Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Salmonelozes uzliesmojuma dēļ pārtrauktas mācības Svētes pamatskolā [papildināts]

© f64

Salmonelozes uzliesmoja dēļ līdz 2. janvārim tiks pārtrauktas mācības Svētes pamatskolā, ziņo Jelgavas novada pašvaldības Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Jelgavas novada Izglītības pārvalde šodien izdevusi rīkojumu apturēt Svētes pamatskolā mācību procesu un slēgt skolu līdz 7.janvārim. Lai gan šāda prasība nav ne no vienas augstāk stāvošas vai kontrolējošas iestādes, Izglītības pārvalde lēmusi vēl striktāk ierobežot iespējamu slimības izplatību, pauda Kaņepone.

Mācību process apturēts pamatskolas daļā, taču pirmsskolēni mācības turpinās.

"Tā kā līdz Ziemassvētku skolēnu brīvdienām atlikušas vien četras dienas, tad nolēmām lieki neriskēt, un uz laiku pārtraukt pamatskolā mācības. Līdz brīdim, kad skolēniem jāatgriežas iestādē, būs pagājušas teju trīs nedēļas. Ļoti ceram, ka tas būs bijis pietiekams laiks, lai pirmsskolas korpusā izskaustu slimības baktērijas," pauda Svētes pamatskolas direktore Inga Jansone.

Pašvaldības rīcībā esošā informācija liecina, ka pašlaik ir konstatēti 15 saslimšanas gadījumi, ko aģentūrai LETA apstiprināja arī Slimību profilakses un kontroles centra (SPKC) Komunikācijas nodaļas vadītāja Ilze Arāja. Epidemioloģiskā izmeklēšana vēl turpinās.

SPKC centra epidemiologi Svētes pamatskolā uz pārbaudēm bija ieradušies arī šodien, lai pirmsskolas audzēkņiem un pedagogiem veiktu atkārtotas analīzes. Bērnus, kuriem tiek novērotas zarnu infekcijas pazīmes, centra darbinieki lūdz vērsties pie ģimenes ārsta un veikt pārbaudes uz salmonelozi.

Svētes pamatskolā ēdināšanas pakalpojumu nodrošina zemnieku saimniecība "Ziediņi", ar kuru pērn līgums noslēgts uz trim gadiem.

Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) sabiedrisko attiecību speciāliste Anna Joffe aģentūrai LETA klāstīja, ka Svētes pamatskolā plānveida pārbaudes dienests veic trīs reizes gadā. Pēdējā plānveida pārbaude, pirms saslimšanas gadījumiem, pirmskolas grupiņās skolas virtuvē veikta 8.oktobrī.

"Veiktajās pārbaudēs konstatēti atsevišķi higiēnas prasību pārkāpumi, kuru novēršanai uzdots noteikts termiņš. Ņemot vērā to, ka iepriekšējās pārbaudēs konstatētas neatbilstības, kas nevar būtiski ietekmēt pārtikas nekaitīgumu un kvalitāti, uzņēmumam administratīvās sankcijas līdz šim nav piemērotas," informēja Joffe.

Līdz pagājušās nedēļas beigām bija zināms par 14 ar salmonelozi saslimušajiem Svētes pamatskolas audzēkņiem. Pirmais saslimšanas gadījums konstatēts pirmsskolas grupā.

Kaņepone skaidroja, ka notikušais izmeklēts, turklāt izglītības iestādē veikti arī nepieciešamie drošības pasākumi - informēti bērnu vecāki, paņemtas analīzes, telpu dezinfekcija.

"Iesaistītas bija visas nepieciešamās uzraugošās institūcijas. Konsultējoties ar tām, arī veikti visi preventīvie pasākumi slimības tālākai izplatībai. Cik zināms un cik ļauts analizēt cēloņus, tad slimības cēlonis ir konkrētu bērnu dzīvesvietā. Pašlaik var teikt, ka inficējušies ir astoņi, cits no cita vai visi no viena - tas ir debatējams jautājums," komentēja pašvaldības pārstāve.

Pašvaldībā uzsver - lai gan saslimšanai nav saistības ar skolas ēdnīcu, arī tur veikti visi drošības pasākumi. Proti, notikusi dezinfekcija, trauku dvieļu nomaiņa uz vienreizlietojamiem dvieļiem. Savukārt vecākiem sniegtas informatīvās konsultācijas ar lūgumu vērot savas atvases un par simptomiem nekavējoties ziņot.

PVD Sabiedrisko attiecību daļas vadītāja Ilze Meistere aģentūrai LETA skaidroja, ka dienests ir veicis pārbaudi virtuvē, kas nodrošina ēdināšanu gan Svētes pamatskolas, gan bērnudārza audzēkņiem, un pārbaudes laikā virtuvē nav konstatēti tādi pārkāpumi, kas varētu būt saistāmi ar saslimšanas gadījumiem.