FOTO: Kurzemē plosās pirmā rudens vētra [papildināts]

© Aivars Ķesteris/F64 Photo Agency

Aizvadītās nedēļas izskaņā Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC) brīdināja, ko šonedēļ Latvijā gaidāma pirmā rudens vētra. Šodien, 26.septembrī, stiprās vēja brāzmas nodarījušas pirmos postījumus Kurzemes pusē.

Kamēr sociālo tīklu lietotāji no Kurzemes aktīvi tīmeklī ievieto bildes ar pamatīgajiem jūras viļņiem, tikmēr portāls "liepājniekiem.lv" noskaidrojis, ka, piemēram, Liepājas pusē vējš nolauzis kokus un krūmus. Tāpat stipro vēja brāzmu laikā nolauzta ceļazīme, kas uzkritusi netālu novietotajai automašīnai.

Baltijas jūrā pie Kurzemes izraisīs līdz pieciem metriem augstus viļņus.

Liepājā, Ganību un K.Ukstiņa ielas krustojumā, konstatēts, ka vējš nolauzis luksoforu. Tāpat konstatēts, ka nolauzts vēl viens luksofors pie tirdzniecības nama Klaipēdas ielā.

Laikapstākļi ietekmējuši Liepājas ostas darbu, kur apturēti iekraušanas un izkraukšanas darbi, tāpat ierobežota kuģu satiksme. Ostā prognozē, ka ierastā režīmā darbs atsāksies rīt, kad vēja brāzmas vairs nebūs tik spēcīgas, vēsta ziņu aģentūra LETA.

Stiprākās vēja brāzmas ostā fiksētas plkst.15.10, kad vēja ātrums sasniedzis 27,8 metrus sekundē (m/s), taču vēlāk reģistrētās brāzmas vairs nav bijušas tik spēcīgas. Ostas kapteiņdienesta rīcībā esošā informācija liecina, ka, sākot ar astoņiem vakarā, vēja ātrums varētu samazināties.

View this post on Instagram

A post shared by Ginta Mago (@magoginta) on

Kā vēstīja sinoptiķu prognozes, vētra Baltijas jūrā pie Kurzemes izraisīs līdz pieciem metriem augstus viļņus, līdz ar ko ūdens līmenis Liepājā varētu kāpt 80 centimetrus virs vidējā, norāda portāls.

Tikmēr Ventspilī atbildīgie dienesti brīdinājuši iedzīvotājus nenovietot auto zem kokiem. "Aicinām ziņot par vētras gāztajiem kokiem vai koku zariem uz Komunālās pārvaldes tālruni 63624269," mikroblogošanas vietnē twitter informē Ventspils pilsētas pārstāvji.

Pamatīgas vēja brāzmas esot jūtamas arī Tukumā, kur vējš pamanījies ne vien no ābelēm nopūst pēdējos ābolus, bet arī apgāzt atkritumu tvertnes.

LVĢMC šis dienas laikā informēja, ka gaidāms, ka stiprais vējš pierims vien vakarā un naktī uz ceturtdienu. Tāpat sagaidāms, ka pievakarē daudzviet Latvijā ilgstoši līs.