VTO: uzraugi pārkāpumus nekonstatē; ievērojami pastiprinās ogļu laistīšanu

© F64

Uzņēmums Ventspils tirdzniecības osta (VTO) veic pastiprinātu ogļu laistīšanu jeb mitrināšanu, lai novērstu sausuma un vēja iespēju ogļu putēšanas radīšanai. Ogļu pārkraušanas kompleksos diennakts režīmā darbojas putekļu monitoringa iekārtas, ar kuru palīdzību uzņēmums kontrolē, lai netiktu pārsniegts pieļaujamais ogļu putekļu daļiņu diennakts robežlielums (50 µg/m3). Ogļu putekļu koncentrācijas atbilstību pieļaujamām normām kontrolē arī Valsts vides dienesta (VVD) Ventspils reģionālā vides pārvalde, kura pārkāpumus uzņēmuma darbībā nav konstatējusi.

VTO veic visus nepieciešamos pasākumus putēšanas mazināšanai, taču uzņēmuma spēkos nav ietekmēt ne šajā gadā valdošo sausumu, ne arī Ziemeļa vēja virzienu.

VTO veic visus nepieciešamos pasākumus putēšanas mazināšanai, taču uzņēmuma spēkos nav ietekmēt ne šajā gadā valdošo sausumu, ne arī Ziemeļa vēja virzienu. Tomēr pat neraugoties uz laika apstākļu ietekmi, saskaņā ar Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra (LVĢMC) gaisa kvalitātes mērījumu datiem, ar kuriem katrs interesents var iepazīties LVĢMC mājas lapā, gaisa kvalitāte Ventspilī atbilst normatīvo aktu prasībām un pieļaujamā piesārņojuma norma nav pārsniegta.

Ogļu putekļi nav un nevar būt vienīgais gaisa piesārņojuma avots. Nevajadzētu aizmirst arī par transportu un dažādām ražotnēm. Turklāt tā kā ogļu kravu apjomi ir ievērojami samazinājušies, to radīto putekļu koncentrācija nevar būt “tik liela, kāda nekad iepriekš nav bijusi”. VTO tiek veikts nepārtraukts ogļu putekļu monitorings, kura datus kontrolē arī VVD Ventspils reģionālā vides pārvalde, un ogļu putekļu koncentrācija atbilst pieļaujamām normām.

Akmeņogļu uzglabāšanas krautnes šogad, tāpat kā iepriekšējos gadus, regulāri tiek mitrinātas, šim nolūkam izveidojot tā saukto “ūdens aizskaru”. Ņemot vērā sauso un karsto laiku, kā arī stipro vēju, mitrināšana putēšanas novēršanai tiek veikta pastiprinātā režīmā.

VTO veic akmeņogļu uzglabāšanas krautņu mitrināšanu atbilstoši visām normatīvo aktu prasībām. To atzīst arī VVD Ventspils reģionālā vides pārvalde, kura pārkāpumus uzņēmuma darbībā nav konstatējusi. Ņemot vērā kravu apjoma samazināšanos, uzņēmums aktīvi strādā pie citu kravu piesaistes un, ņemot vērā esošo politisko situāciju, arī ogļu kravu aizvietošanu ar citu videi draudzīgāku kravu piesaisti.

Kā jau ziņots, ventspilnieki sūdzas par ogļu putēšanu pilsētā un ievērojamu gaisa piesārņojumu, kas atstājot pat melnus putekļus uz apģērba un ādas. Divu stundu laikā savākti 172 iedzīvotāju paraksti vēstulei pilsētas domei un VVD ar prasību pilsētniekiem nodrošināt tīru, drošu vidi.

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards sakarā ar ogļu putēšanu Ventspilī atsaucis no atvaļinājuma VVD direktori Ingu Koļegovu, kura atzinusi, ka Ventspilī gaiss iedzīvotāju veselībai nekaitē. Viņa pauda, ka šobrīd visā valsts teritorijā ir palielināta putekļu koncentrācija gaisā, skaidrojot to ar sausajiem un karstajiem laika apstākļiem. Viņa pieļāva, ka iedzīvotāji pamanījuši brīdi, kad vējš putekļus uzcēlis gaisā, un tie nonākuši pilsētas ielā. "Kamēr ielas nemazgā, tikmēr vējš tur dzenā, un putekļi tur ir," sacīja Koļegova.

Svarīgākais