Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Policisti naktī pa balkonu iekļūst kādā dzīvoklī Rīgā; tur bez pieskatīšanas atstāsti divi mazuļi

© Pixabay.com/ Valsts policija

Naktī no 3. uz 4. septembri Valsts policijas Rīgas Ķengaraga iecirknī tika saņemts izsaukums uz kādu daudzdzīvokļu namu Pļavniekos, kur jau ilgāku laiku dzirdama bērnu raudāšana, informē Valsts policija.

Ierodoties adresē, likumsargi konstatēja, ka dzīvoklī vieni paši bez vecāku uzraudzības atrodas pienācīgi neaprūpēti divi mazgadīgi bērni - 2015. gadā dzimusi meitenīte un 2018. gadā dzimis zīdainis. Abi bērni pēc mediķu apskates tika nogādāti krīzes centrā, savukārt pret bērna māti uzsākta administratīvā lietvedība.

Šonakt, 4. septembrī, ap pulksten 00.30, Valsts policijas Rīgas Ķengaraga iecirkņa darbinieki saņēma informāciju no iedzīvotājas, ka blakus dzīvoklī dzirdama ilgstoša bērnu raudāšana. Norādītajā adresē ieradās Valsts policijas Patruļpolicijas pārvaldes darbinieki, kuri nolēma pārbaudīt, vai ar dzīvoklī esošajiem bērniem viss ir kārtībā. Ņemot vērā, ka dzīvokļa durvis neviens nevēra vaļā, policisti nolēma iekļūt dzīvoklī pa atvērtajām balkona durvīm. Tika pieaicināti Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieki, kuri, ar viņu rīcībā esošajiem tehniskajiem līdzekļiem, palīdzēja policistiem to izdarīt. Iekļūstot dzīvoklī, likumsargi konstatēja, ka tur vieni paši bez vecāku uzraudzības un aprūpes atrodas trīs gadus veca meitenīte un zīdainis. Bērni nebija pienācīgi aprūpēti - bija ģērbti netīrās drēbītēs un nemainītos pamperos. Abus bērnus apskatīja Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta darbinieki. Konstatējot, ka abu bērnu veselības stāvoklis ir apmierinošs un hospitalizācija nav nepieciešama, bērni tika nogādāti krīzes centrā drošībā un siltumā.

Vairākas stundas vēlāk, ap pulksten četriem no rīta, Valsts policijas Rīgas Ķengaraga iecirknī ieradās bērnu māte.

Policijas darbinieki apskatot dzīvokli konstatēja, ka nekas neliecināja, ka šajā mājoklī dzīvotu ģimene ar atvasēm, proti, dzīvoklī nebija redzamas nedz bērnu drēbītes, nedz mantiņas, kā arī netika atrasta pārtika un dzeramais ūdens.

Vairākas stundas vēlāk, ap pulksten četriem no rīta, Valsts policijas Rīgas Ķengaraga iecirknī ieradās bērnu māte, kura apgalvoja, ka uz neilgu laiku atstājusi savus bērnus, jo bijis nepieciešams doties uz aptieku pēc zālēm. Taču jāņem vērā, ka policijas rīcībā esošā informācija liecina, ka bērni bija atstāti bez uzraudzības un aprūpes vairākas stundas vai pat ilgāk.

1991. gadā dzimusī bērnu māte jau iepriekš ir nonākusi Pašvaldības policijas redzeslokā par līdzīgiem gadījumiem.

Šobrīd pret sievieti ir uzsākta administratīvā lietvedība par vecāku pienākumu nepildīšanu.

Likumsargi turpina skaidrot notikušā apstākļus. Tāpat par notikušo ir informēta gan bāriņtiesa, gan sociālais dienests.

Valsts policija izsaka pateicību atsaucīgajiem iedzīvotājiem, kuri nebija vienaldzīgi šajā situācijā un nekavējoties ziņoja policijai par notikušo. Tāpat Valsts policija arī turpmāk aicina iedzīvotājus nebūt vienaldzīgiem un, ja rodas aizdomas, ka kādā ģimenē bērns netiek pienācīgi aprūpēts vai viņam draud citas briesmas, par to nekavējoties ziņot policijai.