Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pēc traģiskā negadījuma Liepājas stāvkrastā uzstādīs brīdinājuma zīmes

© f64

Pēc traģiskā negadījuma pagājušās nedēļas nogalē, kad zem stāvkrasta smiltīm Liepājā tika aprakts zēns, gar jūras krastu plānots uzstādīs brīdinājuma zīmes, informēja Liepājas Komunālās pārvaldes sabiedrisko attiecību speciālists Aigars Štāls.

Bīstamā zona atrodas Karostā, uz ziemeļiem no Ziemeļu mola, un ir aptuveni trīsarpus kilometrus gara. Komunālajā pārvaldē apgalvoja, ka tik garu krasta posmu nav iespējams norobežot ar brīdinājuma lentēm vai ar žogu, jo jūrai piekļaujas ne tikai pļavas, bet daudzviet arī biezs mežs un krūmāji.

Komunālā pārvalde pašlaik izgatavo brīdinājumu uzrakstus "Uzmanību! Bīstami! Zemes nogruvumi!". Uzraksti būs arī lietuviešu, angļu un krievu valodā. Informācijas plāksnes paredzēts uzstādīt Atmodas bulvāra malā, pie stihiski izveidotajiem iebraucamajiem ceļiem, kas ved uz bīstamo krastu, kā arī vairākās vietās uz paša stāvkrasta, liedagā zonā un pie bijušo krasta nocietinājumu paliekām.

"Krasta erozijas procesi šeit ir novēroti jau vairāku desmitu garumā. Spraigi tie atkal notiek kopš pagājušā gada rudens un aizvadītās ziemas, kad Liepājā stipri lija, bija spēcīgi vēji un jūrā augsti viļņi. Janvārī un februārī bija neraksturīgi augstas temperatūras. Zemsedzē uzkrājās ūdens, kas nesasala, līdz ar to veidojās apstākļi, kas veicināja augsnes noslīdēšanu un krasta daļu nobrukumus," skaidroja Štāls.

Taču bīstamība ir saglabājusies joprojām. Kopš maija Liepājā bijis silts, saulains un sauss laiks, un bez augsnes virskārtas palikušās stāvkrasta smiltis ir sausas, tāpēc ļoti nestabilas, plūstošas. Štāls skaidroja, ka cilvēkam ir bīstami atrasties gan stāvkrasta pašā augšā, gan uz slīpuma, gan apakšā. Šajā zonā nav ieteicams veikt jebkādus rakšanas darbus, spēlēties vai mēģināt piebraukt ar transportu.

Jau vēstīts, ka 3.augustā ap plkst.18.30 Liepājā nogruvis stāvais krasts un ar smiltīm aprakts 2008.gadā dzimis zēns.

Policija aicina atsaukties negadījuma aculieciniekus.

Savukārt, ja kāds ir nofotografējis stāvkrastu, kāds tas izskatījies pirms nogruvuma, policija lūdz atsūtīt fotogrāfijas.