Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Uz laiku reģionos tiek pārtraukta NMPD brigāžu pārveidošana

© Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Uz laiku tiek pārtraukta turpmāka Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) brigāžu pārveidošana Latgales, Vidzemes un Zemgales reģionos, paredz vienošanās starp Veselības ministriju (VM), dienestu un Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrību (LVSADA).

Kā aģentūru LETA informēja ministrijas pārstāvis Oskars Šneiders, vienošanās paredz turpināt darba organizācijas pārmaiņas Rīgas un Kurzemes reģionā, bet veikt pastarpinātu rezultātu uzraudzību. Tāpat vienošanās paredz līdz 1.novembrim apkopot un iesniegt ministrijai informāciju par dienesta darba organizācijas izmaiņu rezultātiem. Bet līdz tiek izvērtēti iegūtie dati, netiek turpināta brigāžu pārveidošana Latgales, Vidzemes un Zemgales reģionos.

LVADA priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka tas nozīmē, ka kolektīvo interešu strīda prasība ir izpildīta.

LVADA priekšsēdētājs Valdis Keris uzskata, ka tas nozīmē, ka kolektīvo interešu strīda prasība ir izpildīta, un arodbiedrība ir gandarīta ar iznākumu. Tāpat arodbiedrība gatava piedalīties NMPD darba organizācijas izmaiņu analīzē, sacīja Keris.

Vienlaikus, pēc viņa paustā, turpināsies darbs pie garantiju saistībā ar izmaiņām nodrošināšanas darbiniekiem un risinājumu meklēšanas, jo līdz šim no NMPD vadības bijuši tikai mutiski solījumi.

Vladislavs Proškins/ F64 Photo Agency

Kā ziņots, LVSADA sākusi kolektīvo interešu strīda procedūru un iesniegusi NMPD vadībai strīda prasību nemazināt dienesta Latgales, Vidzemes un Zemgales reģionos diennakts brigāžu skaitu.

Kā apgalvoja LVSADA priekšsēdētāja vietniece Līga Bāriņa, NMPD vadībās veiktās reformas izraisījušas lavīnveida efektu, kā rezultātā neatliekamās palīdzības gaidīšana kļuvusi ilgāka, īpaši reģionos. "Tas izraisa pastāvīgus konfliktus starp mediķiem un pacientiem, taču mediķi apzinās, ka diennakts brigāžu samazinātā skaita dēļ problēma šobrīd nav efektīvi risināma," sacīja Bāriņa.

Dienests iepriekš vēstīja, ka tā darba organizācijā gaidāmas būtiskas pārmaiņas.

Savukārt NMPD vadība noraidīja LVSADA pārmetumus par dienesta darba organizācijas izmaiņu negatīvo ietekmi uz palīdzības gaidīšanas laiku, tomēr ir gatava turpināt konstruktīvu diskusiju ar arodbiedrību.

Dienests iepriekš vēstīja, ka tā darba organizācijā gaidāmas būtiskas pārmaiņas, tostarp līdz gada beigām NMPD dubultos dienas brigāžu skaitu, samazinot diennakts brigāžu skaitu.

Dienesta direktore Liene Cipule skaidroja, ka izmaiņas saistītas ar to, ka lielākā daļa jeb 80% izsaukumu notiek dienas laikā. Piemēram, dienā Latvijā tiek saņemti 963 izsaukumi, darbojoties 188 brigādēm, bet naktī - 243 izsaukumi, kurus veic kopumā 170 brigādes. Pēc izmaiņām dienas brigāžu skaits tiks palielināts divas reizes, proti, līdz 36 brigādēm. Vienlaikus nemainīšoties kopumā diennaktī strādājošo brigāžu skaits.

Vienlaikus turpmāk iecerēts brigādes organizēt atbilstoši izsaukumu profilam. Uz izsaukumiem ar visaugstāko prioritāti dosies divu veidu diennakts brigādes - brigādes ar diviem mediķiem un šoferi, kā arī ārsta speciālista brigāde, kura ir bez šofera. Vidējas prioritātes izsaukumus apkalpos gan diennakts, gan dienas brigādes, kurās būs divi mediķi bez šofera. Savukārt zemās prioritātes izsaukumus apkalpos dienas brigādes un nakts brigādes, kurās varēs atrasties arī cilvēks, kurš apgūt ārsta palīga profesiju, lai uzlabotu savas praktiskās iemaņas.