Kad šogad izveidosies noturīga sniega sega?

© SCANPIX

Lai gan sniega sega novembra pirmajā dekādē lielākajā Latvijas daļā vēl ir pat retāk nekā katru otro gadu, sniega segas parādīšanās vidējie datumi ir no 3. novembra  Alūksnē līdz 23. novembrim Liepājā, kas nozīmē, ka līdz noturīgai sniega segai vairs nav tālu, prognozē sinoptiķi.

Iestājoties aukstam laikam, visā Latvijā novembrī jau var notikt noturīgas sniega segas izveidošanās. Tā tas bija 2010. gada novembrī - gaisa temperatūrai krasi pazeminoties, noturīga sniega sega visā Latvijas teritorijā izveidojās 25. - 26. novembrī.

Sniega gan novembrī parasti vēl nav daudz - mēneša trešās dekādes vidējais sniega segas biezums ir no viena centimetra Baltijas jūras piekrastē līdz pieciem centimetriem Alūksnē.

Tomēr atsevišķās dienās sniega segas biezums jau mēneša pirmajā dekādē var pārsniegt 30, Baltijas jūras piekrastē būt tuvu 20 centimetriem. Mēneša trešajā dekādē Latvijas centrālajos un austrumu rajonos atsevišķās dienās sniega segas biezums vietām jau var sasniegt 30-50 centimetrus. Salacgrīvā 1973. gada 29. un 30. novembrī tas bija 59 centimetri.

Pēc tajā laikā darbojošos staciju datiem kopumā novembrī visbiezākā sniega sega - vidēji valstī 8 centimetri - bija 1927. gadā. Otrs bagātākais ar sniegu novembris bija 1941. gadā - seši centimetri, bet trešais - 2004. gadā, sasniedzot četrus centimetrus. Turpretī 1938. gadā darbojošos staciju dati liecina, ka tad sniega segas novembrī nav bijis vispār. Tikai vienu dienu un arī tad tikai vietām Latvijas austrumu daļā, biezumā nepārsniedzot 0,5 centimetrus, sniega sega bija 2011. gada novembrī.

Gada gaitā novembris un decembris ir mēneši, kad iekšzemes rajonos visbiežāk tiek novērota migla. Visvairāk - vidēji katru trešo dienu, maksimāli līdz pat 20-22 dienām mēnesī migla var būt Alūksnē un Gulbenē. Visretāk - vidēji divas līdz trīs, maksimāli astoņas līdz 10 dienas mēnesī - migla ir jūras piekrastes rajonos. Palielinās dienu skaits ar apledojumu, sarmu un puteni. Arī apledojums un sarma visbiežāk ir Latvijas austrumu daļā (ar maksimumu Alūksnē) un visretāk - jūras piekrastes rajonos. Alūksnē gan apledojums, gan sarma ir novēroti vidēji trīs, maksimāli 12 reizes mēnesī. Putenis visbiežāk ir Vidzemē - vidēji divas dienas, maksimāli katru otro - trešo mēneša dienu. Novembrī reti - atsevišķos gados vienu līdz divas dienas mēnesī - iespējams arī īslaicīgs pērkons un zibens.

Latvijā

Joprojām jauna, vienmēr stilīga un tālredzīga – tā var raksturot Jūrmalas Valsts ģimnāzijas direktori Ievu Tarandu, kura Skolotāju dienā organizē zibakciju, lai atgādinātu sabiedrībai, ka ikviens skolotājs “ir jāatbalsta, jo viņš ir cilvēks, kas uzticīgi pilda savas valsts prāta un dvēseles uzlikto darbu”. Kādi šodien ir skolēni? Kā viņiem par daudz, bet kā pietrūkst? Par to un daudz ko citu – saruna ar Ievu Tarandu. Lai gaiša gandarījuma pilna Skolotāju diena!

Svarīgākais