Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Rokpelnis: Varam tikai minēt, kur iestrēga VUGD papildspēki Saklaura purva ugunsgrēka dzēšanai

© F64

Lai ugunsgrēku Mazsalacas novada Ramatas pagasta Saklaura purvā varētu nodzēst ātrāk, papildspēkus varēja piesaistīt agrāk, pauda Mazsalacas novada domes priekšsēdētājs Harijs Rokpelnis ("Mazsalacas novadam").

''Nevaru komentēt, kurā Valsts meža dienesta (VMD) hierarhijas līmenī iestrēga rīkojums piesaistīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) papildspēkus, un varam tikai minēt kādēļ.''

Domes priekšsēdētājs, vērtējot ugunsgrēka likvidēšanas darbus, komentēja, ka nelaimes laikā skaidri iezīmējās vairākas vājās vietas, ar kurām valsts dienestiem jāstrādā, lai nākotnē šādu nelaimju novēršana ritētu raitāk.

"Pirmā un galvenā problēma bija salīdzinoši ilgais laiks no ugunsgrēka sākuma līdz papildspēku piesaistei. Nevaru komentēt, kurā Valsts meža dienesta (VMD) hierarhijas līmenī iestrēga rīkojums piesaistīt Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) papildspēkus, un varam tikai minēt kādēļ. Pieļauju, ka labākais risinājums šai problēmai būtu papildus kursu un izglītības iegūšana VMD darbiniekiem, jo ugunsgrēki un mežu apsaimniekošana ir atšķirīgas jomas," pauda Rokpelnis.

Tāpat dzēšanas darbus apgrūtinājis sakaru trūkums, jo pierobežā un mežainos apvidos esot vājš mobilo tīklu pārklājums vai tā nav vispār, tāpēc mobilie tālruņi daudzos gadījumos neesot darbojušies.

"Lielāko pārsteigumu radīja tas, ka problēmas ar tīklu bija arī VUGD rācijām, kas darbojas neatkarīgā valsts tīklā. Rāciju tīkla pārklājums un tā trūkumi ir zināmi, tomēr problēmas risināšana gadu no gada ir atlikta," klāstīja domes vadītājs.

Viņš stāstīja, ka, pateicoties vietējiem medniekiem, kas iesaistījās ar saviem kvadricikliem, pirmajā dzēšanas dienā izdevās veikli izvilkt pa purvu šļūteņu kilometrus, kas ļāva ierobežot uguns izplatību. Savukārt VUGD mašīnas un cisternas, viņaprāt, nav piemērotas darbam ārpus pilsētas, īpaši mežā vai purvā, bet VMD ir veca, tomēr uzticama tehnika, taču par maz. Rokpelnis aicina mācīties no Igaunijas, kas varēja palīdzēt ar trijiem, tieši dzēšanai aprīkotiem kvadricikliem un vienu kāpurķēžu visurgājēju.

"Viss labi, kas labi beidzas. Purvs atjaunosies, vaivariņi un lācenes ziedēs. Un svētīga ir tā apjausma, ka tad, kad iet grūti, neprasot, kas man par to būs, cilvēki sanāk kopā un roku rokā stājas pretī grūtībām. Tā bija arī šoreiz. No sirds pateicos visiem Saklaura purva ugunsgrēka dzēšanas darbos iesaistītajiem," pauda domes priekšsēdētājs.

Jau vēstīts, ka ugunsgrēks, kas jūlija beigās izcēlās Mazsalacas novada Ramatas pagasta Saklaura (Oļļas) purvā, likvidēts 5.augustā. Ugunsgrēks izcēlies aptuveni 240 hektāru platībā, no kuriem dedzis mežs nepilnu 13 hektāru apmērā.

Ugunsnelaimes izcelšanās iemesls bijis zibens spēriens.