Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Svētki Minhauzena muzejā 32.maijā

Barons Minhauzens un viņa sieva Jakobīne aicina uz Minhauzena muzeja 5 gadu jubilejas svinībām. Tiem, kam kalendāra lapiņās minhauzeniskais datums - 32.maijs - nav atrodams, lūdzam ierasties 29.maijā plkst.12.00. Duntes muižā, Liepupes pagastā, Salacgrīvas novadā.

Kā jau pienākas dzimšanas dienas ballītē, būs 5 tortes un 1 svece. Pats barons ar uzrunu sveiks viesus. Ciemos uz tortu ēšanu un vienas sveces pūšanu ieradīsies arī Maksis (bez Morica), jo abi varoņi ir naski uz dažādu blēņu izdomāšanu.

Minhauzena muzeja pirmsākumi meklējami 1991.gada 13.aprīlī, kad muzeja speciālisti Limbažu rajona novadpētniecības muzejā, kurš tolaik atradās Liepupes pagasta Duntes Krogos, iekārtoja pirmo izstādi Minhauzena atgriešanās, kas ieguva necerēti lielu apmeklētāju atsaucību. 1994.gadā Limbažu rajona muzejs jau darbojās jaunās telpās Limbažos, bet muzejs Duntē pārtapa par Minhauzena muzeju. Diemžēl 2001.gadā naktī uz 1.martu ēka nodega.

Pēc divu Latvijas uzņēmēju iniciatīvas 2004.gada 1.aprīlī SIA Minhauzena pasaule Liepupes pagastmājas 2.stāvā atklāja Minhauzena muzeja pagaidu ekspozīciju Ceļojums laikā kopā ar Minhauzenu. Savukārt 2005.gada 32. maijā tika atklāts jaunais Minhauzena muzejs, kas nu jau piekto gadu piesaista tūkstošiem apmeklētāju no Latvijas un visas pasaules.

Blakus muzejam atrodas Minhauzena Meža taka, pa kuru, aizejot līdz jūrai, var iepazīties ar Minhauzena stāstu varoņiem, izveidotiem koka skulptūrās. Savukārt Minhauzena atrakciju kuģis ieguvis popularitāti bērnu vidū, jo tur var izmēģināt spēkus gan kāpelējot pa kuģa virvēm, gan šūpojoties uz mucām