Kārtējā "māja-kuģis"? Pēc papīriem būvē laivu piestātni, realitātē - brangu celtni

© Ekrānšāviņš no video

"Māja - kuģis" Pāvilostas novada Sakas pagastā izpelnījās lielu rezonansi, proti, cilvēki bez attiecīgas atļaujas uzbūvējuši sev glaunu vasaras namiņu vien divus metrus no jūras, taču, kad to palūgts nojaukt, ir spējuši pierādīt, ka māja nav māja, bet gan peldlīdzeklis. Raidījums "Bez tabu" ziņo par kādu līdzīgu gadījumu - it kā ceļ laivu piestātni, bet vietējie norāda - vairāk izskatās pēc dzīvojamās mājas.

Celtne top Garkalnes novada Upesciemā īpašumā ”Dzīpari” pie lielas ūdenstilpnes (dīķa). Vietējie vaino kaimiņu nelikumīgā būvniecībā: saņēmis būvatļauju laivu novietnes celtniecībai, tomēr, kā novēro iedzīvotāji, pašā krastā būvē dzīvojamo māju, tādējādi pārkāpjot Aizsargjoslu likumā noteikto.

Kā skaidro raidījums, dīķi apjož 10 metru aizsargjosla, kurā nedrīkst būvēt dzīvojamo māju vai pirti. Turklāt šajā vietā aizsargjosla ietilpst arī vēl plašākā dabas un apstādījumu teritorijā, kurā arī apbūve ir strikti ierobežota. Šajā teritorijā gan ir pieļaujama, piemēram, eliņa jeb laivu novietnes izbūve.

Un it kā šāda novietne tiek būvēta (pēc papīriem), bet iedzīvotāji uzskata - krastā neatļauti tiek būvēta māja. Kaimiņi stāsta, ka mājā ierīkotas siltās grīdas un vizuāli celtne ar betona blokiem nu nekādi neatgādinot laivu piestātni.

Kaimiņi zina stāstīt, ka par nelikumīgu būvniecību saimnieks sodīts, bet būvniecība turpinās.

Garkalnes būvvaldes vadītājs Jānis Dambis apstiprina, ka veiktie būvdarbi neatbilst eliņa projektam, īpašuma saimnieks sodīts par apsildāmo grīdu izbūvi. ”Viena no viņa iecerēm varētu būt censties izvietot ēku, kas varētu būt paredzēta dzīvošanai!” saka būvvaldes vadītājs J. Dambis.

Šogad saimnieki vērsušies būvvaldē ar ieceri koriģēt šo dabas un apstādījumu joslu tā, lai tajā varētu atrasties pirts.

Pirts dabas un apstādījumu joslā var atrasties, tomēr tai jābūt ārpus 10 metru platās aizsargjoslas gar krastu, tāpēc saimnieki pieprasījuši piebērt dīķi. Vēl pirms publiskās apspriešanas noslēgšanās 10. aprīlī aizbēršanai būvvalde izsniegusi atļauju.

Atšķirībā no upēm un ezeriem mākslīgi veidotās ūdenstilpēs īpašniekiem nevarot aizliegt piebēršanu, skaidro Garkalnes būvvaldes vadītājs J. Dambis.

”Dzīparu” saimnieku pilnvarotais pārstāvis Alvis Adamovičs situāciju skaidro šādi: "Gribam koriģēt esošo dabas un apstādījumu joslu. Laivu novietne tur būs, nav runa par savrupmāju. Vienkārši nepieciešama pirts, par ko iedomājāmies vēlāk. Tomēr pirtij ir jābūt ārpus 10 metru aizsargjoslas, tāpēc gribam izdarīt visu likumīgi - piebērt krastu tik, cik tas ir nepieciešams. Varam uzbērt krastu tik, cik mums to vajag, jo tas ir privātīpašums. [..]"

Svarīgākais