Otrdiena, 23.aprīlis

redeem Georgs, Jurģis, Juris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

FOTO: Naktī nodegusi viena no Popes muižas vēsturiskajām ēkām

© Kristīne Locika/ F64 Photo Agency

Trešdienas agrā rītā Popes muižas Facebook lapa ziņoja, ka naktī izcēlies ugunsgrēks, kas nopostījis vienu no muižas centrālajām ēkām.

Uguns skāris vienu no senākajām ēkām, Popes muižas pārvaldnieka māju, tautā sauktu arī par Rennamu. Šobrīd uguns nelaimes cēlonis vēl nav skaidri zināms, taču ir pamatotas aizdomas, ka to izraisījis viens no mājas iedzīvotājiem, kurš tobrīd atradies savā dzīvoklī, stiprā alkohola reibumā, vēsta ieraksts.

Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg mūra mājas jumts pilnā 450m2 platībā

"Paldies dziesminieku festivāla "Vārti" dalībniekiem, kas tobrīd uztrurējās blakus ēkā, ātri noreaģēja, izsaucot glābējus un no mājas evakuēja iedzīvotājus," raksta biedrības “POPES MUIŽA” pārstāvji.

Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) ziņo, naktī plkst. 00.21 VUGD saņēma izsaukumu uz Ventspils novada Popes pagastu pagastu, kur ugunsgrēks bija izcēlies daudzdzīvokļu mājā. Ierodoties notikuma vietā, tika konstatēts, ka deg mūra mājas jumts pilnā 450m2 platībā. No ēkas tika izglābti divi cilvēki. 10 cilvēki no ēkas evakuējās saviem spēkiem pirms VUGD ierašanās. Plkst. 7.51 šis paaugstinātas bīstamības ugunsgrēks ticis likvidēts.

Popes muižas pārvaldnieka mājas celtniecībai precīzu datējumu nav. Tā varēja būt senāka par 19.gs. Sākotnēji ēka bijusi simetriska. Ēkas rizalīta frontons ar vertikālā ovāla lodziņu bijis samanāms arī kādā 19.gs. vidū veidotā gleznojumā. Ēkai jau 20. gs. pirmajā desmitgadē tika paplašināta, tai piebūvējot pagarinājumu ziemeļu galā un šauru izvirzījumu austrumu pusē. Ēka bijusi divstāvīga ar velvētiem pagrabiem. Ēkas fasāde bija rotāta ar aplikatīviem joniskiem kapiteļiem, kas darināti no koka un apmesti ar ģipša pārklājumu.

Līdz ar skolas izvietošanu muižas kungu mājā, pārvaldnieka ēkā tika izveidoti dzīvokļi. Pēdējos gados apdzīvoti tika gandrīz visi ēkas dzīvokļi , kopskaitā vienpadsmit. Salīdzinoši nesen ēkai tika uzklāts jauns dakstiņu jumta segums un bija cerības, ka tuvākajos gados būs iespēja sakārtot arī ēkas brūkošo fasādi.

"Pašvaldība jau vairākkārt ir informēta par ēkā izvietotajām, apšaubāmajām elektroinstalācijām, gadudesmitiem netīrītiem dumvadiem un atsevišķu īrnieku aizraušanos ar alkoholu. Daži no dzīvokļiem bija avārijas stāvoklī. Ļoti ceram, ka visiem tiks atrastas jaunas dzīvesvietas un kopīgiem spēkiem tiks rasts risinājums Valsts nozīmes kultūrvēsturiskās ēkas saglābšanai," cer biedrība.