Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Raidījums: Vismaz 10 pašvaldībās aizdomīgas sakritības konkursā par ielu apgaismojumu

© Vladislavs Proškins, F64 Photo Agency

Ap 30 Latvijas pašvaldību ir sasparojušās mainīt ielu apgaismojumu uz LED gaismām un ieviest viedas tehnoloģijas to regulēšanai. Šobrīd tam ir izdevīgs brīdis, jo 70 procentus no izdevumiem sedz Vides investīciju fonds. Līdz šim iepirkumus izsludinājušas vienpadsmit pilsētas. Dīvainā kārtā visām pilsētām ir ļoti līdzīgas vai pat vienādas prasības. Tām atbilst tikai viena firma, kas gaismekļus ražo un viena, kas tos uzstāda, vēsta raidījums “Nekā personīga”.

Līdz šim konkursi noslēgušies Gulbenē, Ķekavā un Ludzā. Visos uzvarējusi Daugavpils būvfirma Derex. Tā uzstādīs gaismekļus, ko ražojis izmanīgā uzņēmēja Māra Martinsona biznesa partneriem piederošais SIA Vizulo. Ne pašvaldību ierēdņi, ne Vides investīciju fonds, nespēj izskaidrot, kā tā ir sanācis, ka dažādiem konkursu nolikumu rakstītājiem izdevies vienāds rezultāts.

Veco kvēlspuldžu nomaiņa uz daudz ekonomiskākajām LED lampām ielu apgaismojumā ir katras pašvaldības sapnis. Tas ļauj pat pieckārt ietaupīt elektrību. Tāpēc pilsētas ir ļoti atsaucīgas, ja šim mērķim var saņemt līdzfinansējumu no Eiropas vai valsts budžeta.

Šobrīd tāda iespēja ir. Latvijas vides investīciju fonds ir izsludinājis konkursu "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām". Pašvaldību tāmēm fonds piemaksās 70 procentus. Interese ir liela. Pieteikusies trešā daļa Latvijas pilsētu.

Vides investīciju fonds konkursā vērtē CO2 izmešu samazinājumu un inovāciju pielietošanu. Pilsētām jāsagatavo plāni, kurās ielās gaismekļus mainīs un jāizvēlas būvnieks. Gaismekļu ražotāju izvēlas būvfirma, pēc pašvaldības sagatavotās tehniskās specifikācijas.

Konkursus būvniekam jau izsludinājušas Daugavpils, Baldone, Saulkrasti un vēl astoņas pašvaldības. Salīdzinot konkursu nolikumus nevar nepamanīt, ka tie visi ir ļoti līdzīgi.

Pirmā iepirkumu izsludināja Ķekava. Tajā varēja piedalīties pretendenti, kam pēdējos piecos gados bijis līgums par vismaz 200 LED gaismekļu un to vadības sistēmas uzstādīšanu, kā arī montēti auto plūsmas detektori. Gaismekļiem pašvaldība prasa parametrus, kas atrodami viena ražotāja katalogos.

Konkursā pieteicās un uzvarēja viens pretendents. Daugavpils firma Derex izmantos SIA Vizulo lampas. Arī Daugavpils piedalās Vides investīciju fonda konkursā. Te nolikumā ir identiska prasība kā Ķekavā un citās pilsētās, ka pretendents piecu gadu laikā ir uzstādījis vismaz 200 LED gaismekļus ar vadības sistēmu.

Daugavpils dome grib mainīt 1300 gaismekļus 12 ielās. Projekta izmaksas plānotas 1,6 miljoni eiro. Darbu veicēju pilsēta izvēlas atklātā konkursā, kas noslēgsies 10.decembrī.

Saulkrastos konkurss noslēgsies nākamnedēļ. Arī te pašvaldība prasa, lai pretendenta darbiniekiem būtu pieredze 200 LED gaismekļu un to vadības sistēmas uzstādīšanā. Saulkrasti dokumentus iepirkumam gatavojuši paši, pašpikojot no citu pašvaldību jau izsludinātajiem iepirkumiem un konsultējoties ar Tehniskās universitātes ekspertiem.

Paraugs bijis Ķekavas pašvaldības nolikums. Modificēt Saulkrastu vajadzībām to palīdzējis Tehniskās universitātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūta pētnieks Ansis Avotiņš. “a viens ir izsludinājis šo iepirkumu procedūru, tie kas seko līdzi tad viņam ir divi varianti, tad viņš sauc ekspertu, ja nav kompetence vispār kā tāda, vai tu ņem tur kur ir jau, tu paskaties un saliec, uzprasi ko jūs tur domājāt, kas tur varētu būt, kādi varētu būt tie uzvarētāji, kādi iespējamie produkti, okey šis man der es izmantoju, tā pat arī eksperti var paskatīties, kas tad ir bijis Latvijā , jo tas, tak ir normāli, jo jēga būt baigi atsevišķām specifikācijām, kāpēc jūs domājat, ka būtu jābūt ļoti atšķirīgām specifikācijām?” jautā Ansis Avotiņš.

Nolikumu un tehnisko specifikāciju Ķekavai, ko norakstīja Saulkrasti, gatavoja Daugavpils uzņēmums REM PRO. Šī firma piedalījusies arī Daugavpils konkursa tapšanā. Ķekavas ierēdņiem neesot šaubu, ka darbs izpildīts kvalitatīvi un konkurss ir pašvaldībai izdevīgs.

Lursoft dati liecina, ka konkursa specifikāciju rakstītājs Rem Pro ir saistīts ar konkursa uzvarētāju Derex. 2013.gadā Rem Pro ir ieķīlājis savu mantu, lai būvnieks varētu saņmet 462 tūkstošu kredītu Luminor bankā. Parāds joprojām nav dzēsts. Ja veiksme arī turpmāk smaidīs konkursu uzvarētājam Derex, tā apgrozījums gada laikā no pusotra miljona varētu pieaugt līdz 10 miljoniem eiro. Uzņēmums pieder Aleksejam Krasko. Viņš ir arī vienīgais valdes loceklis.

SIA Vizulo ir veiksmīgs uzņēmums, kas vienīgais Latvijā specializējies LED gaismekļu ražošanā. Tas lepojas, ka vairāk nekā 80 procenti tā produkcijas aiziet eksportā. Gaismekļi uzstādīti Somijā, Nīderlandē un Francijā. Lursoft dati liecina, ka patiesā labuma guvēja uzņēmumā caur vairākām kompānijām ir Linda Zeltiņa. Uzņēmuma ciešs sadarbības partneris ir firma Lucidus, kur īpašniekos pastarpināti ir arī izmanīgā uzņēmēja Māra Martinsona ģimene. Uzņēmumā stāsta, ka galvenās tā priekšrocības ir kvalitāte un spēja ātri piemēroties katra pasūtītāja prasībām.

Vizulo apgaismos ielas arī Gulbenē un Ludzā. Abās pilsētās tehniskos noteikumus gatavoja cita Daugavpils firma. SIA Forston. Firmai Forston rezultāts sanācis ļoti līdzīgs, kā konkurentam RemPro Vizulo gaismekļus uzstādīs Derex. Konkursu "Siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšana ar viedajām pilsētvides tehnoloģijām" pašvaldībām organizē Latvijas vides investīciju fonds (LVIF). Fonds arī vērtē, vai pašvaldību iepirkumi atbilst likumam.

Uz jautājumu, vai konstatēts, ka visām pašvaldībām, kas piedalās šajā konkursā ir vienādi nolikumi, LVIF valdes priekšsēdētājs Egils Zariņš atbild: “Nē neesam un Šādā aspektā mēs šos iepirkumus nevērtējam. Mēs vērtējam, ai atbilst likuma prasībām. Un ja neatbilst tad mēs atbilstoši rīkojamies, samazinām finansējumu.

Pašvaldību konkursu nolikumus un rezultātus neviens nav apstrīdējis. “Nekā personīga” uzrunātie uzņēmēji un apgaismes sistēmu tirgotāji vai nu vispār atteicās paust viedokli par šo iepirkumu, vai atzina, ka sūdzēties nav nozīmes, jo uzvarētāji no tā nemainīsies. Līdz šim Daugavpils uzņēmums Derex un Vizulo ir vinnējuši konkursos Ķekavā, Gulbenē un Ludzā. Nākamnedēļ uzzināsim, vai tas pats notiks Rēzeknē, Baldonē, Lielvārdē un Saulkrastos.