Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

NRA SIGULDĀ: Labdarība ir nesavtība

© Pixabay

Kokapstrādes uzņēmuma valdes priekšsēdētājs Gunārs Dzenis vienmēr bijis atsaucīgs ziedotājs. Protams, ne visiem lūgumiem ir iespējams atsaukties, taču vismaz daļai palīdzēt var. Savas domas par labdarību nav mainījis arī šogad, kad daudzi uzņēmēji nodokļu politikas dēļ, kas nemotivē ziedot, atteikušies to darīt.

Siguldas novada dome kā vienu no aktīvākajiem ziedotājiem min Gunāru Dzeni: viņš atbalstot gan izglītības, gan kultūras un sporta pasākumus. Arī viņš pats apliecina, ka jau 20 gadu, kopš dibināts uzņēmums, vienmēr uzklausījis lūgumus pēc palīdzības. Viena no ilglaicīgākajām sadarbībām ir ar Vītolu fondu, kurš jau 16. gadu atbalsta maznodrošinātus, centīgus un talantīgus jauniešus, lai viņi varētu studēt augstskolās. Ar to savedis kopā viņa radinieks un biznesa atbalstītājs Visvaldis Dzenis, kurš labi pazinis fonda dibinātāju Vili Vītolu. Nodibinājumam ik gadu tiekot ziedota summa divu jauniešu stipendijām - tas ir atbalsts vairāku gadu garumā, līdz studijas tiek pabeigtas. Kuriem šos līdzekļus piešķirt, to ļaujot izvēlēties fonda padomei. Gunārs Dzenis cenšoties sekot līdzi tiem jauniešiem, kam tiek ziedota viņa nauda. Protams, gribētos vairāk pieslēgties viņu dzīves gaitai un panākumiem, taču darbs dzenot darbu un vienkārši pietrūkst laika. Taču mierinot sevi ar domu, ka galvenais ir atbalsts, bet pārējais ir jauno ļaužu rokās. Interesanti, ka arī viņa vadītajā uzņēmumā strādā divi Vītolu fonda stipendiāti, ko uzzinājis tikai tad, kad viņi šeit jau kādu laiku strādājuši. Tā ka tā saikne pastāv - labi darbi atgriežas pat tad, kad tu esi piemirsis par tiem.

Katru lūgumu pēc palīdzības izvērtējot uzmanīgi, taču, protams, ne visiem varot atsaukties. Vairāk sliecoties atbalstu sniegt tādiem cilvēkiem vai pasākumiem, kam ir lielāka atdeve kopumā un atsaucas ne tikai uz vienu cilvēku. Jo, piemēram, samaksājot par dalību motosacensībās vai dārga motocikla iegādi, to izjutīs tikai sportists.

Vienu gan viņš varot pateikt droši - lai arī kā mainītos nodokļu politika, viņš nepārtrauks ziedot. Jo nekad nav pieturējies pie principa, ziedot tikai nodokļu atlaižu dēļ vai kādu citu personisku labumu pēc. Labdarība tāpēc ir labdarība, ka tā ir nesavtīga. Un tikai tad tā ir no sirds dota, nevis kalkulējot - kas man par to būs, uzsver G. Dzenis.