Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Jaunā izstāžu sezona Rotko mākslas centrā solās būt vērienīga

JAU PIECI GADI. Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs šo gadu laikā kļuvis par nozīmīgu punktu Latvijas kultūras kartē un turpina apmeklētājiem sarūpēt daudzveidīgu mākslas baudījumu © Foto no Daugavpils Marka Rotko mākslas centra

Šogad aprīlī daudzfunkcionālais laikmetīgās mākslas, kultūras un izglītības centrs vēsturiskajā Daugavpils cietoksnī – Daugavpils Marka Rotko mākslas centrs – svinēja savu piecu gadu jubileju. Centrs šo gadu laikā kļuvis par nozīmīgu punktu Latvijas kultūras kartē un turpina apmeklētājiem sarūpēt daudzveidīgu mākslas baudījumu. Drīzumā tiks atklāta jauna izstāžu sezona – pārsteigumu tajā solās būt daudz.

Gada griezumā centrā tiek rīkotas piecas lielas izstāžu sezonas. Piemēram, patlaban (neskaitot pastāvīgo Marka Rotko ekspozīciju) var apskatīt vairākus interesantus projektus, kas veltīti centra jubilejai, piemēram, Ulda Brieža fotogrāfiju izstādi Saules pusē (izstāde notiek 2. Rīgas starptautiskās fotogrāfijas biennāles ietvaros), Latgales reģiona mākslas konkursa izstādi Vēl viens pavasaris - plūdi, kurā piedalās 54 mākslinieki no Latgales. «Tur var skatīt glezniecības, keramikas, grafikas, tekstilmākslas darbus, arī dažas instalācijas. Visi darbi ir jauni un vēl nekur līdz šim nav eksponēti,» informē Marka Rotko mākslas centra mārketinga speciāliste Tatjana Černova. Skatītāju vērtējumam izstādīti arī Gruzijas mākslinieces Rusudanas Khizanišvili darbi - tie aplūkojami izstādē Pārveides iekārta. «Runājot par ārvalstu mākslu, noteikti jāpiemin izstāde Kas ir attēls? Dzīve un uztveres māksla, kas tapusi sadarbībā ar Pashmin Art Gallery Vācijā, un tajā ir eksponēts trīs mākslinieku - Petra Langsdorfa, Zigfrīda Lēmana un Svena Hofmaņa - veikums,» stāsta T. Černova. Mākslas cienītājiem ir vērts ielūkoties arī Aleksandras Šļahovas akvareļu izstādē Ūdens un krāsas, Madaras Gulbis izstādē Neredzamās pasaules, kā arī no 6. jūnija savas durvis vērs Dāvida Holmerta fotogrāfiju izstāde Pāri Latvijas jūrai 1944-1945.

Jāpiebilst, ka līdz 8. jūnijam Daugavpilī notiek 7. Starptautiskais Latgales grafikas simpozijs, kas kopā pulcēs 10 mākslinieces no Polijas, Portugāles, Grieķijas, Lielbritānijas, Somijas, Igaunijas, Latvijas un Brazīlijas. Simpozija dalībnieku darbu izstādes atklāšana notiks 8. jūnijā Latgales Centrālās bibliotēkas 1. stāvā. Izstāde tiks atklāta vienlaikus ar Rotko centra kolekcijas izstādi Sievietes Latvijas mākslā. Starptautiskā simpozija dalībnieki 8. jūnijā kuplinās Mākslas nakts programmu un laika posmā no pulksten 22.00 līdz 0.00 pie Rotko centra vadīs radošās grafikas darbnīcas. Visas iepriekšminētās izstādes ir aplūkojamas līdz 24. jūnijam.

Bet no 6. jūlija Marka Rotko mākslas centrā sāksies jauna izstāžu sezona. Atklāšana pulksten 16.00.

«Tā būs mākslinieciski ļoti spēcīga un vērienīga sezona,» ieintriģē T. Černova. Piemēram, Marka Rotko mākslas centrs sadarbībā ar Mākslu pedagogu apvienību rīkos izstādi 100 Latvijas mākslā. Tā būs konkursa izstāde - nozīmīgs projekts, svinot Latvijas valsts simtgadi. Izstādē savu dalību varēja pieteikt jebkura mākslas medija pārstāvji, kas dzīvo un rada Latvijā, ar nosacījumu, ka darbi tapuši 2017.-2018. gadā. Darbus izvērtēja un atlasīja starptautiska žūrija.

Otrs nozīmīgs mākslas projekts ir 2. Starptautiskās Latvijas keramikas biennāles konkursa izstāde Martinsona balva, kas notiks II Latvijas Starptautiskās keramikas biennāles programmas ietvaros. «Tika saņemti 395 izcili pieteikumi no māksliniekiem no 58 pasaules valstīm. Dalībai konkursa izstādē žūrija izvēlējās 100 mākslas darbus,» norāda T. Černova. Runājot par pašu keramikas biennāli, tā notiks no 2. līdz 6. jūlijam gan Latvijā, gan Lietuvā. Biennāles programmā iekļautas vairākas izstādes Latvijā, piemēram, Lietuvas laikmetīgās keramikas izstāde Latvijas Dzelzceļa vēstures muzejā, Pētera Martinsona keramikas darbu izstāde Siguldas galerijā Tornis, Valdas Podkalnes laikmetīgās keramikas izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā un citas. Savukārt Panevēžā Lietuvā tiks demonstrēta Latvijas profesionālās keramikas izstāde Ķīpsalas keramika. Biennāles programma apskatāma www.latviaceramicsbiennale.com.

Kā vēl viens nozīmīgs projekts jaunajā izstāžu sezonā minama keramiķa Daiņa Pundura izstāde. Mākslinieks ar savu rokrakstu kā keramiķis pazīstams gan Latvijā, gan ārvalstīs. Ar savu izstādi Rotko centrā mākslinieks ne tikai plašākā izstādē simboliski eksponē savus darbus dzimtajā Latgalē, bet arī apliecina sevi kā izcilu keramiķi, kurš 1. Starptautiskajā Latvijas keramikas biennālē nacionālajā nominācijā ieguva augstāko apbalvojumu.