Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Svētdien noslēdzas vērienīgās militārās mācības "Namejs 2018"

© Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

Šodien noslēgsies līdz šim vērienīgākās Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) militārās mācības "Namejs 2018", informēja Aizsardzības ministrija.

Mācības sākās 20.augustā ar mērķi pārbaudīt un pilnveidot NBS gatavību izvērsties valsts aizsardzības uzdevumu izpildei kā patstāvīgi, tā arī kolektīvā aizsardzības sistēmā.

Mācībās piedalās vairāk nekā 10 000 dalībnieku - Latvijas un sabiedroto spēku karavīri un zemessargi, rezerves karavīri, brīvprātīgie rezervisti, Aizsardzības ministrijas darbinieki un Iekšlietu ministrijas struktūru personāls - policisti un robežsargi.

Ģirts Ozoliņš, F64 Photo Agency

NBS komandieris, ģenerālleitnants Leonīds Kalniņš raidījumā LTV "Rīta panorāmā" iepriekš norādīja, ka līdz šim mācības "Namejs 2018" nekādas lielas problēmas nav izgaismojušas, vien atgādinājušas, ka NBS jāturpina bruņojuma un infrastruktūras attīstīšana, kas nav tieši saistīts ar karavīru prasmēm.

Kalniņš stāstīja, ka pirmās atziņas par mācībām ir ļoti labas, visi dalībnieki ir atzīstami parādījuši savas spējas, tostarp NBS vadītājs ir ļoti apmierināts arī ar jaunajām haubicām.

Infrastruktūras jomā Latvijai aktuālaikais pašlaik esot pabeigt veidot noliktavu sistēmas, īpaši zemessardzes vienībās.

Lūgts komentēt atsevišķu iedzīvotāju televīzijai izteiktas bažas, cik klātesoši NBS ir Latvijas austrumu pierobežā, Kalniņš uzsvēra, ka Latvija ir domājusi par bruņoto spēku līdzsvarotu izvietošanu, piemēram, NBS ir militārā bāze Lūznavā, kurā atrodas pastāvīga bruņoto spēku apakšvienība, Latgales reģionā ir pieci Zemeessargu bataljoni, tur būs izvietota arī jauno haubicu baterija, tāpēc nevar teikt, ka militārie spēki atrastos centralizēti tikai Ādažos.