Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Noskaidrots, kurā Latvijas novadā rudzu maize ir visiecienītākā

© Emīls Desjatņikovs, F64 Photo Agency

Latgalē vairāk nekā puse jeb 55% iedzīvotāju rudzu maizi ēd katru dienu, un tādējādi Latgale starp Latvijas reģioniem ierindojas pirmajā vietā pēc rudzu maizes patēriņa, liecina maizes un maizes izstrādājumu ražotāja un tirgotāja "Hanzas maiznīcas" un pētījumu centra SKDS veiktā aptauja par rudzu maizes ēšanas paradumiem.

Tikmēr Vidzemē 50% iedzīvotāju rudzu maizi uzturā lieto ik dienu, Zemgalē to katru dienu ēd 47% Latvijas iedzīvotāju, bet Kurzemē mazāk nekā puse jeb 42% iedzīvotāju. Vismazākais īpatsvars rudzu maizes ēdājiem ir starp rīdziniekiem - vien 39% Rīgā dzīvojošo to ēd katru dienu. Starp Kurzemes un Rīgas iedzīvotājiem ir arī lielākais īpatsvars to, kuri rudzu maizi neēd vispār.

"Lai gan iedzīvotāji ēd rudzu maizi katru dienu, gandrīz puse jeb 45% neidentificē sevi ar īstiem rudzu maizes ēdājiem. Turklāt daudz nozīmīgāks faktors, kāpēc tie lieto šo maizi, ir veselīgums, nevis ilgās tradīcijas un kultūrvēsturiskais mantojums. Tas tikai parāda, ka daļai iedzīvotāju rudzu maizes lietošanai ir racionāls iemesls un tas ir uzskats par maizes veselīgumu," teica "Hanzas maiznīcas" vadītājs un valdes loceklis Uģis Mihņevičs.

Aptaujā arī noskaidrojies, ka straujāk rudzu maizes ēšanas popularitāte samazinās starp Rīgā dzīvojošajiem - 21% rīdzinieku atzinuši, ka pēdējos piecos gados mazāk sākuši ēst rudzu maizi, kamēr laukos šīs īpatsvars ir 15%.

Interneta aptauja tika veikta šī gada septembrī. Tajā piedalījās 1005 respondentu.

Jau ziņots, ka "Hanzas maiznīcas" sācis sociālu iniciatīvu "100 rudzu maizes šķēles līdz Latvijas simtgadei", kuras ikviens dalībnieks aicināts līdz Latvijas simtgadei apēst 100 šķēles rudzu maizes, tādā veidā veicinot rupjmaizes ēšanas tradīciju saglabāšanu nākamajām paaudzēm.

"Hanzas maiznīcas" projektu īsteno, turpinot pērn iesākto diskusiju par rudzu maizes ēšanas tradīciju saglabāšanu un veicināšanu ar devīzi "Latvija - rudzu lielvalsts". Patlaban iniciatīvai ir pievienojušies iedzīvotāji, kopumā apņemoties līdz Latvijas simtgadei apēst vairāk nekā 315 000 šķēles rudzu maizes.

Vēstīts, ka "Hanzas maiznīcas" īpašnieks ir Somijas uzņēmums "Vaasan Oy", kurš kopš 2015. gada jūnija ir kļuvis par starptautiskā Zviedrijas koncerna "Lantmännen ek. för" sastāvdaļu. Pašlaik "Hanzas maiznīcas" piedāvā apmēram 40 dažādu svaigās maizes produktu.