Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Bijušajam Lizuma pagastvecim maksās ikmēneša pabalstu teju 900 eiro apmērā

© f64

Gulbenes novada dome nolēmusi bijušajam Lizuma pagasta padomes priekšsēdētājam Aldim Stradam maksāt ikmēneša pabalstu 860 eiro mēnesī, vēsta portāls "Dzirkstele.lv".

Kā skaidro domes priekšsēdētājs Normunds Audzišs (ZZS), pabalsts tiek maksāts pamatojoties uz Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumu, kas paredz, ka personai ir tiesības saņemt ikmēneša pabalstu divu minimālo mēnešalgu apmērā, ja pēc 1990.gada 4.maija šī persona ir bijusi vienas un tās pašas pašvaldības priekšsēdētāja amatā divus sasaukumus pēc kārtas.

Likums arī nosakot, ka šādu pabalstu bijušajam pašvaldības darbiniekam var izmaksāt pirmspensijas vecumā - piecus gadus pirms vecuma pensijas sasniegšanas ar nosacījumu, ka persona pabalsta saņemšanas laikā nav uzskatāms par darba ņēmēju vai pašnodarbināto. Turklāt, saņemot šādu pabalstu no pašvaldības, vienlaikus nav tiesību saņemt bezdarbnieka pabalstu.

Kā vēsta "Dzirkstele.lv", pirms balsojuma domes sēdē izvērtās diskusija un vienprātības nebija. Deputāte Ilze Mezīte (V) sacīja, ka viņa neatbalsta valstī spēkā esošo likuma normu, kas pieļauj šāda veida pabalstus. "Šī ir pensija vai pabalsts? Par kādiem nopelniem? Automātiski pienākas!?" deputāte vaicāja. Esot sajūta, ka savulaik Saeimā šis jautājums ir vienkārši ticis nolobēts.

Strads par Lizuma pagasta padomes priekšsēdētāju ir strādājis no 1990.gada 31.janvāra līdz 2009.gada 30.jūnijam.

Likumā norādīts, ka šāds pabalsts pienākas ne tikai bijušajiem pašvaldību priekšsēdētājiem, bet arī priekšsēdētāja vietniekiem, kuri ieņēmuši algotu amatu.

Pabalstu pašvaldība piešķir, pamatojoties uz attiecīgās personas iesniegumu. Ja personai vienlaikus ir tiesības uz šajā pantā noteikto pabalstu un invaliditātes pensiju, vecuma pensiju vai atlīdzību par darbspēju zaudējumu, tad izmaksā to pabalsta daļu, kas pārsniedz attiecīgi invaliditātes pensijas, vecuma pensijas vai atlīdzības par darbspēju zaudējumu apmēru.

Pabalsta izmaksa tiek pārtraukta, ja persona vairs neatbilst likumā noteiktajiem kritērijiem, ja tā izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs vai arī tā ir mirusi.

Kā liecina internetā pieejamā informācija, vairākas pašvaldības ir lēmušas par šo pabalstu piešķiršanu bijušajām pašvaldības amatpersonām.