Cēsu klīnika – pacientam droša un mūsdienīga

DATORTOMOGRĀFIJAS un citu mūsdienīgu diagnostikas tehnoloģiju pieejamība sniedz iespēju ātri un precīzi noteikt diagnozi, kas ir viens no būtiskākajiem aspektiem, lai laikus konstatētu problēmu un uzsāktu ārstēšanu. Savā darba vietā radiologa asistente Gita Ēvele un ārste radioloģe Sandra Kiršteine © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

«2018. gadu Cēsu klīnika ir sagaidījusi kā stabilitātes un drošības gadu, kas sniedz konkrētu vēstījumu – ja valstī nebūs kādu milzīgu satricinājumu, tad tuvākie desmit gadi būs izaugsmes un stabilitātes laiks. Attīstības vīzija ir skaidra – mēs zinām, kur mums ir jāvirzās un kādi ir uzdevumi. Tagad svarīgākais ir to piepildīt ar pēc iespējas labāku un progresīvāku saturu,» uzsver Cēsu klīnikas valdes priekšsēdētāja Ingūna Liepa.

Cēsu klīnikas mazinvazīvās ķirurģijas dienas centrs ir reģionā pieprasīts veselības aprūpes pakalpojums, jo sniedz iespēju pacientiem veikt ķirurģiskas plānveida operācijas, nebraucot uz Rīgu. Vienlaikus jaunās tehnoloģijas un ārstniecības metodes nodrošina ātru atveseļošanos un neprasa ilgstošu uzturēšanos stacionārā. Ingūna Liepa vēsta, ka svarīgi ir plānot pacientu plūsmu un veikt pierakstus tā, lai pacientiem arī no attālākām reģiona vietām būtu iespēja atbraukt uz ieplānoto operāciju un vakarā doties mājup. Tāpat tiek plānoti arī pieraksti uz konsultācijām pie speciālistiem. Taču ne vienmēr cilvēkiem ir iespēja ierasties agrā rīta stundā, ja uz to laiku nozīmēta operācija, tāpēc, attīstot ķirurģijas jomu, paralēli tiek domāts par iespēju pārnakšņot slimnīcā - šobrīd aktualitāte ir papildu gultas vietu izveidošana tā sauktās hospitālās viesnīcas ietvaros. Nakšņošana gan nav valsts apmaksāts pakalpojums.

Vienlaikus ar mazinvazīvās ķirurģijas dienas centru attīstās arī īstermiņa plānveida ķirurģijas pakalpojumi diennakts stacionārā - tātad izveidotās gultas vietas racionāli varēs izmantot vairākām pacientu grupām, gan kā hospitālās viesnīcas pakalpojumu, gan dienas centra, gan īstermiņa plānveida ķirurģijas pacientiem diennakts slimnīcas apstākļos.

Jāpiebilst, ka slimnīca arī pēc reformas saglabā neatliekamās palīdzības sniegšanas funkcijas, tai skaitā ķirurģijas, traumatoloģijas un ginekoloģijas profilos.

ENDOSKOPISKO izmeklējumu veikšanai pagājušajā gadā ir iegādāta mūsdienīga tehnoloģija, notiek arī pasākumi pacientu drošības un personāla darba apstākļu uzlabošanai, vēsta medicīnas māsa Diāna Gulbe un ārsts endoskopists Voldemārs Vaivods / Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Modernizē diagnostisko izmeklējumu nodaļu

Attīstot diagnostikas nodaļu, pagājušajā gadā iegādāta jauna kuņģa un zarnu trakta endoskopisko izmeklējumu iekārta un sirds un asinsvadu izmeklējumu iekārta, un šogad turpinās tehnoloģiju papildināšana, lai Cēsu klīnika nodrošinātu augstas precizitātes izmeklējumus vairākās jomās. Vienlaikus tiek realizēta telpu sakārtošana, kas uzlabos pacientu drošību un medicīniskā personāla darba apstākļus. Daļa endoskopisko izmeklējumu tiek veikti narkozē, tāpēc pacientu drošība ir ļoti būtisks aspekts - pēc telpu remonta būs labi apstākļi gan izmeklējumu veikšanai, gan pacientu novērošanai pēc narkozes. «Šobrīd mums jau ir mūsdienīgas tehnoloģijas, kā arī labi sagatavota ārstu un māsu komanda - atlicis vien pabeigt remontu, tad varēsim teikt, ka esam labi ekipēta augsta līmeņa diagnostikas nodaļa. Jāpiebilst, ka pacientu drošība ir viena no valsts un mūsu klīnikas prioritātēm, tāpēc ne tikai attiecībā uz diagnostiskajiem izmeklējumiem, bet arī uz slimnīcas darbību kopumā personāls tiek papildus apmācīts pēc P. Stradiņa universitātes izstrādātas mācību programmas. Lai pacients mūsu slimnīcā justos droši visās jomās, klīnikā strādā arī sociālais darbinieks, kurš palīdz pacientiem atrisināt sociāla rakstura problēmas,» norāda Ingūna Liepa.

Vidzemes reģionālās slimnīcas atbalsta punkts

Latvijas slimnīcu tīkla 2017. gadā uzsāktās reformas ietvaros Vidzemes slimnīcai Valmierā ir piešķirts reģionālās slimnīcas statuss, bet Cēsu klīnika uz sadarbības līguma pamata kalpo kā atbalsta neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanas slimnīca, lai racionāli tiktu realizēta pacientu plūsma, pilnvērtīgi izmantoti katras slimnīcas rīcībā esošie materiālie un cilvēkresursi, kā arī efektīvi izmantotas katras slimnīcas stiprākās puses. Kā vienu no piemēriem, kas apstiprina iepriekš teikto, Cēsu klīnikas vadītāja uzsver: «Apzinoties, ka Vidzemes slimnīcas bērnu nodaļas kapacitāte sezonas laikā ir nepietiekama, Cēsu klīnika ne tikai saglabā, bet arī turpina attīstīt bērnu veselības aprūpes pakalpojumus ambulatori un stacionāra ietvaros, tai skaitā valsts apmaksātus rehabilitācijas pakalpojumus. Cēsīs organizējam dažādu pieprasītu pediatrijas speciālistu konsultācijas - tas ir liels ieguvums gan vecākiem, gan bērniem. Mēs ļoti ceram, ka noslēgtais sadarbības līgums, kura izstrāde ilga apmēram gadu, realizēsies gan Cēsu klīnikai, gan Vidzemes slimnīcai savstarpēji izdevīgi.»

Darbu uzsāk rezidenti

Attiecībā uz jauno ārstu un medicīniskā personāla piesaisti, Cēsu klīnika šobrīd ir salīdzinoši labā situācijā. Ar pašvaldības atbalstu jau vairākus gadus tiek īstenota topošo ārstu piesaistes programma, kas šogad devusi pirmos reālos rezultātus - divi rezidenti vecāko kolēģu uzraudzībā uzsākuši darbu Cēsu klīnikā, bet tuvākajos gados prognozējama vēl vairāku jauno ārstu ienākšana Cēsu klīnikā. Jāpiebilst, ka atbalsta programmas ietvaros pašvaldība iespēju robežās nodrošina ar mājokli un bērnudārzu vietām jaunās ģimenes.



Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais