Investēs siltumapgādes sistēmas pilnveidošanā

MAZĀKS TARIFS. Līdz ar šķeldas katlumājas darbības uzsākšanu, ogrēniešiem par siltumu jāmaksā stipri mazāk © Publicitātes foto

Ogres novada pašvaldības sabiedrība ar ierobežotu atbildību MS siltums, kas sākotnēji radīts kā Madlienas un Suntažu ciemu siltuma ražošanas un piegādes uzņēmums, 2016. gadā pēc šķeldas katlumājas izbūves ir uzsācis darbu arī Ogrē, kļūstot par lielāko siltuma ražotāju pilsētā.

Pašlaik, piesaistot ES finansējumu, ir uzsākti projekti par Madlienas un Suntažu katlumāju rekonstrukciju un siltumapgādes tīklu atjaunošanu, kā arī papildu katla un dūmgāzu kondensatora uzstādīšanu Ogres katlumājā, būtiski palielinot siltumenerģijas apjomus un uzlabojot efektivitātes rādītājus. Projektu 2. kārtā - 2019. gadā - ieplānots modernizēt katlumājas arī Lauberē un Ķeipenē, bet Meņģelē siltumtrasi.

IEPIRKUMS: šobrīd notiek iepirkums katlumāju izbūvei Madlienā, Suntažos un Ogrē, lai līdz nākamajai apkures sezonai realizētu daļu no projektiem, bet pilnībā pabeigtu 2019. gadā, vēsta Normunds Ševels/ Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Pagastu centru katlumāju rekonstrukcijai ir divi galvenie iemesli - vecās katlumāju tehnoloģijas ir fiziski un morāli novecojušas, kā arī to apkalpošanai ir nepieciešams liels skaits cilvēku. MS siltums valdes loceklis Normunds Ševels skaidro: «Pagastu centros siltumenerģijas patēriņš ir neliels, bet, lai nodrošinātu nepārtrauktu siltuma apgādi gada aukstajos mēnešos, katrā katlumājā ir nepieciešami četri kurinātāji. Saprotams, ka tas kopumā sastāda lielas darbaspēka izmaksas - jo mazāks siltuma patēriņš, jo lielāks darbaspēka izmaksu īpatsvars kopējā siltuma tarifā. Pēc rekonstrukcijas visas katlumājas darbosies automātiskajā režīmā - to darbības nodrošināšanai būs nepieciešami vairs tikai divi trīs cilvēki, kuri veiks nepieciešamos sistēmu uzturēšanas darbus un reaģēs uz izsaukumiem, ja kādā no katlumājām radušās problēmas. Vienlaikus jauno katlumāju mūsdienīgās tehnoloģijas sniegs iespēju tās darbināt efektīvāk. Ieplānots, ka katrā katlumājā viena lielas jaudas katla vietā būs divi mazāki ar dažādiem kurināmā veidiem - pamatā tiks izmantots šķeldas katls, bet nepieciešamības gadījumā tiks ieslēgts arī koksnes granulu katls.»

Jāpiebilst, ka jau esošo administratīvo izmaksu samazinājuma un siltumtīklu sakārtošanas rezultātā šā gada apkures sezonā ir samazināts siltuma tarifs Madlienas un Suntažu ciemos. Pēc katlumāju rekonstrukcijas iespējama arī turpmāka tarifu noturēšana esošajā līmenī arī apstākļos, kad kurināmās šķeldas un malkas cenas pieaug.

Līdz ar MS siltums realizēto šķeldas katlumājas projektu, uzņēmums kļuvis par lielāko siltuma ražotāju pilsētā - kopējā katlumājas jauda ir 14 MW - kas spēj nodrošināt praktiski visu pieprasījumu laika apstākļos, kad gaisa temperatūra nav zemāka par -5 grādiem. MS siltums cena ir zema, tāpēc vidējais siltuma tarifs pilsētā ir ceturtais zemākais valstī - 45,96 eiro par megavatstundu. Ja laiks kļūst aukstāks, siltumenerģiju ražo arī no dabasgāzes iekārtām.

Attīstot siltuma ražošanu Ogres pilsētā, MS siltums virza projektu par papildu šķeldas katla uzstādīšanu, kas efektīvi nodrošinās vasaras sezonā nepieciešamās jaudas. Savukārt ieplānotais dūmgāzu kondensators, atgūstot siltumu no izplūstošajām dūmgāzēm, vēl vairāk palielinās no vienas vienības kurināmā iegūtā siltuma apjomu, tādējādi vēl vairāk uzlabojot MS siltuma konkurētspēju attiecībā pret citiem siltuma ražotājiem.

Atgādināsim, ka 2014./2015. gada apkures sezonā, kad kā kurināmais pamatā tika izmantota dabasgāze, siltumenerģijas gala tarifs Ogrē bija 55,98 eiro par megavatstundu, bet 2017./2018. gada sezonā vairs tikai 45,98 eiro par megavatstundu. Arī turpmāk kā pamatkurināmais siltuma ražošanā tiks izmantota biomasa, gāzes katlus saglabājot tikai «pīķa» slodžu nodrošināšanai vai kā rezerves kurināmo.



Latvijā

Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Dienvidkurzemes iecirkņa amatpersonas meklē bezvēsts prombūtnē esošo 1953.gadā dzimušo Elenu Fedorovu, kura vakar, 19.septembrī ap pulksten 12.00 izgāja no savas dzīvesvietas Liepājā, Siļķu ielā un līdz šim brīdim viņas atrašanās vieta nav zināma.

Svarīgākais