Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Iedzīvotājiem, visticamāk, neizdosies nobloķēt kailcirtes izsoli Rūdolfa Blaumaņa dzimtajās mājās

© Publicitātes foto

Sākoties skandālam par Ērgļu novada domes izsludināto un 14.novembrī gaidāmo 13 hektāru kailcirtes izsoli Rūdolfa Blaumaņa dzimtas mājas "Braki", memoriālā muzeja vadītāja šovakar LNT Ziņās mierināja satrauktos iedzīvotājus, ka šim mežam neesot vēsturiskās vērtības un neesot pamata bažīties par kultūras ainavas zaudēšanu.

Viņa precizē, ka cirsmas izsolei nodotais mežs veidojies haotiski Padomju gados, un visu šo laiku nav notikusi meža kopšana.

"Blaumaņa ģimene šeit atnāca 1868.gadā. Tieši pirms 150 gadiem. Tāpēc teikt, ka tas ir Blaumaņa laika mežs, kaut kas no Blaumaņa laikiem, nav nekāda pamata. Tam nav nekādas saistības ar to mežu, kas ir tagad izveidojies," LNT Ziņām apgalvoja Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki" direktore Zinta Saulīte. Viņa precizē, ka cirsmas izsolei nodotais mežs veidojies haotiski Padomju gados, un visu šo laiku nav notikusi meža kopšana.

Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki" teritorija ir 40,9 hektārus liela un pieder Ērgļu novada domei. Ar 5 deputātu balsīm, kas ir domes vairākums, nolemts muzeju ieskaujošos 27 hekatārus mežus pārdot cirsmas izsolē privātuzņēmējam. No tiem 13 hektāri meža ar simtiem koku paredzēti kailcirtei līdz ar zemi, bet vēl 14 hektāri kā kopšanas un sanitārās cirtes. Pašvaldības priekšsēdētājs Guntars Velcis skaidro lēmumu ar Meža likuma par meža inventrizācijas veikšanu reizi 20 gados pildīšanu, un esot bijis pienācis Braku muzeja meža laiks.

"Pasūtījām meža apsaimniekošanas plānu sertificētam speciālistam, un tādu viņš mums arī sagatavoja. Mēs jau neko citu nevaram izdarīt kā tikai to, ko mums pasaka speciālisti. Runājot ar speciālistu, kas vērtēja - vajag vai nevajag -, tad pēdējie vārdi bija - ar steigu, jo mežs praktiski ir miris. Ar steigu ir jācērt nost!" tā LNT Ziņām stāstīja Ērgļu novada domes pvadītājs Guntars Velcis.

Pašvaldības četru deputātu veidotā opozīcija kopš pavasara centusies panākt izsoles atcelšanu, tostarp vākti iedzīvotāju paraksti. Redzamākais cirsmas izsoles pretinieks ir deputāts Māris Olte ("Kopā ir spēks"), kurš saka: "Tagad būs mums "Brakos" viss līdzens un vējš svilpos. Mēs esam diezgan šaurā bezizejā. Ja tas šefiņš kaut ko izdomās, ka viņš grib būt gudrākais līdz galam, tad viņš būs. Viņš mums liek noprast - jūs esat mazākumā, tāpēc sēdiet un turiet žaunas!"

Kritizētais pašvaldības vadītājs pārmetumiem nepiekrīt, jo bija atsaucies opozīcijas aicinājumam lūgt vēl trešās puses neatkarīgo viedokli - Valsts mežzinātnes institūta "Silava" ekspertu vērtējumu. Kā LNT Ziņām skaidroja "Silava" speciāliste Mudrīte Daugaviete, tad plānotās kailcirtes 13 hektāru apjomā esot pamatotas, jo mežs ir sasniedzis tādu savu vecumu, ka teritorijas vienīgais sakopšanas veids esot kailcirte.

Lai arī Valsts mežzinātnes institūta vērtējums nav attaisnojis opozīcijas gaidas, tomēr šie deputāti aicina neieklausīties "Silava" aicinājumā veikt pilnīgu izzāģēšanu. Opozīcijas deputāts Māris Olte rosina veikt mezā pakāpenisku sanitāro tīrīšanu, koku retināšanu: "Ar reālu, skaidru domāšanu, te nevajag kailcirti taisīt. Vispirms var paņemt apses ārā, tad bērzus, tad egles, patīrīt alkšņus no grāvjiem. Tad var paņemt gobas, kurām ir gobu slimība."

Šonedēļ notika viens no pēdējiem opozīcijas mēģinājumiem apturēt cirsmas izsoli Rūdolfa Blaumaņa memoriālā muzeja "Braki" teritorijā ar iedzīvotāju sapulces sasaukšanu. Tajā nolemts, ja pašvaldības vadītājs kailcirtes izsoli neatcels, tad tad izsoles dienā 14.novembrī pie novada domes ēkas esot gaidāms iedzīvotāju pikets. Priekšsēdētājs Velcis LNT Ziņām skaidroja, ka cirsmas izsole netikšot atcelta: "Vai iedzīvotājiem ir iespēja to nobloķēt, grūti pateikt. Uz emociju pamata noteikti nē. Ja juridiski kāds pierāda, ka tas viss ir nepareizi, mums iesniedz kāds jaunu apsaimniekošanas plānu, mēs sēžam un lemjam."