Cēsu gaļas kombināts – līderis Latvijas gaļas tirgū

PIRMAPSTRĀDE ir ļoti būtisks posms gaļas ceļā no zemnieka līdz patērētājam – svarīgs ir viss apstrādes process, no lopu šķirošanas atkarībā no audzēšanas veida līdz marķēšanai un piegādēm konkrētajā laikā un vietā © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Šā gada februārī apritēji divi gadi, kopš darbu uzsāka Cēsu gaļas kombināts, piedāvājot svaigu liellopu un jēra gaļu pārstrādes uzņēmumiem Latvijā un ārvalstīs, kā arī mazumtirdzniecībā. Vidēji mēnesī Cēsu gaļas kombināta kautuvē apstrādā 1500 liellopu un 700 jēru, aptuveni 85% saražotās gaļas tiek eksportēts uz Eiropas un Skandināvijas valstīm.

Sekojot pieprasījumam, palielina kapacitāti

Cēsu gaļas kombināts ir nepārtrauktā izaugsmes procesā - saistībā ar pieaugošo pieprasījumu gan vietējā, gan ārvalstu tirgos, pakāpeniski tiek veikta kautuves un gaļas pirmapstrādes ceha pilnveidošana un kapacitātes palielināšana. Uzņēmuma pārdošanas menedžere Ieva Piteronoka skaidro: «Pieprasījums pēc mūsu produkcijas arvien pieaug, tāpēc pastāv būtiska nepieciešamība palielināt uzņēmuma kapacitāti - uzstādot jaunu kautuves boksu ar mūsdienīgām tehnoloģijām, varam atvieglot roku darbu strādājošajiem, kā arī palielināt apstrādes jaudu. Galvenais priekšnosacījums pieaugošajam pieprasījumam ir nemainīgi augstā produktu kvalitāte un nevainojamā kautuves darbība. Ārvalstu klienti augstu novērtē ekoloģisko produkciju un gaļas pirmapstrādes apstākļus - procesu pārskatāmību, sanitāro situāciju, marķējuma precizitāti, tehnoloģisko nodrošinājumu un darbinieku atbildības līmeni un profesionalitāti. Tie, kur vienreiz ir iegādājušies mūsu produkciju, izvēlas to atkārtoti un kļūst par mūsu pastāvīgajiem klientiem.» Jāpiebilst, ka Cēsu gaļas kombināts sniedz arī kautuves pakalpojumus, ko izvēlas ne tikai Latvijas, bet arī Igaunijas lopu audzētāji, kuriem prioritāte ir kvalitāte.

Prioritāte - eko produkcija

Ārvalstu tirgos lielākais pieprasījums ir ekoloģiski audzētu liellopu gaļai. Šo ziņu Cēsu gaļas kombināts vēlas nodot Latvijas zemniekiem - kaut arī situācija uzlabojas un lauksaimnieki arvien vairāk pievēršas gaļas liellopu audzēšanai, pieprasījums pēc ekoloģiskās produkcijas liellopu gaļas segmentā ir augstāks par piedāvājumu. Zemnieki, kuri ir gatavi mainīt darbības profilu vai paplašināt lopkopības nozari, tiek aicināti uz sarunām par iespējamajiem sadarbības principiem. Pirms diviem gadiem bija grūtības Latvijā atrast 100 jērus nedēļā, šobrīd kautuvē nonāk 150 līdz 200 jēru ik nedēļu. Tas liecina, ka zemnieki nav vīlušies un attīsta jēru audzēšanas biznesu. Svarīgi: ekoloģiski audzētu liellopu gaļai piemaksa 0,50 eiro par katru kautsvara kilogramu. Pircēji veikalu plauktos eko produkciju var pazīt pēc zaļās lapiņas uz marķējuma.

Starptautiskās izstādes - jaunu tirgu un tendenču izzināšanai

Cēsu gaļas kombināts ir pārliecinošs līderis Latvijas gaļas tirgū. To sekmējusi veiksmīgā sadarbība ar ārvalstu gaļas pārstrādes uzņēmumiem un gala patērētājiem. Ieva Piterenoka vēsta: «Dalība starptautiskajās izstādēs mums dod iespēju ne tikai iepazīstināt potenciālos sadarbības partnerus ar mūsu uzņēmumu, bet izzināt arī valdošās tendences gaļas tirgū dažādās pasaules valstīs. Vajadzības ir dažādas, un katrai valstij piemīt savas tradīcijas un specifika - piedaloties izstādēs, mēs esam lietas kursā un pie konkrētas valsts konkrēta uzņēmuma varam iet ar personalizētu piedāvājumu.» Februārī Cēsu un Rēzeknes gaļas kombinātu komanda pārstāvēja uzņēmumu Nirnbergā notikušajā vadošajā pasaules ekoloģiskās produkcijas izstādē BIOFACH 2018. Uzņēmuma pārstāvji atzīst, ka šī nav bijusi veiksmīgākā no izstādēm, jo Latvijas uzņēmumu stends atradies vienā zālē ar vegāniem veltītajiem stendiem. Saprotams, ka vegānu produkti un gaļa nav savienojami lielumi. Savukārt Arābu Emirātos notikusī izstāde Gulfood 2018 aizvadīta ļoti sekmīgi - izzinātas šī reģiona gaļas tirgus jaunākās specifiskās tendences, iepazīti potenciālie klienti, kā arī meklēti jauni sadarbības veidi esošo kontaktu ietvaros, kas ne tikai nostiprinātu sadarbību, bet veicinātu abu pušu pārstāvēto uzņēmumu attīstību.



Latvijā

Centrālo vēlēšanu komisiju pēdējos pāris gados piemeklējuši vairāki satricinājumi. Pret iepriekšējo vadību notiek izmeklēšana, tāpat pārtraukta sadarbība ar uzņēmumu, kas nodrošināja vēlēšanu datorsistēmas daudzu gadu garumā. Tagad CVK piedāvā jaunu vēlēšanu biļetenu dizainu un atzīst, ka līdzšinējais radījis krāpšanās riskus, vēsta raidījums “Nekā personīga”.