Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

"Futbola centrs Daugavpils" – futbola attīstības veicinātājs pilsētā

AUGSTS LĪMENIS. Kā stāsta Nauris Mackevičs, augstas klases spēlētāju sagatavošanā labs partneris ir klubs BFC Daugavpils. «Kopīgiem spēkiem mums izdodas izaudzināt laba līmeņa Latvijas jaunatnes izlašu spēlētājus – katrā izlasē ir 3–5 mūsu audzēkņi, tas ir liels kvalitātes rādītājs. Latvijas Futbola federācijas reitingi arī apliecina, ka esam viena no labākajām futbola skolām Latvijā,» stāsta Futbola skolas direktors © Publicitātes foto

Daugavpilī futbola popularitāte bērnu un jauniešu vidū vēršas plašumā – 2016. gadā šajā sporta veidā trenējās 385 bērni, bet šogad jau 490. Jauno futbolistu paaudzi pilsētā skolo un audzina Daugavpils pilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes sporta izglītības iestāde Futbola centrs Daugavpils.

No sešu gadu vecuma

Futbola skolas direktors Nauris Mackevičs stāsta, ka bērni izglītības iestādes sagatavošanas grupā tiek uzņemti no sešu gadu vecuma. Bet skola pie sevis gaida arī nedaudz jaunākus interesentus, lai jau laikus izkristalizētos, kam interese ir ātri pārejoša, bet kam tā ar katru nodarbību tikai nostiprinās, arī dotības ir acīm redzamas. «Tas ļauj arī laikus paredzēt, cik bērnu būs un cik grupas tiks izveidotas uz 1. septembri, kad informācija jāsūta Izglītības un zinātnes ministrijai,» skaidro N. Mackevičs,

Tā kā sešus gadus vecs audzēknis tomēr vēl ir samērā mazs bērns, futbola skolas treneri ir specializējušies darbā tieši ar pašiem mazākajiem. «It īpaši vienu treneri, šķiet, pazīst visās pirmsskolās, jo viņš uz turieni dodas, stāstot par mūsu Futbola skolu, kā arī aicina pievienoties treniņu nodarbībām,» teic N. Mackevičs.

Nodarbības ir bez maksas

Skolas finansējums sastāv no pašvaldības dotācijām, kā arī valsts mērķdotācijām. Nodarbības ir bez maksas, vienīgi, dodoties uz sacensībām, jārēķinās, ka vecākiem būs arī jāveic līdzmaksājums, pārējo sedz Daugavpils pilsētas dome un skolas sadarbības partneris biedrība Futbola centrs Daugavpils. «Futbols starp komandu sporta veidiem vienzīmīgi ir lētāks nekā hokejs un nedaudz dārgāks nekā volejbols. Lai sasniegtu arvien augstāku līmeni, pilnveidotu savas prasmes un iemaņas, regulāri jāpiedalās sacensībās. Diemžēl mums nav konkurentu Latgales reģionā, tāpēc, lai būtu iespēja spēkoties ar citām spēcīgām komandām, nereti ir jādodas ārpus Latvijas. Tas, protams, nozīmē izmaksas. Paldies domei par atbalstu, bet daļa izdevumu jāsedz arī vecākiem. Taču, ja bērns uz Futbola skolu nāk tikai patrenēties, pilnvērtīgi pavadīt brīvo laiku, bet uz sacensībām nedodas - tad izmaksu vecākiem nav praktiski nekādu,» norāda Futbola skolas direktors.

Skola ieviesusi sistēmu, ka treneri bērnam mainās, tātad ar katru vecuma grupu darbojas cits treneris. Kopā skolā ir 21 treneris, un tieši pēdējo divu gadu laikā kolektīvs bagātināts ar sešiem jauniem kolēģiem. «Visi treneri ir pieredzējuši sava aroda pratēji, turklāt laikā gaitā viņi ir iemācījušies, kā strādāt ar katru vecuma grupu, jo katrai no tām vajadzīgas citas pieejas, it sevišķi pusaudžu vecuma posmā, kad līdzās sportam parādās arī citas intereses,» piebilst N. Mackevičs.

Grib finansiālu stabilitāti

Viņš stāsta, ka 15 līdz 18 gadu vecums ir tas laiks, kad jaunieši izdara gala izvēli - ar futbolu saistīt savu karjeru vai tomēr naudu pelnīt citā jomā. «Ir jaunieši, kam patiešām būtu ļoti labas izredzes futbolā sasniegt augstus rezultātus, tomēr viņi galu galā izlemj iet citu ceļu. Tas patiešām ir katra paša ziņā. Tomēr tas rada spēlētāju rindās lielus caurumus - līdz 15 gadu vecumam spēlētāju netrūkst, pēc kā ir liels atbirums, jo jaunietis nolemj savu dzīvi profesionālā gultnē nesaistīt ar futbolu - neredz perspektīvu, nav pārliecināts, ka tādējādi varēs iegūt finansiālu patstāvību. Lai šo problēmu risinātu, manuprāt, jādod jaunietim šī stabilitāte, piemēram, klubiem jāpiedāvā darba attiecības arī jauniešiem, kas, piemēram, ir 18 gadus veci vai arī vēl jaunāki.»

Izaudzina profesionāļus

Kā stāsta N. Mackevičs, augstas klases spēlētāju sagatavošanā labs partneris ir klubs BFC Daugavpils. «Futbola skolas mērķis ir dot iespēju trenēties, bet klubs ieved izglītojamos profesionālajā pasaulē. Viņi mums dod papildu speciālistus - vārtsargu trenerus, individuālos trenerus, kas mūsu jauniešiem palīdz sasniegt arvien labākus rezultātus. Kopīgiem spēkiem mums izdodas izaudzināt laba līmeņa Latvijas jaunatnes izlašu spēlētājus - katrā izlasē ir 3-5 mūsu audzēkņi, tas ir liels kvalitātes rādītājs. Latvijas Futbola federācijas reitingi arī apliecina, ka esam viena no labākajām futbola skolām Latvijā,» stāsta Futbola skolas direktors.

Jāpiebilst, ka Futbola skolā ne tikai sparīgi trenējas, bet arī kopīgi atpūšas. Pasākumi tiek rīkoti ar mērķi iepazīt vienam otru, labi pavadīt laiku kopā. Viens no vērienīgākajiem pasākumiem ir decembrī, kad kopā pulcējas ap 1000 dalībniekiem - bērni, vecāki, vecvecāki, treneri, sponsori.