Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Ogres tehnikums – izglīto gan jauniešus, gan pieaugušos

PĒRN Ogres tehnikumā tika radīta atsevišķa struktūrvienība – Pieaugušo izglītības centrs, kura paspārnē pieaugušie var apgūt jaunu profesiju vai celt savu profesionālo latiņu © Publicitātes foto

Profesionālās izglītības kompetences centrs Ogres tehnikums ne tikai profesiju pasaulē ieved jauniešus pēc 9. un 12. klases, izskolojot viņus par zinošiem speciālistiem, bet lielu darbu iegulda arī pieaugušo izglītošanā. Tehnikuma paveiktais novērtēts arī ārpus skolas telpām – par nozīmīgu ieguldījumu pieaugušo neformālās izglītības veicināšanā mācību iestāde nesen saņēma balvu Saules laiva.

«Mums ir liels gods saņemt šādu balvu,» akcentē Ogres tehnikuma direktore Ilze Brante.

Pērn tehnikumā tika radīta atsevišķa struktūrvienība - Pieaugušo izglītības centrs, kura paspārnē pieaugušie var apgūt jaunu profesiju vai celt savu profesionālo latiņu (gan Eiropas Sociālā fonda ietvaros, gan sadarbībā ar Nodarbinātības valsts aģentūru bezdarbnieku un darba meklētāju pārkvalificēšanas vai kvalifikācijas paaugstināšanas ietvaros, gan neformālās izglītības ietvaros). Atkarībā no izvēlētās programmas persona mācību beigās iegūst profesionālās kvalifikācijas apliecību, apliecinājumu par profesionālo pilnveidi vai apliecību par neformālās programmas apguvi. Mācības ilgst no trīs līdz 10 mēnešiem.

Daudzveidīgs piedāvājums

Kā stāsta direktores vietniece kvalitātes attīstības un tālākizglītības jomā Baiba Liepiņa, tehnikumam ir izveidojies daudzveidīgs neformālās izglītības programmu piedāvājums. Vislielākā interese ir par programmām Mednieks, Motorzāģa vadītājs un B kategorijas autovadītājs. «Daļu programmu esam īstenojuši kopā ar darba devējiem, piemēram, sadarbībā ar AS Latvijas valsts meži un atbilstoši viņu pieprasījumam tapušas programmas Mašinizētā meža izstrāde, Meža atjaunošana, kopšana un atjaunoto meža platību aizsardzība. Šīs programmas arī ir pieaugušo iecienītas. Laba sadarbība mums izveidojusies arī ar Konekesko Latvija, un šīs sadarbības ietvaros pie mums katru rudeni notiek starptautiska līmeņa tālākizglītības seminārs, kurā interesenti tiek informēti par jaunākajām mežizstrādes tehnoloģijām. Semināru ik gadu apmeklē 250 līdz 300 cilvēku, tostarp mežizstrādes jomā strādājošie, profesionālās izglītības iestāžu un Latvijas Lauksaimniecības universitātes pārstāvji,» informē B. Liepiņa.

Ja ir pieredze, bet nav diploma

Starp citu, tehnikums arī veic ārpus formālās izglītības sistēmas apgūtās profesionālās kompetences novērtēšanu. Tas nozīmē, ka ir nodrošināta iespēja iegūt profesionālo kvalifikāciju tiem, kuri savas zināšanas un prasmes ieguvuši ārpus formālās izglītības sistēmas. Piemēram, cilvēks ilgus gadus ir nostrādājis kādā profesijā, ieguvis darba pieredzi, vajadzīgās iemaņas un prasmes, bet atbilstoša izglītības dokumenta viņam nav. Lai to iegūtu, persona piesakās profesionālās kompetences novērtēšanai un, nokārtojot profesionālās kvalifikācijas eksāmenu, iegūst arī izglītības dokumentu. Tehnikums šādu iespēju piedāvā 18 profesijās.

B. Liepiņa stāsta, ka Ogres tehnikums ir iesaistījies Eiropas Sociālā fonda projektā Nodarbināto personu profesionālās kompetences pilnveide. Projekta būtība ir strādājošajiem palīdzēt noturēties apritē un celt savu konkurētspēju, tajā aicināts piedalīties ikviens strādājošais vai pašnodarbinātais vecumā no 25 gadiem ar jebkādu iegūtu vai nepabeigtu izglītību - viņam ir iespēja paaugstināt savu kvalifikāciju vai apgūt pavisam jaunu specialitāti. Pirmā pieteikšanās noslēdzās novembrī, bet mācības tika uzsāktas šā gada janvārī. «Esam izstrādājuši 43 programmas. Pirmajā pieaugušo izglītības programmu apstiprinājumā mācības uzsākuši 89 cilvēki 10 programmās. Bet nākamajai kārtai esam iesnieguši 14 programmas. Pieteikšanās sāksies martā, aprīlī,» skaidro B. Liepiņa.

No rīta līdz vēlam vakaram

Viņa norāda - lai arī strādājošajiem nav vienkārši savienot darbu ar mācībām, kas notiek vakaros, brīvdienās, viņi atzinīgi vērtē iespēju profesionāli augt un attīstīties, jo tādējādi viņu vērtība darba tirgū paaugstinās.

«Mums rūp, lai skolas vide un izglītības process cilvēkus apmierinātu, tāpēc prasām un taujājam, kas patīk, kas mums vēl jāuzlabo, jo lai kļūtu vēl labāki, ir jāturpina attīstīties,» stāsta B. Liepiņa.

«Esam priecīgi, ka tehnikumā šobrīd izglītības process praktiski neapstājas. Principā tāda ir jebkuras skolas misija. Skola darbu uzsāk pulksten 8, un vēl 21.30 tajā redzama rosība, tāpat mācības notiek arī sestdienās, kas nozīmē, ka skolas materiālā bāze tiek maksimāli daudz izmantota - izglītojas jaunieši un pieaugušie,» teic tehnikuma direktores vietniece kvalitātes attīstības un tālākizglītības jomā.

Kuplāks kļuvis arī mācībspēku kodols. «Esam pieņēmuši darbā vairākus jaunus pedagogus, kas iesaistījušies pieaugušo izglītošanā,» informē Ogres tehnikuma direktore.

• APMAKSĀTA PUBLIKĀCIJA