Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Pieprasījums pēc bezmaksas ārstu konsultācijām ir milzīgs

DZĪVO VESELS ietvaros operācijas veica idejas iniciators Kaspars Ūdris un profesors Viktors Jermolajevs © Publicitātes foto

Aprīlī Saldus medicīnas centrā (SMC) jau otro reizi noritēja akcija Dzīvo vesels, kuras ietvaros bezmaksas ārstu konsultācijas, izmeklējumus un operācijas varēja veikt Saldus un Brocēnu novada pensionāri un invalīdi.

Akcijas laikā ir veiktas 112 traumatologu konsultācijas, 12 operācijas, 22 rentgena, 10 EKG un 7 laboratorijas izmeklējumi. Akcijā iesaistījās SIA OC Vision acu ārsti un ir veikti 34 redzes lauka testa izmeklējumi, 25 blokādes injekcijas izdarītas locītavu un muguras skriemeļu rajonā, podoloģe A. Meinarte pieņēma 15 pacientus un apskatīja ļaudis arī pansionātos Lutriņos un Remtē. Perifēro artēriju slimību diagnostikā SIA SMC galvenā māsa A. Mankusa ar SIA Arbor Medical iekārtu veica 55 izmeklējumus. Visi ārsti un vidējais medicīniskais personāls, tajā skaitā arī anesteziologs, operāciju māsas un pārējais personāls, strādāja bez atalgojuma.

PALĪDZĪBA ir vajadzīga daudz lielākam skaitam mūsu sabiedrības sociāli mazaizsargāto cilvēku, nekā spējam to sniegt akcijas Dzīvo vesels ietvaros, atzīst Ingemārs Harmsens / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Ideja par akciju Dzīvo vesels pieder ortopēdam Kasparam Ūdrim, kurš šobrīd ir viens no spožākajiem šīs jomas talantiem Eiropā. Kopā ar dakteri Ūdri strādā arī dakteris Aldis Šmerliņš un Dmitrijs Kirejevs, bet Saldū uz akciju ieradās arī Kaspara Ūdra skolotājs, profesors Viktors Jermolajevs no Klaipēdas. Interese par iespēju saņemt traumatologu ortopēdu un acu ārsta konsultācijas, kā arī šīs akcijas ietvaros veikt nepieciešamo operāciju bija ļoti liela - sešu stundu laikā bija pieteiktas jau 140 vizītes. SMC valdes priekšsēdētājs Ingemars Harmsens skaidro: «Jau iepriekš tika izsludināts laiks un datums, kad telefoniski sāksies pierakstīšanās uz konsultācijām. Cilvēki ne tikai zvanīja, bet nāca uz centru arī klātienē - diemžēl ne visiem izdevās tikt pie ārsta un saņemt palīdzību, varbūt kādam no tiem, kam neizdevās pierakstīties, palīdzība bija ļoti nepieciešama. Tāpēc, organizējot nākamās akcijas, vairāk sadarbosimies ar sociālajiem dienestiem, jo viņi vislabāk pazīst savus cilvēkus un zina, kas kuram ļoti nepieciešams. Diemžēl akcijas kapacitāte ir ierobežota.»

Salīdzinot ar pagājušo gadu, Saldus medicīnas centrā nav būtisku izmaiņu - tā jau kopš 2009. gada ir 1. līmeņa jeb aprūpes slimnīca, kurā 24 stundas diennaktī ir pieejams tikai traumpunkts, bet neatliekamās palīdzības ietvaros pacienti tiek vesti uz citām tuvākajām slimnīcām. Diennakts aprūpes stacionārā ir 25 gultasvietas, ko galvenokārt aizpilda pacienti ar hroniskām slimībām. Līgums ar Nacionālo veselības dienestu par pakalpojumu apjomu ir aptuveni tādā pašā līmenī - saglabājas arī iepriekš novērotā attiecība - ap 70 procentiem no līguma summas attiecināmi uz ambulatoro palīdzību, un tikai 30% ir novirzīti aprūpei stacionārā. Ingemars Harmsens stāsta: «Kaut arī līdz ar izmaiņām veselības aprūpes finansēšanas sistēmā nedaudz ir pieaugusi summa darbinieku atalgojumam, medmāsu atalgojums ir zems, tāpēc SMC akūti nepieciešams vidējais medicīniskais personāls. No šī gada ir samazināts steidzamās medicīnas palīdzības punkta līmenis ārstu trūkuma dēļ. Pašlaik palīdzību nakts stundās palīdz nodrošināt arī ārstu palīgi. Diemžēl cilvēkresursu trūkuma dēļ nevarēsim saņemt VM piedāvāto finansējumu par hronisko pacientu aprūpi, lai gan tādu ir lielākā daļa no slimnīcas klientiem. Līdz ar finansējuma palielinājumu tiek prasīta obligāta diennakts ārsta klātbūtne nodaļā. Tas nozīmē - Saldus medicīnas centrā kopā ar jau esošo dakterīti vēl papildus būtu jāstrādā vismaz trim internistiem. Tas mūsu gadījumā nav iespējams. Vēlos pateikt paldies pašreizējam mediķu kolektīvam un pārējam personālam gan par darbu, gan attieksmi pret mūsu iedzīvotājiem.