Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Vēl nav zināms, cik pašvaldībām izmaksāsjis Valdgales ugunsgrēks

© f64

Ventspils un Talsu novadu pašvaldības vēl nav aplēsušas Valdgales ugunsgrēka radītos zaudējumus un izdevumus, informēja pašvaldību pārstāvji.

Ventspils novada domes priekšsēdētājs Aivars Mucenieks (ZZS) pastāstīja, ka kopš pagājušās nedēļas vidus glābēju un citu iesaistīto personu ēdināšanu nodrošina Valsts meža dienests (VMD), tāpēc pašvaldībai par to vairs nav jādomā. Taču vēl nav aprēķināts, cik pirms tam nodrošinātie produkti un to pagatavošana pašvaldībai izmaksājuši.

Tāpat nelielā platībā cietis Ventspils novada pašvaldībai piederošais mežs, taču nodarītie postījumi nav lieli, atzina Mucenieks. Patlaban gan nav iespējams mežā iekļūt, tāpēc zaudējumi tiks aprēķināti pēc ugunsgrēka likvidēšanas, viņš skaidroja.

Novada Stiklu ciemā pēc evakuēšanās vēl nav atgriezušies aptuveni 20 iedzīvotāji. Tāpat joprojām Ancē izmitināti Stiklu bērnunama audzēkņi, kas bērnunama ēkā varētu atgriezties pēc dažām nedēļām.

Mucenieks stāstīja, ka bērnunama telpas nav stipri piedūmotas, jo tās tika slēgtas uzreiz pēc evakuācijas, tāpēc tajās būs nepieciešama vien izvēdināšana. Viņš skaidroja, ka bērni uz Stikliem netiek vesti arī tāpēc, ka ciematā izvietots ugunsgrēka dzēšanas štābs, un bērni var traucēt tā darbu, vai apdraudēt savu drošību, apmeklējot ugunsgrēka vietu.

Izdevumus, kas radušies ugunsgrēka dēļ, pašvaldībai solījusi atlīdzināt gan valsts, gan VMD, apgalvoja Mucenieks.

Arī Talsu novada domes priekšsēdētājs Dainis Karols (LZS) aģentūrai LETA apliecināja, ka vajadzības gadījumā pašvaldība lūgs valstij kompensēt radušos izdevumus, taču tie pašlaik vēl nav aprēķināti. Viņš stāstīja, ka pašvaldība nodrošināja ceļu laistīšanu pa ugunsgrēka perimetru, tika norīkota arī Pašvaldības policija. Netālu no ugunsgrēka vietas ir arī pašvaldībai piederošas meža platības, taču tās ugunsnelaimē nav cietušas vai cietušas ļoti minimāli, skaidroja Karols.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) informēja, ka svētdien gandrīz divas stundas nolijušais lietus ugunsgrēka dzēšanas darbu vietā deva nelielu atspaidu dzēšanas darbos. Nakts laikā joprojām dažviet notika gruzdēšana, bet degšana ar atklātu liesmu netika novērota. Pirmdien turpinās ugunsgrēka dzēšanas darbi.

Kā ziņots, ugunsgrēks kūdras purvā izcēlās 17.jūlija pievakarē. Vēlāk liesmas izplatījās arī mežā.

Neskatoties uz helikopteru izmantošanu, visticamāk, kūdras degšanu un gruzdēšanu Valdgales pagastā pilnībā varēs likvidēt tikai rudens lietavās, iepriekš pauda VUGD pārstāvji.