Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pēc laivošanas sacensībām Abulā, strauji pazeminājies ūdens līmenis Vidusezerā; kas noticis?

© smiltene.lv

Valsts vides dienests (VVD) turpinās skaidrot iemeslus, kāpēc pēc pagājušās nedēļas nogalē notikušajām laivošanas sacensībām Abulā, Smiltenē svētdien strauji pazeminājās līmenis Vidusezerā, informēja VVD Valmieras reģionālās vides pārvaldes direktors Aivars Liepa.

Kāda iedzīvotāja sociālajā tīklā "Facebook" publicējusi savus novērojumus par postažu Smiltenes Vecajā parkā - aizskalotām pīļu un gulbju ligzdām un apjukušām pīlēm, kas meklējot savas ligzdas.

Abulā, Tepera ezerā 18. un 19.maijā notika starptautiskas sacensības airēšanas slalomā - Latvijas kausa 2.posms. Sacensības organizēja Vidzemes sporta asociācija sadarbībā ar Smiltenes novada pašvaldību.

Smiltenes novada pašvaldībā skaidroja, ka, pēc iedzīvotāju sniegtās informācijas, ūdens līmenis Vidusezerā sāka samazināties svētdien, 20.maijā.

Kā skaidroja Smiltenes novada domes sabiedrisko attiecību speciāliste Inga Kovala, plānojot sacensību laiku un grafikus, pašvaldība vērsās Valmieras reģionālajā vides pārvaldē un saņēma saskaņojumu Tepera ezera, ko ar Vidusezeru savieno Abuls, hidrotehniskās būves ventiļu īslaicīgai atvēršanai, lai nodrošinātu sacensību norisi. Smiltenes novada dome saņēma Valmieras reģionālās vides pārvaldes saskaņojumu, kurā bija norādīts, ka Tepera ezera hidrotehniskās būves ventiļu īslaicīga atvēršana ir iespējama, ievērojot sacensībās noteiktos ventiļu atvēršanas laikus, kā arī ūdens līmeņa pazemināšanos. Tas sacensību laikā arī esot ievērots.

smiltene.lv

Kā versija tiek minēta, iespējams, sacensību organizatoru pieļauta kļūda vai arī avārija, ņemot vērā slūžu tehnisko stāvokli.

To, ka izvirzītais nosacījums nepazemināt ūdens līmeni vairāk kā par 10 centimetriem, ir ievērots, apstiprināja arī Valmieras reģionālās vides pārvaldes direktors. Kā piemēru viņš minēja mazās hidroelektrostacijas, kuru darbības nodrošināšanai pieļaujamā ūdens līmeņa svārstību amplitūda ir 20 centimetri. Līdz ar to atļauja būves ventiļu īslaicīgai atvēršanai, ievērojot izvirzītos nosacījumus, nevarēja radīt negatīvu ietekmi, uzsvēra Liepa, skaidrojot, ka ūdens līmeņa kritumam Vidusezerā ir citi iemesli, ko VVD arī centīšoties noskaidrot. Kā versijas viņš minēja, iespējams, sacensību organizatoru pieļautu kļūdu vai arī avāriju, ņemot vērā slūžu tehnisko stāvokli. Tāpat nevarot izslēgt iespēju, ka slūžu augšējie aizsprostojošie dēļi bija pazuduši ļaunprātīgas rīcības rezultātā.

Smiltenes novada pašvaldībā skaidroja, ka, pēc iedzīvotāju sniegtās informācijas, ūdens līmenis Vidusezerā sāka samazināties svētdien, 20.maijā. Pirmdien veikta Abulas apsekošana posmā no Tepera ezera līdz Vidusezeram, kuras laikā secināts, ka Vidusezera slūžu augšējie aizsprostojošie dēļi ir pazuduši, tādējādi veicinot ūdens aizplūšanu. Savukārt Tepera ezera pārgāznē ūdens pieplūde tika nodrošināta minimālā apjomā pa sanitāro caurteku, kas ietekmēja to, ka ūdens Abula upē un Vidusezerā neatjaunojās pietiekami ātri. Pirmdien, apsekojot teritoriju, pašvaldības speciālisti nenovēroja, ka būtu gājušas bojā kādas zivis vai izpostītas putnu ligzdas, taču Smiltenesnovada domes speciālisti ir konsultējušies ar vides speciālistiem, lai noskaidrotu viņu viedokli par iespējamo kaitējumu videi, norādīja Kovala.

Kā skaidroja pašvaldībā, pašlaik tiek skaidrots iemesls, kāpēc bija pazuduši Vidusezera slūžu augšējie aizsprostojošie dēļi. Pašvaldības policijai dots uzdevums noskaidrot, vai ir pamats aizdomām par ļaunprātīgu rīcību, vai tomēr pie vainas bijis Vidusezera slūžu tehniskais stāvoklis. Pašvaldība slūžas savā īpašumā ieguva 2017.gadā un plāno tās rekonstruēt. Izsludināts iepirkums par Vidusezera hidrotehnisko būvju pārbūvi un ezera tīrīšanu. Slūžu pārbūve samazinās šādu avārijas situāciju iespējamību nākotnē, norādīja pašvaldībā, uzsverot, ka šādi gadījumi apliecinot to, ka hidrotehniskajām būvēm ir jābūt drošām un nepieejamām nepiederošām personām.

Slūžu bojājuma vietā pirmdien ir uzstādīti jauni dēļi, līdz ar to paredzams, ka ūdens līmenis atgriezīsies iepriekšējā līmenī.

Pašvaldība arī norādīja, ka šī nav pirmā reize, kad Vecajā parkā, kur atrodas Vidusezers, tiek nelikumīgi bojāts pašvaldības īpašums. Piemēram, pēc šī gada Lielās talkas konstatēts, ka ir izpostīta atpūtas vieta ar nosaukumu "Sēnīte", kur bija salauzti konstrukciju dēļi.