Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Maiznīca "Lielezers": Rupjmaizes stāsts vēl nav izstāstīts

CILVĒKI IR MŪSU VĒRTĪBA. Bez gadu gaitā uzkrātās darba pieredzes un atbildīgi veiktā vismazākā darbiņa uzņēmums nespētu izveidoties par tādu, kāds tas ir šobrīd. Sakām paldies visiem mūsu 114 strādājošajiem, teic Valters Kanopa © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Normunda Bomja maiznīca Lielezers turpina izaugsmi – veido jaunus sadarbības projektus, ar savu produkciju izejot plašākā pasaulē, un paplašina produkcijas klāstu. Maizīti var iegādāties ne tikai veikalos, bet arī pasūtīt uz mājām interneta veikalā NUKO. Lielezera ceptuve piedalīsies arī pilsētas svētkos, apliecinot piederību Limbažiem.

Iecerēts jauns sadarbības projekts, kura ietvaros maiznīca Lielezers pēc liela izplatītāja pasūtījuma izcep produkciju, sagriež to atbilstoši pasūtītāja vēlmēm un nogādā izplatīšanai plašā tirgū. Ceptuves ražošanas ceha vadītājs Valters Kanopa atzīst - kamēr projekts vēl nav uzsācis reālu darbību, pasūtītāju atklāt nevēlas. Drīkst tikai atklāt, ka jaunie stratēģiskie biznesa partneri runā krievu un franču valodā, bet ir gatavi izplatīt plašam pircēju lokam ļoti latvisku produktu.

Recepšu tapšana un ieviešana ražošanā parasti aizņem vismaz astoņus mēnešus, jo jāsabalansē maizniekmeistara ieceres ar uzņēmuma iespējām un jāpārliecinās, ka jaunajam produktam būs atbilstošs pieprasījums. Šoreiz viss esot bijis mazliet savādāk - ideja par Pilnrudzu maizi uzņēmumā gaisā virmojusi jau sen, taču, pienākot Latvijas simtgadei, ir tapis skaidrs, ka tieši šis ir īstais brīdis Latvijas tautai piedāvāt savā ziņā unikālu, tajā pašā laikā tradicionālu maizes šķirni, kas simbolizē Latvijas spēku un izturību. «Maize 100% tiek cepta no dažāda raupjuma maluma rudzu miltiem, un mīklai pievienots arī piens, kas noapaļo tās maigo garšu, kā arī pievienojam rudzu šķiedrvielas. Īsāks ir plaucējuma noturēšanas laiks, kas dod iespēju pievienot mazāk cukura un samazina skābumu. Savukārt mazāks skābums dod iespēju izcept kukulīti ar plānāku garoziņu. Mēs paši Pilnrudzu maizi nesaucam par īstu rudzu rupjmaizi, jo tā ir daudz maigāka nekā ierastās rupjmaizes,» ar receptes smalkumiem dalās Valters.

Sākotnēji novērtēta pircēju interese par šo produktu ceptuves veikaliņā Limbažos, un tikai tad, kad pircēji to atzina par gana labu, jaunā maizes šķirne ir palaista tautās un tagad nopērkama jau daudzos veikalos, tostarp Rimi tirdzniecības ķēdē.

Novēlam latviskajām maizes tradīcijām iekarot plašus pasaules tirgus!