Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas attīstībā investēs 10 miljonus eiro

MĒRĶTIECĪBA. Slimnīca mērķtiecīgi strādā pie veselības pakalpojumu spektra paplašināšanas un ārstniecības kvalitātes celšanas, spriež Juris Lācis © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas attīstībai un nākotnes mērķu sasniegšanai Latvijas veselības aprūpes kontekstā Ziemeļkurzemes slimnīcā kopumā investē ar Ventspils pašvaldības atbalstu saņemtos vairāk nekā 10 miljonus eiro. Kopējās projekta izmaksas ir 10,2 miljoni eiro, tai skaitā valsts budžeta līdzfinansējums ir 885 tūkstoši eiro un Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas līdzfinansējums – 963 tūkstoši eiro.

Nolietotās iekārtas maina pret jaunām

Kā pirmā no ERAF līdzfinansētā projekta sadaļām, kas praktiski jau ir ieviesta dzīvē, ir diagnostikas nodaļas iekārtu atjaunošana, tai skaitā magnētiskās rezonanses, datortomogrāfijas, rentgena, mamogrāfa un citu iekārtu nomaiņa. Slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis skaidro: «Iekārtu nomaiņai ir paredzēta apmēram puse no kopējā projekta finansējuma. Šobrīd praktiski visus darbus esam jau pabeiguši - savu laiku nokalpojušās iekārtas ir demontētas un to vietā uzstādītas jaunas. Atjaunoto nodaļu plānojam oficiāli atklāt septembrī. Priecājamies, ka šī projekta ietvaros bija iespēja iegādāties jaunu datortomogrāfu arī Ziemeļkurzemes slimnīcas filiālei Talsos - jaunā iekārta Talsos būs pieejama no augusta.» Iekārtu nomaiņas grafiks bija rūpīgi izplānots, lai maksimāli samazinātu pacientu neērtības. Par to, ka uz laiku nav pieejams kāds no izmeklējuma veidiem, informēts bija arī neatliekamās palīdzības dienests, tāpēc pacientus ar indikācijām, kuras norāda uz konkrētā izmeklējuma nepieciešamību, nogādāja uz citām slimnīcām. Jāpiebilst, ka visu iekārtu iegāde ir rūpīgi plānota saskaņā ar Veselības ministriju un pamatota gan ar esošo un potenciālo pacientu plūsmu, izmeklējumu skaitu un iepriekšējo iekārtu nolietojuma pakāpi. Tāpēc Ventspilī esošā datortomogrāfijas iekārta, kuras kalpošanas laiks beigsies tikai 2020. gadā, ar jaunu tiks nomainīta minētajā laika grafikā.

Pārbūvēs laboratoriju

Pie ērtākām un plašākām telpām tiks arī laboratorija. Patlaban pacienti analīžu nodošanai savu kārtu gaida pie reģistratūras. Bet turpmāk laboratorijai būs atsevišķa ieeja, lai pacientiem nebūtu jāiet caur reģistratūru, kā arī būs sava uzgaidāmā telpa un vieta, kur māmiņām novietot bērnu ratiņus. Laboratorijai būs divi analīžu pieņemšanas kabineti.

Būtiski uzlabosies rehabilitācijas iespējas Ziemeļkurzemes reģionā

Ievērojot tendences, ka arvien vairāk cilvēku ir vajadzīgi rehabilitācijas pasākumi, tostarp atlabšanas periodā pēc insulta, traumām un smagām saslimšanām, kā arī darbspēju saglabāšanai un kvalitatīvai dzīvei, Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā uzsākta piebūves projektēšana rehabilitācijas centra izveidei. Rehabilitācijas centrā būs dienas stacionārs, kur tiks ārstēti kardioloģiskie pacienti, neiroloģiskie pacienti (t.sk. pēc insulta), pacienti pēc operācijām (galvenokārt traumatoloģiskajām un ortopēdiskajām), pēc traumām, pacienti ar balsta un kustību sistēmas un perifērās nervu sistēmas saslimšanām, pacienti ar iekšķīgām slimībām, pacienti ar apdeguma sekām, onkoloģiskie pacienti, cukura diabēta pacienti, zīdaiņi un bērni, pulmonoloģiskie pacienti un citi.

Telpu programmas ir izstrādātas, gan izmantojot Latvijā atzītu rehabilitācijas speciālistu rekomendācijas, gan smeļoties idejas pieredzes apmaiņā ar rehabilitācijas nodaļām citās Latvijas slimnīcās, gan arī ārpus Latvijas. Rehabilitācijas nodaļai nepieciešamās telpas plānots izvietot divos stāvos. Pacientu rīcībā būs vingrošanas zāle, ūdens procedūru telpa, ergoterapeita, psihologa, masāžu un citi kabineti, kā arī speciāla virtuve, kurā pacienti, piemēram, pēc insulta varēs atgūt ēst gatavošanas un citas ikdienas prasmes.

Projekts paredz ne tikai tradicionālos rehabilitācijas paņēmienus un metodes, bet arī inovācijas. Piemēram, fizioterapija ūdenī, kas ir ļoti izplatīta un rezultatīva metode kustību spēju atjaunošanas procesā, notiks baseinā ar stikla sienu, lai ārsts varētu precīzi sekot līdzi pacienta kustībām, dot precīzus norādījumus un novērtēt progresu. Tāpat paredzēts iegādāties modernas iekārtas kustību un spēka novērtēšanai, sistēmas dažādu ķermeņu daļu trenēšanai.

Rehabilitācijas centrs būs pieejams jebkuram Latvijas iedzīvotājam gan attiecībā uz konkrētu problēmu risināšanu, gan kā iestāde, kas sniedz kvalitatīvu atbalstu, lai cilvēki pēc iespējas ilgāk saglabātu savas darbspējas un labu dzīves kvalitāti.

Lai no pirmās atvēršanas dienas Rehabilitācijas centrs spētu strādāt ar pilnu atdevi, jau šodien tiek slēgti līgumi ar nākamajiem darbiniekiem - šobrīd vēl studējošajiem ārstiem rehabilitologiem, fizioterapeitiem un citiem šīs jomas speciālistiem.