Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Brīvdienu ceļvedis tepat Pierīgā

LEPNUMS. Mārupes novada domes Attīstības nodaļas Tūrisma organizatore Elīna Brigmane pie izstādes stendiem par godu Mārupes novada stiprajām ģimenēm © Publicitātes foto

Plānojot brīvdienas, rīdzinieki visbiežāk skatās tālāk par savu degungalu un plāno izbraukumus, ekskursijas, pasākumu apmeklējumus, atpūtas vietas un aktīvu darbošanos kādā no lielajiem tūrisma galamērķiem, neredzot, ka tieši degungalā ir Mārupes novads ar pietiekami plašu un interesantu piedāvājumu. Stereotips, ka Pierīgas novados nav ko darīt, ir novecojis un atmetams kā savu laiku nokalpojis.

Ne tikai mājsaimnieces un burkānu lauki

Iepazīstoties ar Mārupes novada tūrisma un atpūtas piedāvājumu, pārsteidz, ka tik daudz ko nezinām - tas visu laiku bijis tepat blakus, bet palicis neievērots. Novada pašvaldība pēdējos gados aktīvi darbojas, lai tūrists nevis akli izbrauktu cauri Pierīgas novadiem, bet apskatītos to, kas redzams šepat - dažu desmitu minūšu braucienā. Pašvaldības tūrisma organizatore Elīna Brigmane stāsta: «Nu jau vairākus gadus esam pievērsuši pastiprinātu uzmanību arī tūrisma iespējām Mārupes novadā - esam apzinājuši savus resursus un meklējam labākos risinājumus, kā tos izmantot. Saprotam, ka cilvēkus interesē dažādas tēmas, bet viena novada ietvaros konkrētajai tēmai pieskaņotu objektu un pasākumu kopums var būt par mazu, tāpēc sadarbojamies arī ar blakus novadiem un projekta Tūrisms kopā ietvaros veidojam Pierīgas novadu tūrisma stratēģiju. Tostarp sadarbībā ar Pierīgas novadu tūrisma klāsteri Daugavas lejtece + šogad pirmo reizi savu atpūtas piedāvājumu atrādījām starptautiskajā tūrisma gadatirgū Balttour 2018 un V Latvijas Tūrisma informācijas tirgū. Esam izdevuši Mārupes novada tūrisma karti un tematiskus tūrisma ceļvežus, plašu informāciju izvietojuši arī novada mājaslapā, sadaļā Tūrisms. Apzinot resursus, arī mums pašiem bija daudz jaunu atklājumu.»

ZIRGI. Var teikt, ka zirgi ir viens no Mārupes simboliem - novadā ir septiņi staļļi ar dažādu piedāvājumu / Publicitātes foto

Pārgājieni un velobraucieni

Tūrisma sezonas atklāšanas velobrauciens, kas tradicionāli notiek 4. maijā, ir viens no lielākajiem gada notikumiem - uz to ierodas simtiem cilvēku. Visaktīvākie ir paši mārupieši, kas kopā ar bērniem ar velosipēdiem dažkārt nobrauc pat 35 kilometrus. Turklāt brauciens nav tikai pa veloceliņiem, bet arī pa smalkām smiltīm, meža takām un koku saknēm. Elīna Brigmane stāsta: «Velobrauciena maršrutā tiek iekļauti jaunākie tūrisma un izziņas objekti, lai cilvēki ne tikai aktīvi atpūstos, bet uzzinātu arī ko jaunu. Piemēram, šogad apciemojām vecāko golfa laukumu Latvijā Viesturi, bet brauciens noslēdzās atpūtas kompleksā Bejas pie tautā sauktā Vosa dīķa. Šogad esam iesaistījušies unikālā projektā - velofoto orientēšanās seriālā Apceļo Daugavas lejteci. Seriālam ir septiņi velofoto orientēšanās posmi - Ķekavā, Ikšķilē, Baldonē, Ogrē, Stopiņos, Salaspilī, bet noslēdzošais posms 22. septembrī Mārupē.»

VELOBRAUKŠANA ir viens no populārākajiem aktīvās atpūtas veidiem - velocienītājus nebaida ne smiltis, ne koku saknes / Publicitātes foto

Interesanti un aizraujoši ir arī pārgājieni. Pagājušajā gadā pārgājienu entuziasti gida pavadībā izstaigāja visus piecus novada ciemus, bet šogad bauda upīšu krastu un ūdeņu skaistumu. Pārgājiens gar Mārupīti jau ir aizritējis, taču vēl var pagūt 14. jūlijā doties pastaigā gar Neriņu līdz pat tās ietekai Beberbeķu ezerā, bet augustā pārgājiens ieplānots gar Dzilnupīti.

Kā vienu no simtgades pasākumiem Mārupes novads sadarbībā ar Olaines muzeja 1. pasaules kara interesentu grupu organizē kauju rekonstrukciju 10. novembrī Jaunmārupes dabas parkā. Apmeklētājiem būs iespēja ne tikai skatīties, bet arī līdzdarboties dažādās ar simt gadu senām kara lietām saistītās aktivitātēs un vārīt zaldātu zupu. Uz pasākumu solījuši ierasties arī kauju rekonstrukciju nodibinājumi un 1. pasaules kara pētnieki no vairākām valstīm.

«Novadā nav skaistu piļu un muižu, bet tas ir bagāts ar svarīgiem vēstures notikumiem un dabas veidojumiem, tāpēc caur dabu stāstām novadniekiem un novada viesiem par Mārupes vēsturi un lomu. Piemēram, Cenas tīrelis nav tikai unikāls dabas stūrītis, bet to caurvij arī 1. pasaules kara notikumi. Pie golfa kluba Viesturi ir atklātas piemiņas vietas pirmā Latvijas neatkarības laika karavīriem, tādējādi ir radīta iespēja ne tikai baudīt dabu un kustību prieku, bet arī izzināt vēsturi. Savukārt Medema purvs un mežs ir unikāli ar savu dabas daudzveidību.»

Zirgu staļļu pārpilnība

Zirgi cilvēkus vienmēr iedvesmojuši, mierinājuši un apbūruši. Taču ne visiem zināms, ka komunikācija ar zirgiem, izjādes, izbraucieni zirgu ratos, reitterapija un citas lieliskas ar zirgiem saistītas lietas pieejamas tepat un ļoti plašā klāstā. Mārupes novadā ir septiņi zirgu staļļi: Lielceri, Cieceri, Birzuļi, Ventas vēji, Tīraines staļļi un Cērpas, kā arī atpazīstamību iemantojušās Zirgzandales. Katrā no tiem ir savs piedāvājums, tāpēc visiem, kam ir vēlme komunikācijai ar zirgiem, iespējams izvēlēties sev piemērotāko.

Makšķerēt, peldēties, lidot un darīt neko

Tāpat kā zirgi, arī ūdens ir tas, kas aicina daudzus. Nereti pilsētnieki saka: «Man ir divas brīvas dienas, gribētos tās pavadīt pie ūdens teltī, namiņā vai kemperītī, bet negribas tērēt daudz laika ceļā.»

Mārupes novads piedāvā vairākas alternatīvas: veikborda parkus Marupe Wake park un Wakeyou, kā arī atpūtas kompleksu Bejas, viesu namu Jaunmārtiņi pie Mārtiņu ezera, karpu dīķi Kastos, aktīvās atpūtas vietu un disku golfa parku JIP Mārupīte. Piedāvājums katrā vietā cits, bet visur gaida patīkama atpūta un aktivitāšu iespējas. Protams, var arī darīt neko - gozēties saulītē un klausīties putnu dziesmas.

Jaukas brīvdienas jums sola Mārupes novads. Vairāk informācijas marupe.lv