Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pavasarī strūklakas modina ar mūziku un gavilēm

STRŪKLAKU ieslēgšana kļuvusi par vēl vienu svētku dienu ventspilniekiem – atdzīvojas ne tikai ziemā dusošais ūdens, bet ir iespēja arī izbaudīt mūziku un kopā būšanas prieku. Attēlā strūklaka Kāpu priede © Publicitātes foto

Strūklakas ir viena no Ventspils vizītkartēm, un to dizains ir kā mākslas vides objekts, taču tās pilnā krāšņumā skatāmas tikai gada siltajos mēnešos. Kopš pagājušā gada pavasara ieviesta jauna tradīcija – Strūklaku modināšanas svētki.

Kopumā Ventspilī ir deviņas strūklakas, kas parasti tiek ieslēgtas ap aprīļa vidu. Lai strūklaku ieslēgšanu, kas ienes pilsētā svētku sajūtu un dod veldzi, pamanītu visi pilsētnieki, ne tikai konstatētu faktu, kopš 2017. gada pavasara ieviesta jauna tradīcija - Strūklaku modināšanas svētki. Ventspils pašvaldības Kultūras centra direktore Valda Gulbe stāsta: «Strūklaku ieslēgšanas laiks ir tiešā veidā atkarīgs no laika apstākļiem - tikko kļūst pietiekami silts, ieslēdzam mūsu pilsētas rotu - strūklakas, kas izvietotas abos Ventas karstos. Sākotnēji pie strūklakām Kāpu priede, Kuģu vērotājs, Saules laiviņas aicinām to kaimiņus - iestādes, uzņēmumus un iedzīvotājus, lai uzgavilētu strūklakas ieslēgšanas brīdī. Vēlāk visi kopā pulcējamies Lielajā laukumā pie strūklakas Fregate Valzivs, lai kārtīgi nosvinētu šo dienu. Pērn laika apstākļi mūs nelutināja, bet šopavasar bija vienkārši burvīgs laiks - saulīte un siltums, kas no mājām izvilināja ļoti daudzus. Vakara noslēgumā Lielajā laukumā bija vērojams krāšņs deju priekšnesums un uz skatuves koncertēja grupa Jumprava. Līdz ar to Strūklaku ieslēgšanas svētki izdevās burvīgi. Zinām, ka ventspilniekiem ir svarīgi pasākumi un svētki, kuri domāti tieši viņiem, nevis iebraucējiem un tūristiem, tāpēc pie šo svētku tāpat kā pie Piektdienu pastaigu organizēšanas strādājam ar vislielāko prieku.