Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Liepājas ostā, visticamāk, manīts afalīna jeb pudeļdeguna delfīns

© Ekrānšāviņš no video

Ceturtdien neparasta ziņa saņemta no Liepājas, kur kuģa kapteinis iemūžinājis, ka Liepājas ostā iepeldējis delfīns. "BIOR" zivju resursu pētniecības departamenta vadītājs Didzis Ustups portālam "liepājnieki.lv" norādījis, ka tas, visticamāk, bijis afalīna jeb pudeļdeguna delfīns.

"Pēc cūkdelfīna, visdrīzāk, neizskatās, jo tam spura strupāka jeb mazāka. Mēs gan esam zivju, nevis delfīnu eksperti, taču aizdoma ir, ka tas varētu būt afalīna, kas Latvijā līdz šim nav redzēts. Pirms dažiem gadiem šie delfīni gan esot manīti Lietuvā," pēc kuģa kapteiņa uzņemtā video apskates klāsta "BIOR" zivju resursu pētniecības departamenta vadītājs Didzis Ustups.

Video viņš parādījis arī angļu kolēģim, kurš piekritis, ka Liepājas ostā redzētais, visticamāk, tiešām ir afalīna jeb pudeļdeguna delfīns.

Viņš portālam "liepājniekiem.lv" pastāstīja, ka parasti šādas sugas Baltijas jūrā ienāk ar Ziemeļjūras sāļā ūdens ieplūdumiem. "Problēma ir tā, ka pēdējos gados šī ieplūduma nav bijis. Mūsu zinātnieki decembra beigās bija jūrā un secināja, ka situācija ir slikta - skābekļa nav. Tiklīdz ir pieplūdums no Ziemeļjūras, Baltijas jūras ūdens ir sāļš un arī skābekļa ir daudz, tam līdzi nāk arī dažādas svešās sugas. Bet mēs neredzam, ka ir bijis kaut kāds ieplūdums".

Baltijas jūrā sastopami 16 sugu delfīni, taču tie, tostarp cūkdelfīni, līdz Latvijai atklīst reti. Biežāk tie konstatēti Baltijas jūras rietumu krastos un Polijas piekrastē.