Jau nedēļu bez ūdens palikuši vairāki simti Platones pagasta iedzīvotāju

© Reinis Hofmanis, F64 Photo Agency

Sagrūstot 1972.gadā veidotajam dziļurbumam, kopš 30.maija bez ūdens padeves palikuši vairāki simti Jelgavas novada Platones pagasta iedzīvotāju. Atbildīgie dienesti sola ūdens padevi atjaunot ne ātrāk kā šīs nedēļas nogalē, noskaidrots Jelgavas novada pašvaldībā.

Kopš piektdienas pagasta iedzīvotājiem dzeramais ūdens tiek nodrošināts ar vienu cisternu, kas atbilstoši grafikam tiek pārvietota uz trim dažādām vietām. No plkst.9 tā atrodas pie pagastā pārvaldes ēkas, plkst.13, nomainot ūdeni, to pārved uz Platones ciema centru, bet plkst.17 pēc ūdens nomaiņas to nogādā daudzdzīvokļu māju iekšpagalmos, kur tā paliek pa nakti.

Neskatoties uz atslēgto ūdens padevi, darbs Platones pagasta pirmsskolas izglītības iestādē turpinās

Vairāki Platones pagasta iedzīvotāji aģentūrai LETA atzina, ka no attālākām vietām iedzīvotājiem, īpašiem - veciem cilvēkiem nokļūt pēc ūdens ir teju nereāli, un vienīgā iespēja ir atsaucīgi kaimiņi.

Neskatoties uz atslēgto ūdens padevi, darbs Platones pagasta pirmsskolas izglītības iestādē turpinās.

"Protams, šādos apstākļos darbs pirmsskolas izglītības iestādē nav vienkāršs un ierasts, taču tas norit atbilstoši higiēnas prasībām: audzēkņi un pedagogi dzeramajam ūdenim izmanto piegādāto "Eden" dzeramo ūdeni, savukārt, apmeklējot labierīcības, tiek izmantots akas ūdens, ko saimnieciskie darbinieki nepārtraukti pienes. Attiecībā uz ēšanas pakalpojumu - ēdiens tiek piegādāts ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja traukos, savukārt audzēkņi un pedagogi katrai ēdienreizei izmanto vienreizlietojamos traukus. Pašlaik pirmsskolas izglītības iestādē uzturas 14 audzēkņi, taču no viņiem tikai divi iestādē uzturas līdz vakaram,” situāciju skaidro Jelgavas novada pašvaldības sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Dace Kaņepone.

Jelgavas novada komunālais uzņēmums cer, ka nedēļas nogalē vai nākamās nedēļas sākumā Platones ciemā ūdens padeve tiks atjaunota. Taču pēc jaunā dziļurbuma izveidošanas vismaz kādu laiku ūdeni no tā pārtikā izmantot nevarēs.

"Ņemot vērā, ka sistēmā, caurulēs, stāvvados iesūknējās ūdens ar gruntsūdeņu piemaisījumiem un tas pašlaik aizvien tur atrodas, tad, atjaunojot ūdens padevi, vispirms nepieciešams veikt cauruļu dezinfekciju un pilnu sistēmas skalošanu. Pašlaik par piegādāto ūdeni un arī kanalizācijā izmantoto apjomu nebūs jāmaksā, taču, atjaunojot ūdens pieslēgumu ar skaitītāja uzskaiti, tam visticamāk tiks piemērota dzeramā ūdens maksa," skaidroja Kaņepone.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka 30.maijā Jelgavas novada Platones pagastā tika pārtraukta ūdens padeve, jo, vērtējot tā krāsu un smaku, secināts, ka tas nav izmantojams pārtikā un sadzīvē.

SIA "Jelgavas novada KU" nodevusi ūdens paraugus analīzēm un pagaidām nodrošina Platones ciema iedzīvotājus ar dzeramo ūdeni, pievedot to autocisternās.

Komunālā uzņēmuma vadītājs Antra Alksne skaidrojusi, ka nedz tehniski, nedz ķīmiski pagaidām nav noskaidrots patiesais iemesls sliktajai ūdens kvalitātei urbumā.

Alksne paudusi, ka savā ziņā šis ir netipisks gadījums un situācijas noskaidrošanai pieaicināti eksperti no Rīgas Tehniskās universitātes. Dziļurbums ir izveidots 1972.gadā, un pastāv iespēja, ka situācijas labošanai būs nepieciešams veikt jaunu dziļurbumu.

Uzņēmuma darbinieki atvainojas iedzīvotājiem par sagādātajām neērtībām, turklāt vēl tik karstā laikā. Taču uzņēmums pēc noteikta grafikā piegādās ūdeni cisternās, kamēr vien netiks atrisināta situācija.

Kamēr nav skaidrs piesārņojuma veids, iedzīvotāji aicināti neizmantot boileros un citās tvertnēs iepriekš uzkrāto ūdeni.

Latvijā

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas Mediju politikas apakškomisijas sēdē otrdien, 1.oktobrī, deputāti spriedīs par sociālo tīklu vietņu ietekmi uz valsts ekonomiku, liecina apakškomisijas darba kārtība.

Svarīgākais