Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Sākas festivāls "Dzīres Kuldīgā 2018"

© Publicitātes foto

19. jūlijā sākas Kuldīgas pilsētas festivāls "Dzīres Kuldīgā", kas jau divdesmit trešo reizi Kuldīgā pulcēs tūkstošiem apmeklētāju. Par svētku vadmotīvu šogad izvēlēts taurenis, kas simbolizē vieglumu. Rīkotāji aicina uz svētkiem doties priecīgā noskaņojumā un baudīt sarūpēto daudzveidīgo pasākumu.

Ļoti ceram, ka arī šogad atbrauks kuldīdznieki, kuri ir aizceļojuši, paskatīties, cik šeit skaisti un kāda atmosfēra valda, un, iespējams, gribēs arī atgriezties Kuldīgā.

Kuldīgas novada Domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa Kuldīgas pilsētas festivāla preses konferencē uzsvēra, ka svētki ir tikšanās laiks, jo uz tiem ciemos pie kuldīdzniekiem un novada ļaudīm sabrauc radi, draugi, kursabiedri, arī daudzi bijušie kuldīdznieki, kuri pārcēlušies dzīvot citur. "Ļoti ceram, ka arī šogad atbrauks kuldīdznieki, kuri ir aizceļojuši, paskatīties, cik šeit skaisti un kāda atmosfēra valda, un, iespējams, gribēs arī atgriezties Kuldīgā," sacīja pašvaldības vadītāja, aicinot ikvienu svētku apmeklētāju baudīt īpašo Kuldīgas svētku gaisotni.

Izaugusi paaudze, kas nespēj iedomāties Kuldīgu bez pilsētas svētkiem

Kuldīgas kultūras centra direktore Inta Burnevica, kura par pilsētas svētku rīkošanu atbild jau divdesmit gadus, rosināja aizdomāties, ka ir izaugusi vesela paaudze, kas nevar iedomāties, ka bija laiks, kad Kuldīgas pilsētas svētku nebija. Daudzo gadu laikā ir izveidojušās tradīcijas, kuras nedrīkst lauzt - tās tiek vien pilnveidotas, papildinātas. "Programmu veidojot, piedomājam, lai tā būtu ne tikai izklaidējoša, bet arī saturīga, lai būtu pasākumi visām mērķauditorijām un sev ko interesantu varētu atrast gan ģimenes ar bērniem, gan pusaudži, pieaugušie un seniori," sacīja I. Burnevica. Īpaši domāts arī par to, lai svētku programmu caurvītu visdažādāko žanru mūzika. Rīkotāji ir pateicīgi iedzīvotājiem par ierosinājumiem un iniciatīvām, ko labprāt uzklausa un iespēju robežās iekļauj svētku programmā.

Kā īpašs veltījums Latvijas valsts simtgadei sadarbībā ar komponistu un diriģentu Juri Vaivodu, Dailes teātra aktieriem, "Mirage Jazz Orchestra" un solistiem Mariju Naumovu, Normundu Rutuli un Laimi Rācenāju tapis koncertuzvedums "Liksim grīdai putēt", kas izskanēs piektdienas, 20. jūlija, vakarā Kuldīgas estrādē. Tā kā 11. augustā visā Latvijā, gatavojoties simtgades pasākumu kulminācijai, notiks lielā zaļumballe, kultūras centra radošā komanda iedziļinājusies maz pētītā tēmā - zaļumballēs spēlētajā mūzikā un dejotajās dejās, kā rezultātā tapis šis koncertuzvedums.

Aicina nepalikt malā un piedalīties

Kuldīgas kultūras centra izpilddirektors Andris Grīnvalds mudināja ikvienu piedalīties leģendārajos Alekšupītes pasākumos - Alekšupītes karnevālā un skrējienā, vienlaikus atrādoties plašajai publikai, atveldzējoties ūdenī un sacenšoties par vērtīgajām balvām. Tāpat visi aicināti iesaistīties superatrakcijā "Zelta ikrs", kuras dalībnieki kļūst par svētku atbalstītājiem, jo visi iegūtie līdzekļi tiek izlietoti svētku rīkošanai.

Arī svētku gājiens bez iedzīvotāju aktivitātes nav iedomājams - A. Grīnvalds aicināja tajā piedalīties, liekot lietā izdomu un radošumu. Salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, gājiens sāksies pusstundu vēlāk - 21.30. Kamēr vietējie cilvēki būs aizņemti ar gatavošanos gājienam, plkst. 19.00 Sv. Katrīnas baznīcā ar mūzikas programmu vēlā vakarā "Aiz" viesosies pazīstamais komponists Jānis Lūsēns ar kolēģiem.

Nepārspēts olu mešanas rekords un ekstrēmais motošovs

Grīnvalds atgādināja par vēl vienu leģendāru "Dzīru" pasākumu - olu kariem, kas notiek svētdien. Azartiskākie svētku dalībnieki īpaši aicināti mēģināt pārspēt olu karu rekordu - 38 metrus, sacenšoties par ļoti interesantām balvām. Atšķirībā no citiem gadiem pirms olu kariem būs iespējams vērot Andra Grinfelda ekstrēmo motošovu - Baltijas nopelniem bagātākais moto triāla braucējs gatavs pirmoreiz iepazīstināt "Dzīru" publiku ar savu motošovu.

Daudz pasākumu ģimenēm ar bērniem

Svētku pasākumu programmā atrodami daudzi ģimenēm ar bērniem domāti pasākumi. Sestdien 1905. gada parkā viesosies izmēģinājumu poligons "Laboratorium Goldingensis", kas svētku pastāvīgajiem apmeklētājiem jau labi pazīstams ar bagātīgo eksperimentu piedāvājumu. Tepat "Foto detektīvs" palīdzēs pārbaudīt zināšanas medijpratībā, darbosies skanošā darbnīca, trušu sēta un TELE2 Gudrā māja. Savukārt Kalna ielas 19 pagalmā bērni varēs ielūkoties omīšu un opīšu bērnības pasaulē, lai saprastu, kā bērni izklaidējās un pavadīja laiku tad, kad vēl nebija mūsdienās tik pierasto viedierīču un interneta. Svētdienas rītam šogad sarūpēta putu ballīte visai ģimenei, kas notiks 1905. gada parkā.

Pirmoreiz - vecā rātsnama seno amatu placis

Pirmoreiz "Dzīrēs" iekļauts vecā rātsnama seno amatu placis. Tam uzrunāti dažādu amatu meistari: mālotāja, ādas māksliniece, kalējs, audēji, kokļu meistari un citu amatu pratēji, kuri svētku viesiem gatavi ne tikai pārdot savus ražojumus, bet arī ierādīt sava amata prasmes. Svētku tirgus koordinatore Dace Grehova pastāstīja, ka arī tirgū ar saviem izstrādājumiem piedalīsies dažādi amatnieki ne tikai no Latvijas. Vairāki no viņiem svētku laikā vadīs arī meistarklases.

Aicina novietot mašīnas un uz svētkiem iet kājām

Svētku rīkotāji, ņemot vērā iepriekšējo gadu pieredzi, aicina svētku viesus izmantot pilsētā izvietotos stāvlaukumus, lai tajos bez maksas novietotu savus auto un tālāk uz svētku pasākumiem dotos kājām. Tā kā pilsētā ir kompakta, stāvlaukumi atrodas ne tālāk kā 4 - 5 minūšu gājiena attālumā no svētku epicentra. Svētku laikā dažviet tiks slēgta autotransporta satiksme. Aktuālā informācija meklējama pašvaldības mājas lapā www.kuldiga.lv

Pastiprināti strādās policija un apsardze

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Kuldīgas iecirkņa priekšnieks Normunds Aleckis uzsver - policija svētku laikā strādās pastiprinātā režīmā, piesaistot kolēģus arī no Rīgas un Liepājas, lai svētku dalībnieki justos droši. Policisti patrulēs gan kājām, gan ar auto. Kuldīgas novada Pašvaldības policijas priekšnieka p.i. Dzintars Pakalns uzsvēra: arī pašvaldības policijas kolektīvs darbam svētkos ir gatavs. Policisti uzsvaru liks uz palīdzēšanu cilvēkiem, ne sodīšanu. Viņš uzteica pērn kārtības uzturēšanai pasākumos piesaistītās apsardzes profesionālo darbu, kā arī teicamo sadarbību ar zemessargiem, kuri palīdz kārtības uzturēšanā pilsētā.