Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Lembergs: Ogļu putēšana Ventspilī izraisīta politiskajiem mērķiem

© f64

Ogļu putēšana Ventspilī izraisīta politiskajiem mērķiem, lai izsauktu iedzīvotājos neapmierinātību ar domes darbu, savā iknedēļas preses konferencē paziņoja Ventspils domes priekšsēdētājs Aivars Lembergs ("Latvijai un Ventspilij").

Domes vadītājs ir pārliecināts, ka ogļu pārkraušanu iespējams veikt, radot mazāk putekļu, un tam var veikt ogļu laistīšanu vai vienkārši strādāt akurātāk.

"Akmeņogles krauj Ventspilī jau sen, bet nekad tik nekaunīga putēšana nav bijusi, nekad. Un mans viedoklis ir, ka šī putēšana radīta speciāli, lai izsauktu ventspilniekos neapmierinātību," pauda Lembergs.

Viņaprāt, diskreditēt domes darbu vēlas opozīcijas deputāti Aivis un Ivars Landmaņi (V, VL-TB/LNNK, LRA), kuri esot cieši saistīti ar advokātu, AS "Ventspils Tirdzniecības osta" padomes locekli Rūdolfu Meroni.

"Šī darbība bija politisku mērķu vadīta, lai izsauktu iedzīvotāju neapmierinātību, un nevis ar termināla vai Valsts vides dienesta (VVD), bet ar Ventspils domes darbu," komentēja Lembergs, piebilstot, ka dome nevar ne kontrolēt, ne sodīt ogļu pārkrāvējus, jo tā ir VVD kompetence, par ko brāļi Landmaņi labi zinot.

Savukārt Aivis Landmanis ir pārliecināts, ka Lembergam kā domes priekšsēdētājam un Ventspils brīvostas valdes priekšsēdētājam jābūt atbildīgam par to, kas ostā notiek, jo dome pieņem lēmumus par pilsētas attīstību, zonējumu, līgumu slēgšanu ar uzņēmumiem.

"Kamēr nebūs atskaites par to, ko pilsētas vadība ir darījusi 28 gadus, plānojot ostas pilsētas attīstību, un kā mēs esam nonākuši pie tā, ka nevaram logus atvērt," uzskatīšu, ka pašlaik notiek vēršanās pret uzņēmumu, pauda Landmanis.

Deputāts uzskata, ka pilsētā ir virkne citu uzņēmumu, kas rada kaitējumu videi un cilvēkiem, taču dome uz to "piever acis". Arī viņš pats vairāk nekā desmit gadus cīnoties pret dažādiem domes lēmumiem, kas var kaitēt videi un iedzīvotājiem.

Landmanis arī atgādināja, ka Lembergam ar tiesas lēmumu aizliegts pildīt domes priekšsēdētāja un brīvostas vadītāja pienākumus.

Kā ziņots, pie vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Kaspara Gerharda (VL-TB/LNNK) saistībā ar ogļu putēšanu AS "Ventspils Tirdzniecības osta" terminālī vērsās Ventspils pašvaldība, norādot, ka VVD darbs un uzņēmuma darbības ir nepietiekamas, lai novērstu ogļu putēšanu. Dome pieprasa nodrošināt maksimālu sabiedrības informēšanu par pasākumiem ogļu putēšanas ierobežošanai konkrētā uzņēmuma teritorijā, kas vienīgais Ventspilī atklātā veidā pārkrauj akmeņogles.

Saistībā ar radušos situāciju Ventspils Reģionālā vides pārvalde (RVP) uzdeva "Ventspils Tirdzniecības ostai" papildu rīkojumus ar mērķi nodrošināt, lai tā saimnieciskā darbība tās terminālī neradītu vides piesārņojumu un nepazeminātu apkārtējo iedzīvotāju dzīves kvalitāti.

Neraugoties uz piemērotajiem papildu rīkojumiem, Gerhards 23.jūlijā izsauca VVD ģenerāldirektori Ingu Koļegovu no atvaļinājuma. Pēc tikšanās ar ministru Koļegova preses pārstāvjiem sacīja, ka gaiss Ventspilī nav veselībai kaitīgs, taču tāpat tikšot veiktas VVD reģionālo amatpersonu rotācijas.

Kopš 1.augusta līdzšinējais Madonas RVP direktors Normunds Broks ieņem Ventspils RVP direktora amatu, bet Ventspils RVP līdzšinējā direktore Inguna Pļaviņa ieņem Madonas RVP vadītājas amatu.