Valdība atbalsta Rojas novada sadalīšanu

Atbalstot reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministres Dagnija Staķes (ZZS) ierosinājumu, šodien Ministru kabinets (MK) apstiprināja atzinumu par Rojas novada administratīvās teritorijas robežas grozīšanu un Mērsraga novada izveidošanu.

Minētais atzinums tiks iesniegts Saeimā turpmāko lēmumu pieņemšanai, aģentūru LETA informēja Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītāja Justīne Plūmiņa.

Atzinums paredz izveidot Rojas novadu un Mērsraga novadu tajās administratīvajās teritorijās, kurās novadu veidojošās bijušās pagastu pašvaldības darbojās līdz 2009.gada vietējo pašvaldību vēlēšanām.

MK atzinums tika sagatavots, lai nodrošinātu tālāku virzību grozījumiem Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likumā, kuru ierosinājuši vairāki Saeimas deputāti un kurš paredz papildināt likumā noteikto novadu uzskaitījumu ar Mērsraga novadu.

Lēmuma pieņemšanai MK rīcībā tika nodots Rojas novada domes lēmums par publiskās apspriešanas par Rojas novada pašvaldības administratīvās teritorijas robežu grozīšanu rezultātiem, kā arī iedzīvotāju aptaujas rezultātu apkopošanas protokols.

Rojas novada dome no šā gada 10.marta līdz 8.aprīlim veica iedzīvotāju anketēšanu par pašvaldības administratīvās teritorijas robežas grozīšanas variantiem, pakalpojumu pieejamību, iemesliem novada robežas grozīšanai un priekšlikumiem novada darbības uzlabošanai. Novada dome iedzīvotāju aptauju atzina par nenotikušu, jo tajā nepiedalījās pietiekams iedzīvotāju skaits, tomēr pieņēma lēmumu atdalīt no Rojas novada pašvaldības Mērsraga pagastu, kā argumentu minot Mērsraga iedzīvotāju pausto vēlmi atdalīties.

Administratīvo teritoriju un apdzīvoto vietu likums noteic, ka, izveidojot vai likvidējot novadu, kā arī grozot tā robežu, tiek ievēroti vairāki noteikumi, piemēram, novada teritorija ir ģeogrāfiski vienota un tajā ir lauku teritorijas un apdzīvotās vietas, novada pašvaldība nodrošina likumā noteikto funkciju izpildi, attālums no ikvienas apdzīvotās vietas novadā līdz novada administratīvajam centram nepārsniedz 50 kilometrus, un ceļa infrastruktūra ir piemērota nokļūšanai līdz novada administratīvajam centram.

Saeima par novadu var noteikt arī teritoriju, kas neatbilst noteikumiem, ka novada teritorijā ir ne mazāk par 4000 pastāvīgo iedzīvotāju un tā teritorijā ir ciems, kurā ir vairāk par 2000 pastāvīgo iedzīvotāju, tomēr atbilst pārējiem šā panta otrajā daļā minētajiem kritērijiem.

Rojas novads 2008.gada 14.jūlijā izveidojās brīvprātīgi apvienošanās rezultātā un līdz pašvaldību vēlēšanām, kas notika pērn.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.