Tukumā notiek lokāls politisks apvērsums

© Lauris Aizupietis, F64 Photo Agency

Vicemēra Aivara Volfa nomaiņa Tukuma novada domē iezīmē vietēja mēroga politisku krīzi. Domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans amatu saglabā, taču jautājums, cik ilgi, jo mērs ar vicemēru bija ne tikai partijas biedri, bet arī domubiedri uzņēmējdarbības veicināšanas jautājumos.

Tukuma novada domē 17 deputātu krēslus savā starpā dala sešas partijas, un nav brīnums, ka pie šādas sadrumstalotības pozīcija visu laiku balansē uz naža asmens. Līdz šim mēra pārstāvētajai partijai Tukuma pilsētai un novadam tas sekmīgi izdevās, taču kopš pirmdienas ārkārtas sēdes situācija ir mainījusies par labu opozīcijai.

Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks saimniecības, uzņēmējdarbības veicināšanas un sociālajos jautājumos Aivars Volfs izbalsots, atdodot ietekmīgo amatu opozīcijai. Tas noticis ar divu pozīcijas deputātu atbalstu. Par balsoja Jānis Eisaks no Latvijas Zemnieku savienības un Normunds Rečs no mēra partijas Tukuma pilsētai un novadam. Reča izvēli, iespējams, ietekmēja fakts, ka viņa sievas kundze Daiga Reča pārstāv opozīcijas partiju - No sirds Latvijai - un viņa ir viena no šā nelielā apvērsuma organizatorēm. Rečs vakar paziņoja, ka stāsies laukā no partijas. Taču arī sievas politiskajā paspārnē viņš neslēpsies - turpinās domē darboties kā pie frakcijām nepiederošs deputāts.

Arī deputāta Eisaka izvēle šķiet likumsakarīga, jo ar šo balsojumu viņš piebiedrojas Latvijas Zaļās partijas ieskatiem. Saeimas vēlēšanās zaļzemnieki startē kā kopīgs saraksts, bet Tukumā darbojas kā divi dažādi spēki. Zemnieki pozīcijā, zaļie opozīcijā. Protams, pēc pirmdienas balsojuma šis dalījums vairs īsti nav spēkā. Tagad vicemēra krēslā iecelts opozīcijas līderis - Latvijas Zaļās partijas pārstāvis Agris Zvaigzneskalns.

Formālais iemesls šādai rokādei minēts deputātu iesniegtajā pamatojumā. Tas ir pagarš, bet esence lasāma pirmajā rindkopā:

«Informējam, ka mums nav pieņemamas metodes, ar kādām Tukuma novada domes priekšsēdētāja vietnieks Aivars Volfs veic savus pienākumus, lobējot uzņēmējus gan iespējamā vēja parka Džūkstē, gan olu fabrikas Jaunsātos atbalstīšanā, pilnīgi ignorējot iedzīvotāju un pārējo deputātu viedokli, ar to domājot, ka tikšanās un viedokļu uzklausīšana tiek organizēta tikai pēc tam, kad saspīlējums starp viedokļu grupām ir izveidojies tik pretrunīgs, ka par to sāk rakstīt gan vietējie, gan nacionālie mediji. Šādu aizmugurisku darbību rezultātā par Tukuma novada domi ilgstoši veidojas negatīvs iespaids gan novadniekiem, gan nu jau arī Latvijas mērogā, kas grauj Tukuma novada domes tēlu.» Var jau būt, kādam tāds dramatisks iespaids veidojas, taču skaidrs arī, ka abi biznesa projekti izraisa konkurentu pretreakciju. Vietējam olu biznesam ukraiņu ienākšana nenāks par labu. Un jāatgādina, ka arī pret zviedru vēja parku galvenais cīnītājs un kampaņas finansētājs ir dāņu sveču ražotājs Dobelē. Tikmēr vicemērs Volfs līdz šim esot vadījies vienīgi no sava amata apraksta - centies sekmēt uzņēmējdarbības attīstību un mazināt bezdarbu novadā. Tā viņš skaidroja domes sēdē.

Politiskā situācija domē šobrīd ir visai saspīlēta. Formāli koalīcijas robežas nav mainītas, taču vicemērs ir opozicionārs, un, kā tagad sastrādāties, nezina ne mērs Ēriks Lukmans, ne viņa jaunais vietnieks Agris Zvaigzneskalns. Vakar no rīta esot satikušies gaitenī, sasveicinājušies, konstatējuši, ka tagad kopā jāstrādā, bet, kā to darīt, abi plecus raustījuši. Zvaigzneskalns prognozē, ka tuvākās pāris nedēļas parādīs, vai šāds sadarbības modelis vispār ir iespējams. Ja ne, viens no viņiem domes vadībā ir lieks.

Svarīgākais