Drošības policiju lūgs vērtēt Daugavpils portāla publikācijas par 1941.gada deportācijām

Apvienības "Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (TB/LNNK) Saeimas frakcija vērsīsies Drošības policijā (DP) ar aicinājumu izvērtēt publikāciju "Deportācijas - pārlieka padomju varas humānisma izpausme" Daugavpils ziņu portālā "gorod.lv", aģentūru LETA informēja TB/LNNK preses sekretārs Rolands Pētersons.

Pētersons informēja, ka TB/LNNK ieskatā 15.jūnijā publicētajā Ruslana Jefimova rakstā ir "atklāti pausts atbalsts padomju varas 1941.gada 14.jūnijā veiktajām Baltijas valstu iedzīvotāju deportācijām, neizvairoties pat no tādiem secinājumiem, ka lēmuma par deportācijām "īstenošana ir bijusi pārlieku maiga un nepabeigta", savukārt Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas pasākumu Daugavpilī raksta autors nodēvējis par "komisku pretpadomju "tusiņu"".

"Šādi izteikumi publikācijā, kas apzināti tapusi dienu pēc Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienas, ir uzskatāmi par spļāvienu sejā visiem totalitāro režīmu upuriem," uzskata TB/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Māris Grīnblats, "tie tālu pārsniedz jebkādas preses un izteikšanās brīvības robežas, aizskarot un aizvainojot nevainīgu upuru un viņu radinieku jūtas. Mēs uzskatām, ka ir noticis krimināli sodāms pārkāpums."

TB/LNNK frakcija tādēļ aicinās DP izvērtēt, vai nav pamats uzsākt kriminālprocesu pēc Krimināllikuma 74.1 panta "Genocīda, nozieguma pret cilvēci, nozieguma pret mieru un kara nozieguma attaisnošana", kā arī Krimināllikuma 78.panta "Nacionālā, etniskā vai rasu naida vai nesaticības" izraisīšana.

Latvijā

Inovāciju, radošuma un sadarbības pasākums “Baltic AI Hack, Gen AI Hackathon” Rīgas Tehniskajā universitātē notika no 4. līdz 6. oktobrim un pulcēja studentus no visām Baltijas valstīm. Studentu uzdevums bija risināt reālās dzīves problēmas, izmantojot mākslīgā intelekta spēku. Viņi izstrādāja novatoriskus risinājumus tādās jomās kā dizains, mārketings un uzņēmējdarbība.