Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pilsēta nomaina krāsu toņkārtas

VENTSPILS ik gadu mainās – vieni augi nomaina citus, mainās krāsu toņi, klāt nāk jauni stādījumi, kas patīkami pārsteidz un priecē itin visus, kuri ziedā spēj saskatīt tā burvību © Publicitātes foto

Šogad Ventspils ziedu kompozīcijās dominē rozīgi sārtie toņi, bet jau tagad zināms, ka nākamgad valdīs persiku un lillīgas nokrāsas – mainīsies arī ziedu kārtojumu raksti, un ienāks neredzētas nianses.

Vairāk par trešdaļu pilsētas atvēlēts dabai

Ventspils domes ainavu arhitekte Lilita Zeltiņa vēsta: «Ainava ir dabas un cilvēka mijiedarbības rezultāts. Pilsētā cilvēka darbība izpaužas daudz redzamāk. Augi, tāpat kā ēkas, veido pilsētas telpu, akcentē galvenos skatu punktus vai cilvēku pulcēšanās vietas.»

Publicitātes foto

No 58 kvadrātkilometriem Ventspils kopējās platības ap 38% aizņem zaļās teritorijas. Pilsētas iedzīvotājiem pieejamā publiskā ārtelpa - meži, mežaparki, parki, jūras un upju piekraste, labiekārtoti laukumi un skvēri, rotaļu parki un citas rekreācijas teritorijas - no blīvāk apdzīvotajām vietām atrodas vidēji tikai 3-10 minūšu gājiena attālumā.

Cilvēkiem vajadzīga ārtelpa

Pilsētas parku un dabas teritoriju apmeklējums norāda uz lielo interesi būt tuvāk dabai un atjaunot savus spēkus viegli uztveramā un viegli lietojamā apkārtējā vidē.

«Augu esamība pilsētvidē rada mājīgas vides sajūtu, un šo sajūtu nevar aizstāt nedz ar akmens mūriem, nedz stiklotām fasādēm. Šeit svarīgāko lomu spēlē ārtelpas mērogs, kuru veido augi - koki, krūmi, to augstums, to radītais aizvējš, smarža un krāsas, ko Ventspilī ik gadu papildina ziedu krāšņums, kas pilsētā rada svētku sajūtu no agra pavasara līdz vēlam rudenim. It sevišķi priecē katra sakoptā māja un tās dārzs. Liels paldies jāsaka arī īpašniekiem, kuri uz māju palodzēm uzliek krāšņas ziedu kastes, un arī balkoni gadu no gada kļūst arvien košāki,» pārliecināta ir Lilita Zeltiņa.

Vens no vērienīgākajiem un sarežģītākajiem ziedu rakstu stādījumiem šovasar ir redzams Lielajā laukumā pie strūklakas Fregate Valzivs, kur ziediem un dekoratīviem krūmiem noklātas nogāzes veido seno kuršu rakstus.

Tiek apzaļumoti arī jaunie rotaļu laukumi un citi pašvaldības īstenotie objekti - katram no tiem jābūt īpašam un jāpilda gan estētiskās, gan norobežojošās funkcijas.

Projektēšana un plānošana jau nākamajam gadam

Pilsēta vienmēr ir rādījusi piemēru ziedu kompozīciju un vides mākslas objektu izveidē.

Publicitātes foto

Ziedi ir akcents pilsētas ainavā. To esamība gan pašvaldības īpašumos, gan uzņēmumu apsaimniekotajās teritorijās, gan privātos dārzos veido kopējo pilsētas tēlu visa gada garumā. Ziemciešu un krūmu dobes aizņem ap 39 000 m2, un viengadīgo puķu dobju platība ir ap 2600 m2. Šogad augu krāsas Ventspilī ir gan sarkani baltos un rozā toņos veidotas kompozīcijas, gan košie kontrasti oranžajam, salātzaļajam un zilajam, gan sarkanam, dzeltenam un baltam.

Ziedu trauku novietne pilsētas ainavā ik gadu tiek rūpīgi pārdomāta, to izvērtējot kontekstā ar apkārtējo ainavu. Krāsu salikumi, augu sortiments, augu skaits un novietne tiek projektēti jau gadu uz priekšu, iesaistoties savas jomas profesionāļiem - ainavu arhitektiem un dārzniekiem, kopīgi meklējot interesantākos augu salikumus, piemērotāko augu sortimentu konkrētai vietai atkarībā no ēnas vai saules puses, vējainības un citām niansēm. Pilsētas teritorijā, piemēram, šogad pavasara/vasaras sezonā ir iestādīti ap 39 000 ziedu, 150 koku un vairāk nekā 1000 krūmu.

Izaicinājums augu kopējiem

Saules stari šo gadu ir piepildījuši ar necerēti daudzām saulainām dienām. Daudziem augiem šādi apstākļi bija pārsteigums, un tie steidza ātri vien uzziedēt. Pilsētā vasara iestājās vairākas nedēļas agrāk nekā parasti, kas no čaklajiem augu uzturēšanas speciālistiem un dārzniekiem ir prasījis ne mazums darba un zināšanu, lai augi pēc iespējas ilgāk priecētu mūs visas vasaras garumā. Un šī darba augļi ir jāizbauda, jāpiedzīvo šogad iekārtotās dabas teritorijas un augu košums pilsētvidē.

Šogad ikgadējās koku stādīšanas talkas laikā kopā ar iedzīvotājiem māju iekšpagalmos iestādīti arī eksotiskāki koki un krūmi, piemēram, dažādu nokrāsu un lapu formu kļavas, rozā ievas, Amūras ceriņi, Japānas katsuras un Virdžīnijas sniegpārslu koki. Ainavu arhitekte skaidro: «Ne visus kokus un krūmus varam stādīt ielu malās, jo tur tiem ir skarbāki apstākļi - ziemā tos ietekmē ielu kaisāmais sāls, dūmgāzes, kā arī tur tie pakļauti lielākiem vējiem un izsalšanas riskam. Pagalmu aizvējā un labi pieskatītiem ir labas izredzes izdzīvot arī mūsu klimatiskajos apstākļos mazāk zināmiem augiem. Jāteic, ka vietējie iedzīvotāji ļoti saudzīgi izturas pret jebkāda veida stādījumiem - tos sargā un aprūpē. Atceros, ka viena iekšpagalma labiekārtošanai vajadzēja nozāģēt vecos kokus - iedzīvotāji to atļāva tikai pēc solījuma, ka iestādīsim vietā jaunus. Šobrīd pagalma iedzīvotāji ir priecīgi, jo pagalmā radīta skaista parka sajūta.»

Tas ir tikai viens no piemēriem, kurā iedzīvotāji izrāda savu iniciatīvu un vēlas, lai pilsēta kopumā kļūtu par ziedošu un sakārtotu. Arī dalībnieku skaits konkursā par skaistāko privāto dārzu kļūst arvien lielāks. Šovasar no gandrīz 400 apsekotajiem dārziem īpaši izceļas 80 dārzi - it īpaši priecē tie, kurus neaizsedz augsts žogs, bet tas labi redzams arī no ielas, tādējādi priecējot visus garāmgājējus un braucējus.

***

Uzziņai

Puķu dobēs Ventspilī kopumā iestādīts 7000 pavasara puķe, 61 200 vasaras puķu, 700 ziemcietes;

Vasarā 9 ziedu skulptūrās Ziedu pulkstenis; Bobsleja ekipāža; Zemūdens pasaule; Pīļu ģimene; Zaķu ģimene; Mārītes Ostas ielā; Mārītes Pārventā; Puķu bumba; Puķu gotiņa kopumā iestādīts 26 200 augu;

11 pavasara piramīdās kopā 2400 augu;

39 vasaras piramīdās kopā 8000 augu;

11 rudens piramīdās tiks iestādīts kopā 2000 augu;

563 puķu traukos kopā 5000 augi

Kopā: 86 200 augs (neieskaitot 181 600 sīpolpuķes, kas bija stādītas 2017. g. rudenī).