Apdraudēta "Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla" norise

Liepājas Svētās Trīsvienības katedrāles ērģeles ir apklusušas – ventilators, kas apgādāja ar nepieciešamo gaisu ērģeļu plēšas ir bojāts un pārstājis funkcionēt, informē Kristīne Liepa, Liepājas Sv. Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonda vadītāja. Viņa aicina atsaukties ikvienu, kas varētu palīdzēt, ziņo portāls ReKurzeme.lv.

Pēc restauratora Jāņa Kalniņa SIA „Ugāles ērģeļbūves darbnīca” ērģeļu apsekojuma un situācijas novērtējuma, ventilatora turpmāka ekspluatācija ir aizliegta, lai neradītu neatgriezeniskus bojājumus ērģelēm.

Lai ērģeles varētu atkal spēlēt, nepieciešama jaunu ventilatoru uzstādīšana un vismaz vienas plēšas pārlīmēšana – restaurācija. Šo darbu veikšanas kopējās izmaksas ir apmēram 20 tūkstoši latu.

18. jūnija vakarā pēc dievkalpojuma Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē tika konstatēti ērģeļu spēles traucējumi un iespējamie bojājumi ērģeļu galvenajās plēšās, stāsta K. Liepa. Vēl sestdienā un svētdienā, kad norisinājās "Atvērtās baznīcu dienas 2010", ērģeles bija daļēji spēlējamas – klusināti, ar traucējumiem, bet bija iespēja spēlēt uz trešā un ceturtā manuāla. Koncertu apmeklētāji tika brīdināti un informēti par ērģeļu traucēto darbību, apliecina K. Liepa.

21.jūnijā Liepājas Sv.Trīsvienības katedrālē ieradās ērģeļmeistars – restaurators J. Kalniņš un novērtēja ērģeļu pašreizējo stāvokli, tika konstatēts, ka bojāts ir ērģeļu ventilators, un tāpēc tika aizliegta ērģeļu turpmāka ekspluatācija, līdz ērģeļu ventilatori netiks nomainīti. "Tas nozīmē, ka tiek atcelti plānotie un jau izziņotie ērģeļmūzikas koncerti jūlija mēnesī projektā "Mūzika – dievnamam!", kā arī apdraudēta ir ikgadējā "Starptautiskā ērģeļmūzikas festivāla" norise Liepājas Svētās Trīsvienības katedrālē," skaidro K. Liepa.

Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds aicina ikvienu palīdzēt, lai savāktu nepieciešamos līdzekļus – apmēram 20 tūkstošus latu – jaunu ventilatoru uzstādīšanai un plēšu remontam.

Liepājas Sv. Trīsvienības katedrāles ērģeļu gaisa apgādes sistēma ir komplicēta, tā tapusi trīs “posmos”.

1. Vecākā sistēma – Hermaņa izveidotā 1859. gadā – 8 paceļamas plēšas no kurām 3 ir paralēlplēšas, 5 ķīļplēšas. Atrodas ērģeļu korpusā sānu jomos – katrā pusē pa 4 plēšām.

2. Tornī 1885. gadā izbūvētā gaisa apgādes sistēma, kas sastāv no divām lielām paralēlplēšām un 8 smeļamajām plēšām, kuras darbina kloķa – klaņa mehānisms. Šī sistēma ir darbojusies vēl 1955.gadā.

3. Elektriskais ventilators, kas ir uzstādīts ap 1960-jiem gadiem. Ventilators iepūš gaisu lielākajā paralēlplēšā torņa telpā.

Katra no šīm sistēmām var darboties neatkarīgi, un pēc pilnas restaurācijas varēs salīdzināt gaisa apgādes ietekmi uz skanējumu, tādēļ ir ļoti svarīgi apzināties visu plēšu restaurācijas nepieciešamību, klāsta K. Liepa. Pašlaik ir pārlīmētas divas plēšas: torņa telpā augšējās plēšas un ērģelēs dienvidu puses regulējošās plēšas. Minamās plēšas ērģeļu iekšpusē praktiski nav lietojamas, torņa telpā minamā iekārta arī nav lietojama, tā kā līdz šim ērģeles bija iespējams darbināt tikai ar ventilatoru. Tā kā ventilators šobrīd ir pārstājis darboties un alternatīvas gaisa apgādes sistēmas prasa daudz vērienīgākus restaurācijas darbus un līdzekļus, ērģeles pašlaik nav iespējams spēlēt.

Fonds aicina atsaukties ikvienu iespējamo atbalstītāju un ikvienu, kas novērtē šī instrumenta neatsveramo kultūrvēsturisko vērtību.

Ziedojumu tālrunis – 90006181. Katrs zvans ir viena lata vērtībā.

Ziedojumu konts:

Liepājas Svētās Trīsvienības baznīcas atjaunošanas fonds

Juridiskā adrese: Lieā iela 9, Liepāja, LV-3401

Reģ.Nr. 40008108234

Swedbank, kods HABALV22

Konts: LV91HABA0551015229804

Svarīgākais