Ventspils. Pārsteidzošā un iedvesmojošā

© Publicitātes foto

Ventspils ir pilsēta, kas nemitīgi aug un mainās. Un par to liecina ne tikai statistikas dati, kas atklāj, ka šajā pilsētā iekšzemes kopprodukts uz vienu iedzīvotāju ir augstāks, bet bezdarba līmenis zemāks nekā vidēji Latvijā vai Kurzemē. Pilsētas izaugsme ir redzama ik uz soļa.

Šajās dienās Ventspils svin svētkus - kā ierasts, ļoti krāšņus un daudzveidīgus. Ik gadu tajos esot, redzu, kā pilsēta izaugusi. Un šis gads nebūs izņēmums.

Problēmas risina radoši

Šobrīd Ventspils ir pilsēta, kurā gribas atgriezties vēl un vēl - puķu ieskauta, ideāli sakopta, iedzīvotājiem un viesiem draudzīga un laipna.

Ventspilnieki nedomā kategorijās tas nav iespējams vai labāk nogaidīt. Ventspilī rīkojas. 1999. gadā Ventspils pludmale bija pirmā Baltijā, kas ieguva Zilo karogu, un šogad prestižais Zilais karogs pludmalei piešķirts jau 20. reizi pēc kārtas. Ventspils bija pirmā pilsēta Latvijā, kurā tika izveidota virvju trase. Tolaik tāda nebija ne tikai Latvijā, bet arī ne tuvākajās valstīs. Šobrīd Ventspilī ir Latvijā vienīgais digitālais planetārijs, un nākotnē šeit tiks atvērts Zinātnes un inovāciju centrs, kas piesaistīs ne tikai ventspilnieku, bet arī pilsētas viesu uzmanību.

Pat problēmām šajā pilsētā tiek atrasta radoša pieeja. Piemēram, no ielu būvniecības laikā izraktās grunts izveidots mākslīgais slēpošanas kalns, kas ziemas laikā ir viens no iecienītākajiem brīvā laika pavadīšanas objektiem.

Izskatās, ka par šīs vasaras hitu ir kļuvis tūrisma vilcieniņš, kādu var redzēt citos pasaules kūrortos. Šovasar tāds sācis kursēt arī Ventspilī, vizinot ventspilniekus un viesus pa pilsētas skaistākajām vietām - Ostas ielas promenādi, gar Livonijas ordeņa pili, Dienvidu molu, Piejūras brīvdabas muzeju, Bērnu pilsētiņu, Rātslaukumu, Tirgus laukumu.

Svētki gada garumā

Vasaras krāšņākie svētki, protams, ir Ventspils pilsētas svētki, kas ik gadu pulcē tūkstošiem viesu no Latvijas un ārvalstīm un tradicionāli tiek atzīmēti ar plašu un daudzveidīgu pasākumu programmu - muzikāliem priekšnesumiem, mākslas performancēm, radošām darbnīcām un citām aizraujošām aktivitātēm. Ventspilnieku gaidītākais brīdis ir Pilsētas domes balvas un Lielā balvas pasniegšanas ceremonija, kurā tiks sumināti labākie, savukārt pilsētas viesus parasti visvairāk ielīksmo daudzveidīgā izlaides programma un iespēja nosmeķēt īstus kurzemnieku ēdienus.

Lai gan Ventspils svētki, nenoliedzami, ir iespaidīgākie svētki, dažādi pasākumi šajā piejūras pilsētā notiek visa gada garumā. Nule kā noslēdzās Smilšu skulptoru simpozijs Zelta smilšu grauds 2018. Jūlijā aizvadīts mūsdienu ritma mūzikas festivāls un citi aizraujoši pasākumi.



Svarīgākais