Ceturtdiena, 2.maijs

redeem Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Olimpiskais centrs "Ventspils" – aktīvas pilsētas kodols

PLUDMALES VOLEJBOLS. Lai veicinātu aktīvu dzīvesveidu un paplašinātu sportošanas iespējas, šobrīd ventspilniekiem pilsētā pieejami 9 pludmales volejbola laukumi © Publicitātes foto

Olimpiskais centrs Ventspils savu darbību uzsāka 1997. gadā un Latvijas vēsturē ieies kā pirmais olimpiskais centrs. Tas tapis, sadarbojoties Latvijas Olimpiskajai komitejai un Ventspils pilsētas pašvaldībai.

Intervija ar Olimpiskā centra Ventspils valdes priekšsēdētāju Jurģi Liepājnieku.

- Olimpiskajam centram jau vairāk nekā 20 gadu darba pieredze. Kā ir notikusi tā attīstība?

- Olimpiskais centrs Ventspils aktīvo darbību uzsāka 1997. gadā ar basketbola halles atklāšanu. Vēlāk sekoja citas būves - ledus halle un vieglatlētikas manēža, stadions, futbola laukumi, tenisa korti un citi sporta infrastruktūras objekti, kas piemēroti gan ventspilnieku sportiskajām aktivitātēm, gan kalpo kā starptautisku sporta notikumu arēna un ir pilnvērtīga treniņu bāze augstu sasniegumu sportam.

Olimpiskā centra Ventspils pārziņā šobrīd atrodas 15 dažādi sporta infrastruktūras objekti. Divdesmit gadu darbība ir ievērojams laika posms, tāpēc vēsturiskā notikuma jubileju mēs atzīmējam visa gada garumā. Arī šovasar un rudens pusē dažādās Olimpiskā centra sporta bāzēs notiek aktivitātes, kas piesaista ventspilniekus - piedāvājam atlaides un interesantus notikumus.

- Vai sporta bāzu attīstība ir noslēgusies vai arī gaidāms kāds jauns objekts?

- Divdesmit gadu pastāvēšana nenozīmē apstāties pie sasniegtā, bet turpināt pilnveidoties. 2017. gada pavasarī atklājām jauno pludmales volejbola stadionu un rekonstruējām atlētiskās vingrošanas zāli pilsētas centrā, rekonstruēts arī futbola laukums Pārventā. Pārventas iedzīvotājiem ir tapusi jauna atlētiskās vingrošanas un fitnesa zāle. Šovasar top BMX ziemas treniņu bāze un tiek rekonstruēti tenisa korti. Arī nākamajiem gadiem ir ambiciozi plāni - vislielākais izaicinājums ir jauna peldbaseina izbūve ar astoņiem 50 m gariem celiņiem, ko nepieciešamības gadījumā var sadalīt 25 m celiņos un tādējādi dubultot celiņu skaitu. Moderna transformējama peldbaseina izbūve ir ļoti nozīmīga peldētāju sagatavošanai starptautiska mēroga sacensībām, jo peldēšanas tehnika ir atšķirīga 50 m un 25 m celiņos.

PLUDMALES AKVAPARKS šovasar ir ļoti pieprasīts - nereti, lai iekļūtu akvaparkā, jāstāv rindā. Daudzi apmeklētāji vēlas izmantot ģimenes biļetes uz visu dienu, jo te ir iespēja ne tikai plunčāties dažāda dziļuma baseinos un šļūkt pa slīdkalniņiem, bet arī paēst, ieiet saunā un zvilnēt zālienā. Pilsētas svētku laikā pludmales akvaparks būs atvērts līdz pulksten 1 naktī, lai romantiski izgaismotā baseinā varētu baudīt ūdens prieku / Publicitātes foto

Tāpat jaunā peldbaseina kompleksā būs fizioterapijas un rehabilitācijas centrs. Fizioterapijai ir nozīmīga loma ne tikai sportā, bet arī cilvēku ikdienā. Lai nodrošinātu fizioterapijas pakalpojumus jaunajiem Ventspils sportistiem un iedzīvotājiem, jau šobrīd Olimpiskā centra basketbola hallē darbojas fizioterapijas centrs.

- Jau nosaukums vien liecina, ka sporta bāzu primārais uzdevums ir nodrošināt labu infrastruktūru augstu sasniegumu sportam, vienlaikus atstājot laiku un telpu arī iedzīvotāju vajadzībām - sportiskam, aktīvam un veselīgam dzīvesveidam. Cik aktīvi ir ventspilnieki?

- Mūsu iedzīvotāji ļoti labprāt izmanto sporta bāzes - ventspilnieki sporto gan brīvā dabā, gan iekštelpās. Olimpiskā centra stratēģija un cenu politika paredz, ka vietējiem iedzīvotājiem ir jābūt pieejamām visām sporta bāzēm, lai tās kalpotu visiem pilsētas iedzīvotājiem, ne tikai sportistiem. Ventspilī individuāli un sporta klubu ietvaros cilvēki nodarbojas ar 40 dažādiem sporta veidiem, tāpēc bāzes ir noslogotas.

Pateicoties pašvaldības finansiālam atbalstam, iedzīvotājiem ir plašas iespējas sportot bez maksas - brīvi pieejami ir jaunie pludmales volejbola laukumi, kopskaitā deviņi, tāpat arī futbola laukumi Katoļu ielā un Pārventas sporta kompleksā, bez maksas iedzīvotāji izmanto stadionu, mini futbola laukumu, ielu vingrošanas stadionu, brīvdabas trenažierus un sporta laukumus dzīvojamo māju iekšpagalmos. Jaunieši iecienījuši skeitparku, kurš piedāvā 40 dažādas konstrukcijas.

PIEDZĪVOJUMU parks - iecienītākais aktīvās atpūtas objekts Ventspilī / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

- Tradicionāli vasara ir treniņnometņu laiks, un Ventspils sporta bāzes ir iecienījuši ne tikai Latvijas sportisti, bet arī ārvalstnieki. Kādas tendences vērojamas treniņnometņu jomā?

- Visa vasara Olimpiskā centra sporta bāzēs ir ļoti noslogota. Regulāri Ventspilī trenējas gan Latvijas bobsleja izlase, gan Latvijas labākie vieglatlēti. Treniņnometnēs uzturas arī Krievijas jaunie daiļslidotāji ar saviem pasaules līmeņa treneriem un hokejisti. Dalībnieku skaita ziņā vislielākās treniņnometņu grupas ir daiļslidošanā un hokejā. Bez pašmāju sportistiem Ventspilī trenējas Krievijas, Baltkrievijas, Lietuvas, Igaunijas, Zviedrijas, Ungārijas un citu valstu sportisti. Treniņnometnes notiek gan basketbolā, gan futbolā, gan cīņas sportā, gan svarcelšanā un vingrošanā.

Pagājušajā gadā, gatavojoties Eiropas čempionātam basketbolā, Latvijas pieaugušo izlase šeit aizvadīja savu treniņnometni. Viņi vidū bija arī pasaules basketbola zvaigzne Kristaps Porziņģis.

Piebildīšu, ka vasarā notiek ne tikai treniņnometnes, bet arī sacensības - nupat Ventspilī noritēja Eiropas čempionāta spēles basketbolā U-18 vecuma grupā.

- Vai arī Ventspils sportistiem ir iespēja kaut ko iegūt no tā, ka šeit ierodas pasaules zvaigznes un treniņnometnes vada izcilākie treneri no ārvalstīm?

- Protams, attiecīgo sporta veidu sportistiem ir iespēja vērot treniņu procesu un dažkārt arī līdzdarboties. Lielu interesi izraisīja Porziņģa klātbūtne - katrs jaunais basketbolists varēja ne tikai vērot treniņu procesu un analizēt, ko un kā viņš dara zem groza, bet arī kopā nofotografēties. Jaunajiem basketbolistiem tā bija vēl viena motivācija turpināt treniņus.

Arī Bārtuļa un Skrastiņa hokeja treniņnometnē mūsējiem bija dota iespēja piedalīties treniņu procesā. Mēs nelaižam garām iespēju Ventspils sportistiem izmantot lielo sporta grandu ierašanos un apgūt jaunu pieredzi, kas noder sportisko sasniegumu kāpināšanai.

- Olimpiskā centra pārziņā ir ne tikai sporta, bet arī aktīvās atpūtas objekti. Kā plānota to turpmākā attīstība?

- Olimpiskā centra pārziņā ir Piedzīvojumu parks ar slēpošanas kalnu, kur darbība norit gan ziemā, gan vasarā, kā arī Ūdens piedzīvojumu parks un Pludmales akvaparks. Ventspils tūrisma piedāvājumu papildina arī mūsu pārziņā esošā Olimpiskā centra Ventspils viesnīca.

Šogad laika apstākļi ir ļoti piemēroti aktīvās atpūtas piedāvājumam. Mums bija necerēti gara slēpošanas sezona - Lemberga hūte bija atvērta 44 dienas - no janvāra līdz pat marta vidum. Savukārt vasarā atpūtniekus piesaista Piedzīvojumu parka un ūdens izklaides parku atrakcijas. Piedzīvojumu parkā iecienīti ir bijuši dažāda veida batuti, tādēļ šogad esam pilnveidojuši batutu parku - apmeklētājiem pieejamas jau 16 vienīgās Latvijā ārpus telpām esošās profesionālās batutu virsmas. Batutus var izmantot ne tikai bērni, bet arī pieaugušie ar svaru līdz 100 kilogramiem. Kā īpašs jaunums ir batuts ar basketbola grozu un slīpumu, lai katrs var izmēģināt to, ko dara NBA zvaigznes, piemēram, slam dunk.

Turpinām arī jaunās rodeļu trases projekta attīstību. Nākotnē ir paredzēts veikt slēpošanas kalna paaugstināšanu, tāpēc projektā jāsalāgo kalna profila un augstuma izmaiņas ar topošo rodeļa trasi.

- Karstā vasara noteikti pievilina apmeklētājus arī pludmales akvaparkam. Vai stāv rinda?

- Pludmales akvaparks atrodas blakus Ventspils Zilā karoga pludmalei, un tā ir laba alternatīva ģimenēm ar bērniem, kuriem jūras ūdens var būt par aukstu. Pludmales akvaparkā ūdens temperatūra tiek uzturēta ap 24 grādiem, kā arī pieejamas saunas. Visu gadu Ventspilī darbojas arī Ūdens piedzīvojumu parks, kas ir ierīkots iekštelpās un tādēļ īpaši pieprasīts drēgnajās un lietainajās dienās. Ūdens piedzīvojumu parkā var baudīt ūdenspriekus, nezaudējot vasaras sajūtu.