Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Dabai draudzīgākais Eiropā

MODERNS, TAUPĪGS. Ziemeļkurzemes klientu centra celtniecībā ir izmantoti koka materiāli. Ēka celta pēc zemas enerģijas patēriņa principiem: izvietoti siltuma sūkņi, LED apgaismojums, ierīkoti saules paneļi, izvietota lietus ūdens savākšanas sistēma, izmantoti logi ar trīskāršu stiklojumu, lai saglabātu siltumu, un siltināšanā izmantoti dabiskie materiāli – koka šķiedras. Sekmīga projekta realizācijā jāuzteic arhitektu birojs SIA 5. iela un ģenerālbūvuzņēmējs SIA Selva būve © Foto: Sergejs SKRIPA, no Latvijas valsts mežu arhīva

AS Latvijas valsts meži (LVM) Ziemeļkurzemes klientu centrs Dundagā ir iekļauts prestižajā Eiropas Arhitektu padomes pārskatā kā viens no divdesmit dabai draudzīgākajiem objektiem. Tas tiek atzīts par pārdomātas arhitektūras paraugu, kas apvieno modernu dizainu, dabas materiālu izmantošanu, zemu enerģijas patēriņu, tajā pašā laikā nodrošinot komfortablu vidi apmeklētājiem un darbiniekiem.

Būvniecības nozare veido apmēram 40 procentus no CO2 (oglekļa dioksīda) izmešiem, kas, pastiprināti uzkrājoties, veido siltumnīcas efektu. Tāpēc Eiropas Arhitektu padome ir izstrādājusi Atbildīgas būvniecības manifestu, pēc kura pamatprincipiem ir veidots arī LVM Ziemeļkurzemes klientu centrs Dundagā.

Foto: Sergejs SKRIPA, no Latvijas valsts mežu arhīva

Būvniecība ir nozare, kas strauji paplašinās, tās apjomus ne vienmēr un ne visur ir iespējams kontrolēt. Būvniecība turpinās attīstīties, bet, lai pasargātu vidi, šajā nozarē nepieciešams pievērsties zemas enerģijas patēriņa ēku celtniecībai. LVM prezidents Roberts Strīpnieks saka: «Attīstīt zemas enerģijas patēriņa ēku celtniecību nozīmē domāt ne tikai par elektrības rēķinu, ūdens patēriņu vai birojā atstātu ieslēgtu gaismu. Tādi atbildīgas būvniecības paraugi kā Dundagas klientu centrs būs tie stūrakmeņi, kas palīdzēs transformēt arī sabiedrības uzskatus par to, kādai jābūt ēkai, mājai vai birojam, līdz ar to - būvniecībai. Esam gandarīti, ka Dundagas projekts stāv līdzās projektiem no Eiropas lielvalstīm un ir saņēmis Eiropas Arhitektu padomes atzinību. Tas apliecina, ka ir jāturpina attīstīt līdzīgus projektus un jādalās ar gūto pieredzi.