Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ar velo pie rokas! Pa Mītavas tiltu Jelgavā vairs nav atļauts braukt ar velosipēdu

© F64 Photo Agency

Pēc piedzīvotām smagām sadursmēm Jelgavā nolemts velo satiksmei slēgt Mītavas tiltu. Turpmāk velobraucēji šo tiltu drīkstēs šķērsot, stumjot velosipēdu pie rokas. LNT novēroja, ka daļa velobraucēju pie jaunā ierobežojuma vēl nav pieraduši un tiltu šķērso, braucot ar velosipēdu, vēsta ziņu raidījums 900 sekundes.

Mītavas tiltam Jelgavā, kas ved pāri Driksas upei, abos krastos pie tilta uzbrauktuvēm pirms dažām dienām ir uzstādītas jaunas ceļazīmes. Tās norāda, ka velobraucējiem pirms tilta šķērsošanas no velosipēda ir jānokāpj un tālāk jādodas kājām, velosipēdu stumjot pie rokas.

Es domāju, ja kaut kādi bez bremzēm brauc, tad jā, bet tā, es nesaprotu, ja tu vari nobremzēt laikus, tad kāpēc jābūt ierobežojumam?

Daļa LNT sastapto velobraucēju jauno ierobežojumu vēl nebija pamanījuši. Taču, uzzinot par ierobežojumu, to vērtēja negatīvi. “Es domāju, ja kaut kādi bez bremzēm brauc, tad jā, bet tā, es nesaprotu, ja tu vari nobremzēt laikus, tad kāpēc jābūt ierobežojumam?” vaicā velobraucējs Jānis. “Murgs kaut kāds… Neesmu redzējis, ka kādu būtu notriekuši,” pauž Tomass.

Tomēr ir pilsētnieki, kuri uzskata pretēji. Liegums šķērsot tiltu, braucot ar velosipēdu, pieņemts pēc iedzīvotāju vairākām sūdzībām un piedzīvotiem smagiem negadījumiem.

F64 Photo Agency

Jelgavas pašvaldības pārstāvis norāda, ka Mītavas tilta gali ir ar strauju nolaidumu, tāpēc velobraucēji tajās vietās mēdz uzņemt ievērojamu ātrumu. “Gribot, negribot velosipēds var uzņemt diezgan strauji ātrumu. Drošāk visiem satiksmes dalībniekiem, tomēr, būs ja visi pār tiltu ies kājām,” saka pašvaldības iestāde ”Pilsētsaimniecība” vadītājs Māris Mielavs.

Jelgavas domē tika apsvērta ideja tilta galos ieviest kādus fiziskus ierobežojumus, gulošos policistus vai ko tamlīdzīgu, lai velobraucēji nevarētu uzņemt pārāk lielu ātrumu, taču šī doma tika atmesta, jo ierobežojums traucētu visiem, ne tikai velobraucējiem.

Mītavas tilts savieno Driksas kreiso krastu un Pasta salu, kas kļūst par arvien populārāku atpūtas vietu. Ņemot vērā pieaugošo apmeklētāju plūsmu, lielākā daļa gājēju un arī velobraucēju uzskata, ka tiltam gājēju ceļa statusa piešķiršana nāks par labu drošībai.

“Pārstumt nav problēmu, es domāju. Nav tik traki, var apbraukt apkārt, ja gribas ātrāk,” norāda velobraucēja Agnija. “Uzskatu, ka pavisam noteikti bija vajadzīgs. Redzēts, kad svētki notiek, vadi pārlikti pāri, cilvēki ar riteņiem nokrīt, vairākas reizes “ātrie” atbrauca,” saka gājējs Reinis. “Man gandrīz uzbrauca viens cilvēks, tāpēc es atbalstu šo,” stāsta Līga un Alise.

Jaunie noteikumu izpildes uzraugi ir Jelgavas pašvaldības policija. Filmēšanas laikā policija apkārtnē nebija manāma, un daļa velobraucēju turpināja tiltu šķērsot, tā teikt, pa vecam. Pašvaldības pārstāvis akcentēja, ka sodīšana nav pašmērķis, galvenais uzdevums ir drošības uzlabošana. Tomēr bezkaunīgākajiem pārkāpējiem gan jārēķinās ar naudas sodu.