RAPLM informēs pašvaldības par jaunumiem teritorijas plānošanā

Lai veicinātu kvalitatīvu un uz attīstību vērstu teritorijas plānojumu izstrādi pašvaldībās, kas ir būtisks attīstības dokuments, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija (RAPLM) sadarbībā ar Latvijas Teritoriālplānotāju asociāciju plāno organizēt semināru ciklu pašvaldībās.

Pēc administratīvi teritoriālās reformas 524 vietējo pašvaldību vietā ir izveidotas 109 novada pašvaldības un deviņas republikas pilsētu pašvaldības, kuru administratīvās teritorijas pēc platības ir atšķirīgas.

Novados ietilpst gan pilsētas, gan plašas lauku teritorijas, tāpēc vairs nav lietderīgi vienā teritorijas plānošanas dokumentā detalizēti noteikt tik lielu teritoriju izmantošanu 12 gadu periodam.

Lai plānošanas sistēmu padarītu elastīgāku un veicinātu pašvaldību attīstību ilgtermiņā, RAPLM izstrādāja Teritorijas attīstības plānošanas likumprojektu, kurā noteikts jauns teritorijas attīstības plānošanas dokumenta veids – tematiskais plānojums, kuru nepieciešamības gadījumā var izstrādāt specifisku jautājumu risināšanai, piemēram, aizsargjoslām vietējā līmenī.

Semināri pašvaldībām sniegs iespēju saņemt profesionālas plānotāju atziņas un priekšlikumus veiksmīga plānojuma izstrādei, tiesiskā regulējuma sakārtošanai, kā arī izstrādāt kvalitatīvus novadu teritorijas attīstības plānošanas dokumentus.

Pirmajā praktiskajā seminārā, kas notika Valkas novadā, tika apspriests jaunais novada teritorijas attīstības plānošanas dokuments, tā izstrādes gaita un nepilnības izstrādes procesā. Tāpat tikšanās laikā tika izstrādāti priekšlikumi Valkas novada telpiskās attīstības perspektīvai un teritorijas plānojumam, kā arī atsevišķi priekšlikumi pilsētas plānojumam un vietējiem plānojumiem.

Jaunais likumprojekts paredz, ka vietējās pašvaldības teritorijas plānojums nebūs obligāti jāizstrādā visai pašvaldības teritorijai. Lauku teritorijai plānojumu varēs izstrādāt pēc pašvaldības ieskata.

Tāpat likumā tiks noteiktas valsts interešu teritorijas, kuras nepieciešamas sabiedrības interešu nodrošināšanai, valsts funkciju īstenošanai vai to realizācijai nepieciešamo objektu izvietošanai.

Kā akcentē RAPLM speciālisti, jaunums ir iespēja vietējai pašvaldībai nepieciešamības gadījumā izstrādāt lokālplānojumu – teritorijas daļas plānojumu specifiska plānošanas uzdevuma (problēmas) lokālam risinājumam. Par šāda dokumenta nepieciešamību īpaši iestājās arhitekti un teritorijas plānotāji.

Turpmāk apstiprināto teritorijas plānojumu vai lokālplānojumu apstrīdēt varēs trīs mēnešu laikā iesniedzot sūdzību reģionālas attīstības un pašvaldību lietu ministram vai Satversmes tiesā.

Detālplānojums, atšķirībā no šā brīža tiesiskā regulējuma, turpmāk tiks apstiprināts administratīvā akta, nevis saistošo noteikumu veidā. Tādējādi, privātpersonām radīsies iespēja aizsargāt savas intereses arī detālplānojuma izstrādes procesā, kā arī būs iespējams ar tiesas spriedumu uzlikt par pienākumu izstrādāt detālplānojumu gadījumos, kad tas ir obligāti nepieciešams.

Tāpat ar jaunā likumprojekta ieviešanu tiks atrisināta problēma, kas saistīta ar detālplānojumu tiesiskuma kontroli. Ja detālplānojums tiks apstiprināts administratīvā akta veidā, tiesiskuma izvērtēšanu sūdzības gadījumā veiks administratīvā tiesa.

Lai veicinātu jauno novadu pašvaldību vadītāju izpratni par dokumenta nozīmīgumu un informētu par aktualitātēm, ministrijas speciālisti nākamnedēļ tiksies ar Zemgales plānošanas reģiona vietējo pašvaldību teritorijas plānotāju speciālistiem. Tāpat plānoti semināri Pierīgas novadu plānotājiem.

Latvijā

Valsts vides dienests (VVD) sadarbībā ar Bauskas novada pašvaldības policiju pārkāpumu izdarīšanas laikā pieķēris personas, kas Bārbeles pagastā nelegāli noglabājuši atkritumus, kopumā piesārņojot aptuveni 0,3 hektāru teritoriju, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību vadītāja Aija Jalinska.

Svarīgākais