Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ventspils ceļā uz Ziemeļeiropas IKT nozares centru

KOPRADES TELPAS ir pēdējo gadu pasaules tendence. Ilze Valdmane vērš uzmanību, ka Ventspils Biznesa atbalsta centra koprades telpa ir paredzēta brīvi un radoši domājošiem cilvēkiem, kuri ir gatavi runāt, dalīties, strādāt un priecāties © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Kopš 2014. gada Ventspils par vienu no prioritātēm izvirzījusi interneta un komunikāciju tehnoloģiju (IKT) nozares attīstību, kas iekļauj gan globālu, gan mazo un vidējo IKT nozares uzņēmumu piesaisti pilsētai, vienlaikus attīstot atbilstošu infrastruktūru, darba vides nodrošinājumu un cilvēkresursu sagatavošanu.

Biznesa atbalsta centrs - precīza informācija un reāla palīdzība

Šodien, kad pieejami dažādi uzņēmējdarbības atbalsta instrumenti, tai skaitā pašvaldību piedāvātie, valsts un ES īstenotie, uzņēmējam ir grūti orientēties, tieši pie kā vērsties un ko var saņemt vienā vai otrā vietā. Kopš šā gada intensīvu darbu ir uzsācis pašvaldības finansēts Ventspils Biznesa atbalsta centrs, kurā gan esošie uzņēmumi, gan jaunie vai tikai potenciālie uzņēmēji var iegūt pilnvērtīgu informāciju un konsultāciju. Centra vadītāja

Ilze Valdmane vēsta: «Biznesa atbalsta centrs ir kā krustpunkts, kurā apkopota visa informācija, kas var noderēt esošajam vai potenciālajam uzņēmējam. Mēs sadarbojamies ar Ventspils pašvaldību, tostarp Ventspils Augstskolu, Brīvostas pārvaldi, Digitālo centru un Mūžizglītības centru, biznesa inkubatoru Magnetic Latvia, Nodarbinātības valsts aģentūru, komercbankām, Ventspils tehnikumu, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, LIAA, Altum un citām iestādēm un organizācijām, kas var sniegt teorētisku vai praktisku atbalstu uzņēmējam. Konsultācijas laikā apspriežam ideju, izvērtējam iespējas un pieņemam lēmumu, kādas organizācijas vai iestādes iesaistīt, jo citam varbūt piemērotāka ir brīvostas speciālā ekonomiskā zona, citam Altum, citam LIAA. Iespējas tiešām ir daudzas un dažādas - ļoti priecājamies, ja izdodas sakoordinēt turpmākās darbības un cilvēks no mums aiziet ar jau sarunātu tikšanos Ventspils pašvaldībā, brīvostā, bankā, Altum vai LIAA.»

Ventspils - platforma ražošanai un IKT nozarei

Ventspilī daudz pūļu un naudas tiek veltīts, lai pilsētā veidotos arvien jaunas labi atalgotas darbavietas. Pilsētas vadība apzinās, ka rūkošā Ventspilij raksturīgajā tranzīta biznesa vietā ir jārada jaunas tradīcijas - jāveido jauni ražošanas uzņēmumi un jāattīsta IKT nozare. Viens no instrumentiem ir Ventspils speciālā ekonomiskā zona brīvostas teritorijā, kuras statuss sniedz iespējas saņemt gan nodokļu atlaides, gan ražošanas nodrošināšanai nomāt brīvostas īpašumā esošās ēkas un būves. Jāatzīst, ka SEZ piedāvā izcilu infrastruktūru, ko ik gadu paplašina ar jauniem objektiem. Līdz šim uzbūvētas 8 jaunas ražošanas ēkas, kas ir nodotas nomā dažādiem ražošanas uzņēmumiem, bet izstrādes stadijā ir vēl 3 ēkas: divas no tām atradīsies Ventspils augsto tehnoloģiju parkā un kopā paredz 130 darbavietas; Ganību ielā 103 pēc diviem gadiem plānots nodot ēku ar 40 darbavietām.

Tajā pašā laikā IKT nozares uzņēmumu attīstībai Biznesa atbalsta centrs piedāvā telpas Ventspils augstskolas kompleksā Inženieru ielā un Pils ielā 17 ar kopējo platību ap 700 m2. Vienlaikus attīstības stadijā ir projekts Pils ielā 45/47, kur paredzēts izveidot biroju telpas 37 jaunām darba vietām. Ilze Valdmane uzsver: «Individuālo biroju telpu nomu IKT nozares uzņēmumiem pirmajā gadā pilnā apmērā sedz pašvaldība, savukārt citu nozaru uzņēmumiem 50% apmērā. Tas ir labs stimuls par biznesa uzsākšanas vietu izvēlēties tieši Ventspili.»

Vienlaikus pašvaldība IKT nozares uzņēmumu startam piedāvā grantu no 2 līdz 15 tūkstošiem eiro vienam projektam ar atbalsta intensitāti 80% apmērā no kopējām izmaksām. Aizvadītajā gadā pašvaldība atbalstīja 9 projektu pieteikumus, kopumā izmaksājot 152,7 tūkstošus eiro. Šogad pieteikties projektu konkursam var līdz 30. augustam.

Laba iespēja mainīt karjeras virzienu, izvēloties IKT

Strauji attīstoties mūsdienu tehnoloģiju ienākšanai saziņā, ražošanā, mājsaimniecībā, apkalpojošajā sfērā un citu procesu digitalizācijā, ne tikai Ventspilī, bet visā Latvijā un pasaulē ir radies ievērojams IKT speciālistu trūkums. Ventspils, kas par vienu no prioritātēm ir izvirzījusi IKT jomas uzņēmējdarbības attīstību, sniedzot uzņēmumu dibināšanai un darbības nodrošināšanai pilnvērtīgu atbalstu, tostarp izcilu infrastruktūru, apzinās, ka vienlaikus jārisina arī šiem uzņēmumiem nepieciešamā darbaspēka sagatavošanas funkcijas. Jau šobrīd Ventspilī ir pieejama izglītība nozares speciālistu sagatavošanai, sākot no interešu izglītības Ventspils Digitālajā centrā un PIKC Ventspils tehnikums profesionālajai izglītībai līdz koledžas, bakalaura un maģistra līmenim Ventspils augstskolā.

Taču ar esošo kapacitāti nepietiek, lai visus IKT nozares uzņēmumus nodrošinātu ar darbaspēku - pieprasījums krietni pārsniedz piedāvājumu. Biznesa atbalsta centrs sadarbībā ar Zaļo viedo tehnoloģiju klāsteri šā gada augustā sāk uzņemt dalībniekus pārkvalifikācijas grupā. Tajā 10 dienu intensīvas apmācības rezultātā jebkurš cilvēks ar pamatzināšanām angļu valodā, kurš savu izaicinājumu saskata IKT nozarē, var uzsākt karjeru kādā no IKT nozares specialitātēm. Biznesa atbalsta centra vadītāja Ilze Valdmane skaidro: «Uzņēmumiem ir vajadzīgi gan augsta līmeņa darbinieki, gan arī cilvēki, kuri var veikt vienkāršāku darbu. Tāpēc kopā ar biedrību Ventspils augsto tehnoloģiju parks ir izstrādāts intensīvas apmācības kurss - ievads IKT nozarē, kas dod iespēju cilvēkiem bez priekšzināšanām uzsākt mācības un veidot karjeru jaunā jomā. Mēs apzināmies, ka 10 dienās nav iespējams sagatavot programmētājus, tāpēc cilvēkiem ir jārēķinās, ka mācības būs jāturpina jau darba vidē. Interese par šo programmu no uzņēmēju puses ir liela un prakses vietas - tātad tālākā profesijas apguve darba vidē ir garantēta.»

Pēc pilotprojekta noslēguma tiks izvērtēti tā rezultāti un pieņemts galējais lēmums vai sistemātiski turpināt šādu apmācības modeli.

Kopā darot, rodas jaunas un attīstās esošās idejas

Biznesa modelis un sabiedrības paradumi ir būtiski mainījušies - senāk katrs mēģināja slēpt savu biznesa ideju, līdz tā tika pilnībā attīstīta, bet šodienas biznesa stratēģijas tendences ir gluži citas. Ilze Valdmane uzsver: «Biznesā valda citi noteikumi nekā pirms gadiem 20 - šodien ir skaidrs, ka svarīgs ir ātrums - ja tu šodien nepagūsi realizēt savu ideju, tad jau rīt to izdarīs kāds cits - varbūt mazliet savādāk, bet izdarīs. Tāpēc ideju aprobācijai un realizācijai ir maz laika.»

TŪRISMA NOZARES KOMERSANTIEM pavērta iespēja saņemt pašvaldības atbalstu no 300 līdz 5000 eiro apmērā vienam projektam. Ar pašvaldības atbalstu 5000 eiro apmērā komersants veicis ekskursiju vilcieniņa būvi un uzsācis komercdarbību, vizinot tūristus. Atbalstīti tiks arī projekti, kas saistās ar pakalpojumu pieejamības un kvalitātes uzlabošanas pasākumiem, kā arī jaunu tūrisma industrijas projektu ieviešana / Publicitātes foto

Biznesa atbalsta centrā izveidota koprades telpa, kuras primārais uzdevums ir apvienot visdažādākajās nozarēs darbojošos mazos uzņēmējus un cilvēkus, kuri šobrīd sevi realizē kā brīvmākslinieki - strādā mājās, paši meklē noietu savam darbam, cīnās par finansējuma piesaisti vai vienkārši samierinās ar esošo situāciju, un varbūt gluži ģeniālas idejas paliek nerealizētas drosmes un motivācijas trūkuma dēļ. «Mums ir vairāki labi piemēri - cilvēks pie mums ir atnācis tikai ar ideju un vēlmi strādāt, bet jau pēc dažiem mēnešiem ir izveidots uzņēmums un darbs turpinās biznesa inkubatora ietvaros. Jāpiebilst, ka darbība biznesa inkubatora ietvaros dod iespēju saņemt vairākus grandus un citus atbalsta instrumentus jaunajiem uzņēmumiem.»

Biznesa atbalsta centrs aicina vienatnē necīnīties ar grūtībām, jo kopā tās atrisināt un veidot plaukstošu biznesu ir daudz vieglāk.