Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pēc simt gadu pārtraukuma Latvijai būs modernas stabuļu ērģeles

IEGUVUMS visai Latvijai būs jaunā Ventspils mūzikas vidusskolas ēka ar akustisko koncertzāli, kurā būs novietotas šobrīd Vācijas pilsētā Bonnā topošās ērģeles. Faktiski tas ir valstiski nozīmīgs notikums © Vizualizācija

Ventspils Mūzikas vidusskolas ar akustiskās koncertzāles funkciju ēkas arhitektūra pilsētas Lielajā laukumā jau ierakstījusi vēsturiskas izmaiņas – šobrīd norit iekštelpu apdares darbi. Sākot ar jauno mācību gadu, durvis tiks atvērtas gan Ventspils mūzikas vidusskolas audzēkņiem, gan koncertzāles apmeklētājiem. Šis projekts top sadarbojoties valstij, kura veic izglītības funkcijas realizāciju, un pašvaldībai, kura savukārt veiks koncertzāles funkciju realizāciju.

Par mūzikas vidusskolas saturu un būvniecības niansēm stāsta mūzikas vidusskolas direktors Andris Grigalis.

- Mūzikas vidusskolas ar akustiskās koncertzāles funkciju jaunā ēka nepaliek nepamanīta Lielā laukuma strūklakas Fregate Valzivs tiešā tuvumā. Kā norit būvdarbi?

SKAŅU OPERATORI. Kā unikāla mācību programma un tai speciāli radīta infrastruktūra jāpiemin vidējās profesionālās izglītības programma Mūzikas skaņu operators. Lai pilnvērtīgi apgūtu šo specialitāti, jaunajā skolā būs moderna skaņu ierakstu studija. To varēs izmantot arī citu specialitāšu audzēkņi un mūziķi, kuri vēlas ierakstīt savu sniegumu, teic Andris Grigalis / Publicitātes foto

- Būvdarbus veic PS Merks - darbi rit pēc plāna un jau 2019. gada 1. ceturksnī plānots to nodot ekspluatācijā. Katru trešdienu notiek būvsapulces, kurās piedalos gan es kā Mūzikas skolas direktors, gan Ventspils pašvaldības uzraugošās institūcijas, gan autoruzraudzības un būvuzraudzības speciālisti. Līdz ar to novērtēta un analizēta ir praktiski katra skrūve un kontrolēts katrs būvnieka solis. Jau tagad redzams, ka vācu arhitekta Deivida Kuka, kurš projektējis arī strūklaku Fregate Valzivs, arhitektoniskie risinājumi vienlaikus ir kā izaicinājums un sinerģija ar vidi, kur tā atrodas.

- Ko Ventspils mūzikas vidusskolai un Ventspilij kopumā nozīmē jaunā ēka?

- Tas ir ieguvums ne tikai pilsētai, bet visai valstij un, iespējams, arī plašākam reģionam, jo šī ēka ne tikai būs skola, bet arī akustiskā koncertzāle ar modernām stabuļu ērģelēm, kas šobrīd top Bonnā. Atzīmēšu, ka ērģeles top Filipa Klaisa ērģeļu darbnīcā, kura izgatavoja ērģeles arī jaunajai Elbas filharmonijai, kurā galvenā ērģelniece ir Iveta Apkalna. Slavenā ērģelniece kā mūsu konsultante seko līdzi ērģeļu izgatavošanas procesam un pieņem galīgos lēmumus, kādām ir jābūt Ventspils ērģelēm. Ja šim procesam seko līdzi viena no pasaules talantīgākajām ērģelniecēm, tad nav šaubu, ka ērģeles būs izcilas un atvilinās uz Ventspili arī citas pasaules zvaigznes un ērģeļmūzikas cienītājus. Jāpiebilst, ka mūsu skolā ar ļoti labiem panākumiem strādā ērģeļmūzikas pedagoģe Kristīne Adamaite - pirmie viņas audzēkņi jau ir saņēmuši diplomus.

Vienlaikus jaunā ēka būs mūsdienīgas mūzikas skolas piemērs ar lielisku skaņas izolāciju un izcilu akustiku gan klašu telpās, gan lielajā koncertzālē. Akustikas risinājumus izstrādā vācu kompānija Műller BBM Acoustic, un šim piemēram varēs sekot un līdzināties arī citas Latvijas mūzikas skolas.

- Par ērģeļu izmaksām un to pamatojumu ir lauzts daudz šķēpu. Kā jūs atspēkojat skeptiķu izteicienus?

- Nav noslēpums, ka Latvijas baznīcu ērģeles pārsvarā ir vēsturiskas, ar ierobežotu taustiņu apjomu un daudzviet - bez mūsdienīgām tehniskajām iespējām. Daudzas no šīm baznīcu ērģelēm tā arī jāsaglabā nepārbūvētā veidā, lai nodrošinātu to vēsturisko autentiskumu. Ventspils tuvumā - Ugālē - atrodas vienīgā ērģeļbūves darbnīca, kas Latvijā pašlaik nodarbojas ar ērģeļu būvniecību, un tās vadītājs Jānis Kalniņš jau šobrīd līdzdarbojas Ventspils ērģeļu būvniecībā. Tāpat Ugāles ērģeļbūves darbnīca nākotnē būs labs atbalsts jaunuzbūvēto ērģeļu ikdienas apkopē.

Šādu ērģeļu uzbūvēšana neapšaubāmi sekmēs arī Latvijas ērģeļu kultūras tālāku attīstību un popularizēšanu starptautiskā mērogā. Augstas kvalitātes koncertinstruments akustiskajā koncertzālē praktiski bez repertuāra ierobežojumiem ļaus veidot gan pašmāju, gan ārzemju ērģelnieku solo programmas, gan atskaņot lielas formas kora darbus ar ērģeļu piedalīšanos, gan arī izmantot ērģeles kopspēlē ar simfonisko orķestri. Nozīmīgs ir fakts, ka šīm ērģelēm tiks būvēts arī pārvietojams spēles galds, kas pieļauj spēlētāja atrašanos dažādās zāles vietās. Svarīgi uzbūvēt izcilu instrumentu, kas ieinteresētu arī ārzemju ērģelniekus!

Ventspils pilsētas dome ir pieņēmusi lēmumu iegādāties un koncertzālē uzstādīt arī Dāvida Kļaviņa būvētās vertikālās koncertklavieres, kas būs lielākais šāda veida instruments pasaulē.

- Vai pēc jauno telpu nodošanas ekspluatācijā mūzikas vidusskolā būs iespējams uzņemt vairāk audzēkņu?

- Diemžēl nē, jo lielāka skaita audzēkņu uzņemšana prasa ne tikai telpas, bet arī finansējumu - valsts finansējums Ventspils Mūzikas vidusskolā paredzēts 400 audzēkņiem Bērnu Mūzikas skolas ietvarā un 100 audzēkņiem Mūzikas vidusskolas jeb profesionālās izglītības ietvarā. Tāpēc lielāku skaitu audzēkņu neplānojam - iespējams, ka būs sīvāka konkurence un konkurss, lai iestātos mūsu skolā. Taču vienlaikus ir ļoti svarīgi, ka tagad skolas audzēkņi vairs nebūs izmētāti pa vairākām ēkām pilsētā, bet varēs būt visi kopā - lielie un mazie. Tāpat arī mūzikas pedagogiem problēmu būs mazāk un visus spēkus varēs veltīt audzēkņu skološanai.

Skolā ir ieplānotas 60 klašu telpas, kurās nodrošināts konkrēta instrumenta apmācībai piemērotākais mikroklimats un akustiskās īpašības. Piemēram, klavierēm ir nepieciešams optimāls gaisa mitrums, lai tās neizkalstu vai neuzbriestu. Varbūt daudziem būs nepierasti, ka mācību telpās praktiski nebūs mēbeļu, jo tās nav savienojamas ar labu akustiku. Akustikas speciālisti man izteica ultimātu - vai nu jūs gribat akustiku, vai mēbeles - abi lielumi nav savienojami. Protams, es izvēlējos akustiku, tāpēc visas nepieciešamās lietas mācību darba organizēšanai, instrumentiem, audzēkņu un skolotāju vajadzībām tiks izvietotas skapīšos skolas gaiteņos. Klasēs būs tikai pats nepieciešamākais - galds un krēsls.

Kā unikāla mācību programma un tai speciāli radīta infrastruktūra jāpiemin vidējās profesionālās izglītības programma Mūzikas skaņu operators. Lai pilnvērtīgi apgūtu šo specialitāti, jaunajā skolā būs moderna skaņu ierakstu studija. To varēs izmantot arī citu specialitāšu audzēkņi un mūziķi, kuri vēlas ierakstīt savu sniegumu.

- Ventspils Mūzikas vidusskola ir ne tikai mācību iestāde, bet lielisks papildinājums arī Ventspils koncertdzīvē.

- Jā, mēs tiešām redzam, ka pēdējā laikā ik gadu Ventspils mūzikas vidusskola piedalās vai organizē aptuveni 100 koncertu. Pašvaldība augstu vērtē skolas audzēkņu sniegumu, tāpēc bieži aicina uz dažādu prezentāciju koncertiem, kā arī līdzdarboties pilsētas pasākumos. Audzēkņi kopā ar pedagogiem startē valsts un starptautiska mēroga konkursos, bieži ieņemot augstas vietas.

- Tradicionāli augustā Ventspilī norisinās mūsdienu ritma mūzikas festivāls Ventspils Groove. Ar ko šogad iepriecināsiet?

- Jāpiebilst, ka sākotnēji Ventspils Groove organizējām kā džeza mūzikas meistarklases. Pirms 13 gadiem mūzikas vidusskolā atvērām džeza programmu, tāpēc meklējām iespējas to strauji attīstīt - aicinājām spēcīgākos mūziķus pasniegt meistarklasi mūsu pedagogiem un audzēkņiem. Šo gadu laikā meistarklases ir pāraugušas festivālā ar pasaulē slavenu mūzikas pedagogu un mūziķu piedalīšanos.

Tradicionāli festivāls noritēs augusta trešajā nedēļā, un uz to sniegt meistarklases, kā arī piedalīties koncertos ieradīsies mūzikas pedagogi no Amerikas, Austrijas, Ungārijas, Somijas, Igaunijas, Latvijas: Raul Sööt (Igaunija) - saksofons; Tuomo Uusitalo (Somija) - klavieres; Gerhard Ornig (Austrija) - trompete; Matt Adomeit (ASV) - kontrabass; Kari Antila (Somija) - ģitāra; Sirje Medell (Igaunija) - vokāls; Attila Gyárfás (Ungārija) - sitamie instrumenti; Renārs Lācis - Ventspils Bigbenda vadītājs; Maija Lāce - Ventspils Junioru bigbenda vadītāja; Inga Bērziņa - vokāls.

Festivāla laikā ik vakaru būs gan koncerti, gan džeza entuziastu saspēlēšanās Ventspils Kultūras centrā.