Vigo Račevskis: Jaunos mūziķus audzināt ir gluži kā zeltu sijāt

SKAŅAS GARŠA. Radošās partnerības projekta Skaņas garšas Cēsīm produktu prezentācijas pasākums. Uzstājas projekta grupa, pirmajā rindā no kreisās puses: Linards Romka, Elza Lācīte, Agris Ratniks, Anete Žaklīna Buša, Madara Sidorčenko un Krista Grabe. Otrajā rindā no kreisās puses: Dārta Amantova, Lelde Brūna un Edgars Krūmiņš © Publicitātes foto

Alfrēda Kalniņa Cēsu Mūzikas vidusskola ir vienīgā profesionālā mūzikas vidējā izglītības iestāde Vidzemē, kurā bērnu mūzikas skolas un vidējās profesionālās izglītības programmās tiek īstenotas mācības taustiņinstrumentu, pūšamo instrumentu, sitamo instrumentu, stīgu instrumentu spēlē, kā arī akadēmiskās dziedāšanas, estrādes un džeza mūzikas un dejas klasēs. Pēc mūzikas vidusskolas absolvēšanas audzēkņi saņem atbilstošu profesionālās kvalifikācijas diplomu izvēlētajā specialitātē.

Dodiet bērnam mūziku!

«Mūzika, tās ir sajūtas un emocijas, kas harmonizē un sinhronizē cilvēka garīgo un fizisko pasauli. Daudziem mūzika ir visa dzīve - bez tās klātbūtnes ir neiespējama pastāvēšana un būtība. Fakti pierāda, ka daudzi pasaulē slaveni cilvēki, ne tikai tie, kuri saistīti ar mūziku, bet gan guvuši panākumus visdažādākajās jomās, savulaik ir mācījušies spēlēt kādu instrumentu vai citādi apguvuši mūziku. Tas liecina, ka mūzikas mācīšanās ir ļoti svarīga cilvēka vispārējās attīstības sastāvdaļa. Es domāju, ka cilvēki, kuri ar mūziku ir uz Tu, labāk saprot pasauli, labāk spēj tajā orientēties un dzīvot. Šo ziņu vēlos nodot visiem vecākiem: atvediet savu bērnu uz mūsu skolu, māciet viņiem mūziku, dodiet iespēju vispusīgi attīstīties. Iespējams, ka kāds no viņiem ar laiku izaugs par pasaules mēroga zvaigzni, ko suminās uz pasaules nozīmīgākajām skatuvēm, jo atrast mazo talanta dzirksti, pavērt tai ceļu un izvest caur smagu darbu uz slavu un panākumiem, ir mūsu fantastisko mūzikas pedagogu lielākā vēlēšanās un spēks. Būtībā, tas ir brīnums, ko viņi spēj izdarīt ar savu ieguldījumu mazajā cilvēkā. Es uzskatu, ka Cēsu mūzikas vidusskolas pedagogi ir valsts kultūras vērtība,» teic skolas direktors Vigo Račevskis.

Bērnu mūzikas skola jaunos audzēkņus uzņem no 7 gadu vecuma, organizējot vienkāršus iestājeksāmenus, kas tradicionāli notiek jūnija sākumā un augusta beigās. Savukārt vidusskolas grupā uzņemšana būs 27. jūnijā.

Skolai vajag telpas

Kaut arī mūzikas vidusskola kopš Vidzemes koncertzāles atklāšanas ir iekārtojusies jaunās un plašās telpās, skolai vēl arvien telpu ir par maz. Tāpēc mācības norit arī senajās ēkās Mazajā Kalēju ielā, kur tā pastāvējusi jau kopš pēckara gadiem. Direktors atzīst, ka šobrīd daudz laika prasa skolas infrastruktūras sakārtošana - veco ēku rekonstrukcijas projekti ir gatavi un arī finansējums tam ir paredzēts, bet nākamajā projekta attīstības kārtā ieplānota jauna korpusa būvniecība. Tādējādi mūzikas skolas audzēkņiem būs ne tikai lieliski pedagogi un instrumenti, bet arī mūsdienīgas telpas, kur attīstīties jaunajiem talantiem.

Konkursi un koncerti - parādīt un ieraudzīt

Jauno mūziķu izaugsmei ir nepieciešama arī uzstāšanās pieredze dažādās zālēs, atmosfērās un auditorijās, kas, no vienas puses, attīsta viņus kā mūziķus, no otras puses, dod iespēju ieraudzīt citu sniegumu, salīdzināt, mācīties un pilnveidoties pašiem. Aktīva darbība norit arī par Cēsu Annas baznīcu - tā ir unikāla vide, kur gūt jaunas pieredzes, jo spēle un vokālā māksla sakrālajās celtnēs ir īpaši apveltīta ar dvēseliskumu un savu neatkārtojamo skanējumu.

Cēsu mūzikas skolas audzēkņu talantus bieži novērtēt ir iespēja ne tikai vietēja, bet arī starptautiska mēroga konkursos, kur tie bieži tiek augstu novērtēti. Tiek rīkoti braucieni Erasmus+ programmās. Patlaban braucienam uz Dāniju pošas pūšamo instrumentu un dejas klases audzēkņi, bet uz Īriju dosies vokālisti. Račevskis uzsver, ka starptautiskās sadarbības ietvaros augstu tiek vērtēti ne tikai audzēkņi, bet arī viņu pedagogi.

Ar Cēsu mūzikas vidusskolas iniciatīvu ir atjaunots mazo vokālistu konkurss Cālis - šogad Cēsu Cālis norisināsies 21. aprīlī. Savukārt 24. aprīlī notiks Vidzemes reģiona Mūzikas un mākslu skolu akordeonistu - solistu konkurss Cēsis 2018.