Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Izveidota "Ventspils Olimpiskā vienība"

KOMANDAS DARBS. Sportisti vieni paši bez spēcīgas atbalsta komandas, tostarp treneriem, sporta funkcionāriem, ārstiem, rehabilitācijas un pašvaldības atbalsta nespētu sasniegt olimpisko spēļu augstākos pakāpienus, pārliecināts ir gan Uldis Boitmanis, gan sportisti. No kreisās: Eduards Andruškevičs, Viktors Ščerbatihs, Artūrs Mežinskis, Rebeka Koha, Uldis Boitmanis, Artūrs Plēsnieks, Rihards Suharevs © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Lai vēl efektīvāk atbalstītu augstas klases individuālo sporta veidu sportistus, ir izveidots nodibinājums Ventspils Olimpiskā vienība, kas turpina Olimpiskā centra Ventspils ietvarā uzsākto sportistu atbalsta programmu. Ventspils pašvaldība sportistu atbalsta programmai ir novirzījusi 85 tūkstošus eiro gadā. Aizvadītajās olimpiskajās spēlēs Pekinā Latvijas delegācijā bija 33 sportisti, no kuriem 10 bija Ventspils pilsētas atbalstītie sportisti.

Atbalsts sportistam nav tikai naudas jautājums

Iepriekšējos gados augstas klases sportistu atbalsta pro-gramma bija viena no Olimpiskā centra Ventspils darbības sastāvdaļām. Izvērtējot iepriekšējo pieredzi, pieņemts lēmums izveidot Ventspils Olimpisko vienību, lai atbalsta programma augsta līmeņa sportistiem būtu vēl efektīvāka, jo tā nav tikai naudas sadale sportistiem, bet plašs pasākumu komplekss, kura ietvaros sportistiem ir dotas iespējas uzlabot savu sportisko sniegumu. Patlaban Ventspils Olimpiskajā vienībā ir uzņemti 33 sportisti dažādos individuālajos sporta veidos, tajā skaitā svarcelšanā, šķēpmešanā, šorttrekā, peldēšanā, airēšanā, BMX un citos sporta veidos, kuri jau paguvuši sevi pierādīt starptautiskajās arēnās. Ventspils Olimpiskās vienības valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis skaidro: «Veidojot Ventspils Olimpisko vienību, par pamatu tika ņemti tie paši principi, kādi tiek izmantoti Latvijas Olimpiskajā vienībā. Rūpīgi sekojam sportistu treniņu procesam un izvirzām gadā sasniedzamos mērķus. Protams, ir jāņem vērā, ka sportists ir cilvēks, kam vajadzīga palīdzība un individuāla pieeja gan treniņu metodikā, rehabilitācijā, gan arī sadzīvisku jautājumu risināšanā. Šobrīd sports pasaulē ir sasniedzis ļoti augstu līmeni, un to panākt var tikai tad, ja sports ir cilvēka dzīves prioritāte un viņam ir nodrošināti visi papildu pakalpojumi, kas bāzēti ne tikai ikdienas treniņu darbā, bet visās dzīves jomās. Nav retums, ka jaunais sportists pāraug trenera iespējas, jo ne visi treneri ir spējīgi sagatavot pasaules līmeņa sportistus. Tad ir jāmeklē risinājums, lai jaunais talantīgais sportists neapstātos pie sasniegtā, bet turpinātu attīstīties. Mūsu uzdevums ir palīdzēt viņam atrast treneri un atrisināt sadzīviskos jautājumus, lai sportists netraucēti varētu nodoties sportam un nonāktu līdz augstākajām virsotnēm. Viens no piemēriem ir šorttrekists Roberto Puķītis - mēs apzinājāmies, ka labākus rezultātus viņš sasniegs, trenējoties kopā ar Latvijas izlasi, tāpēc atradām viņam mājvietu Jelgavā, kur viņš turpina savu izaugsmi. Arī vingrotājs Rihards Trams tagad trenējas Rīgā - pie olimpiskā čempiona Igora Vihrova, bet viņš vēl arvien saņem Ventspils atbalstu, un mēs viņu uzskatām par savējo. Nav nozīmes, kur sportists trenējas, svarīgi, lai viņš augtu, attīstītos, sasniegtu savas virsotnes un ar godu nestu Latvijas vārdu pasaulē. Jāpiebilst, ka Ventspils pašvaldības vadītājs Aivars Lembergs pats savulaik ir nodarbojies ar dažādiem sporta veidiem un labi izprot sportistu vajadzības - sports nav tikai treniņu bāze, nodarbības sporta skolā un klubos - sports ir ļoti plašs jēdziens, kas augsta līmeņa sportistam nozīmē visu dzīvi.»

Svarcelšana - talantīgi treneri un izcili sportisti

Ventspilī ir lieliska sporta infrastruktūra, kas neierobežo treniņu procesu arī ļoti augsta līmeņa sportistiem, taču visas Latvijas problēma ir izcili treneri, kas spētu sagatavot sportistu olimpisko spēļu augstākajam pakāpienam - tādu ir maz. «Es uzskatu, ka visiem labākajiem kāda sporta sportistiem ir jātrenējas vienā vietā un jāizmanto paša labākā trenera potenciāls. Tāpēc, piemēram, perspektīvākajiem svarcēlājiem ir jātrenējas Ventspilī, jo tieši šeit strādā pasaules līmenī atzītais svarcelšanas treneris Eduards Andruškevičs un viņa bijušais audzēknis, tagad treneris Viktors Ščerbatihs,» norāda Uldis Boitmanis.

Iepriekšminētās personības kopā gatavo jauno svarcēlāju maiņu, kas jau paguvusi sevi pierādīt olimpiskajās spēlēs un iekļuvusi pasaules svarcēlāju elitē, tostarp Rebeka Koha, Ritvars Suharevs un Artūrs Plēsnieks.

Skatoties nākotnē, Ventspils pašvaldība plāno uzlabot smagatlētikas zāles infrastruktūru.