Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

NRA pēta, kā varēja notikt Popes muižas ugunstraģēdija

DRŪMS RĪTS. Muižas pārvaldnieka ēka jeb Rennams dega visu nakti. Nodzēsa tikai pret rītu. Kamēr vieni popiņi ar fanātiskām pūlēm cenšas atjaunot muižas kompleksu un celt godā savu vēsturi, citi to slīcina šņabī un ugunī © Foto: Kristine LOCIKA

Dziesminieku festivālam Vārti šīs nedēļas nogalē būs sērīga pieskaņa. Pagājušajā naktī nodegusi viena no Popes muižas kompleksa ēkām – pārvaldnieka māja, kurā bija 11 pašvaldībai piederoši dzīvokļi. Aizdegšanās iemeslus pēta izmeklētāji, bet vietējie mēļo, ka uguni pielaidis kāds apdzēries mīlnieks.

Jau pa dienu viņš bijis kunga prātā, un mīļotā izlikusi viņu no dzīvokļa. Tad nu viņš staigājis apkārt un draudējis, ka pielaidīs mājai uguni, ja netiks vairs mīlēts un ņemts atpakaļ. Taču ir arī otra versija - jau pa dienu ēkā bijusi jūtama gruzduma smaka. Elektroinstalācija bija briesmīgā stāvoklī, un vēl šoziem pašvaldībā - Ventspils novada domē - skatītas fotogrāfijas ar apsvilušām tapetēm ap slēdžiem un spriests, ka tādos apstākļos taču cilvēki nemaz nedrīkstētu dzīvot. Bildes uz domi toreiz aiznesa biedrības Popes muiža dibinātāja Dace Vašuka, deputāte. Viņa arī ir dziesminieku festivāla organizatore.

Foto: Kristine LOCIKA

Neatkarīgajai viņa stāsta - tā ir laimīga sagadīšanās, ka, tuvojoties festivālam, centrālajā muižas ēkā, kur tagad atrodas pamatskola, jau bija ieradušies pirmie dalībnieki - Austras bērni. Tieši viņi no piedūmotajiem dzīvokļiem izveda lielāko daļu iemītnieku, vecus cilvēkus un arī dzērāju, uz kuru krīt lielākās aizdomas. Sagaidīja glābējus. Ugunsgrēks plosījās visu nakti. Mūra ēka izdega 450 kvadrātmetru platībā. Glābšanas darbu gaitā ugunsdzēsēji iznesa laukā vairākus gāzes balonus, tomēr vienam klāt netika - tas uzsprāga. Starp pārvaldnieka māju un muižas kunga māju aug lieli koki. Arī tos nācās liet, lai uguns nepārceļas uz citām ēkām. Tikai pulksten 7.51 ugunsgrēks tika pilnībā nodzēsts.

Kas notiks tālāk ar nodegušo ēku, šobrīd nav zināms. Ekspertiem jādod slēdziens, vai būve ir atjaunojama.

Dace Vašuka ļoti cer, ka to būs iespējams saglābāt, jo Popes muižas komplekss ir vērtīgs kā kopums.

Biedrības Popes muiža mājaslapā vēstīts, ka pārvaldnieka mājas celtniecībai precīzu datējumu nav. Tā varēja būt senāka par 19. gs. Sākotnēji ēka bijusi simetriska. 20. gs. pirmajā desmitgadē tika paplašināta, tai piebūvējot pagarinājumu ziemeļu galā un šauru izvirzījumu austrumu pusē. Ēka bijusi divstāvu, ar velvētiem pagrabiem. Līdz ar skolas izvietošanu muižas kungu mājā pārvaldnieka ēkā tika izveidoti dzīvokļi. Pēdējos gados apdzīvoti tika gandrīz visi ēkas 11 dzīvokļi. Salīdzinoši nesen ēkai uzklāts jauns dakstiņu jumta segums, un bija cerības, ka tuvākajos gados būs iespēja sakārtot arī ēkas brūkošo fasādi.

Vietējie iedzīvotāji jau labu laiku cenšas celt godā Popes vēsturi - raksta projektus, cīnās par finansēm muižas ēku saglabāšanai. Bezatlīdzības lietošanā no pašvaldības pārņemta zirgu staļļa ēka, un arī tā pakāpeniski tiek apčubināta. Kā veicas šai darbā un diemžēl arī kā neveicas, varēs apskatīties nedēļas nogalē klātienē, atbraucot uz dziesminieku festivālu Vārti.