Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā \ Reģionos

Viena no sparīgākajām Dobeles uzņēmējām

KOMANDA. Darbinieki ir manas rokas. Mums ir jāstrādā kā vienam veselumam, jo tieši vienotībā ir spēks, uzsver uzņēmēja Antra Mangule © Ojārs LŪSIS, Neatkarīgā

Antra Mangule pēc izglītības ir darbmācības skolotāja, bet ar biznesa krampi – viņai uzņēmējdarbībā ir uzkrāta jau 24 gadus ilga pieredze. Viņa biznesā startēja ar 12 kvadrātmetru lielu kancelejas preču veikaliņu, bet tagad jau ir trīs veikalu īpašniece. Ņemot vērā viņas apņēmību, šķiet, ka stāsts ar šo ciparu vēl nebeigsies.

«Vispirms tika atvērts neliels kancelejas preču veikals, tika ņemts bankā kredīts - 2000 latu ar 70% likmi. Mūsdienās tā šķiet neiedomājami augsta procentu likme, bet piedzīvoti arī tādi laiki, kad šādi nosacījumi bija jāakceptē,» stāsta A. Mangule.

Veikaliņš, gadiem ejot, sev atradis daudz plašāku mājvietu - 200 kvadrātmetru lielas telpas, arī sortiments ir dažādojies. Pārdošanā ir rotaļlietas, grāmatas un ne tikai. «Specializētajiem veikaliem, manuprāt, ir daudz sarežģītāk izdzīvot, tāpēc ir būtiski, lai sortiments būtu liels,» secina SIA Aģis dibinātāja.

Pēc pāris gadiem kancelejas preču veikalam pievienojās vēl viens - dāvanu veikals. «Meklēju nišu, kas būtu brīva un lai piedāvājums nebūtu tāds pats kā citiem. Izveide nebija vienkārša, bet galu galā radās Stella.» Veikalā var iegādāties juvelierizstrādājumus, dzintara rotaslietas, pulksteņus, somas, makus, interesantas dāvanas, kuras, ja klients vēlēsies, tiks arī iesaiņotas. Turpat pieejama arī Stendera produkcija, jo A. Mangule ir šī zīmola franšīzes īpašniece.

Savukārt trešais veikals ir salons Deko, kur vadības groži ir nodoti A. Mangules dzīvesbiedra pārraudzībā. Deko piedāvā mājas tekstilu, žalūzijas un iebūvējamās mēbeles. «Attiecībā uz žalūzijām un mēbelēm nodrošinām pilnu servisu - no konsultācijas līdz uzstādīšanai,» informē uzņēmēja.

Viņa norāda, ka mūsdienās cilvēki ir ļoti mobili, Rīga arī ir netālu, tāpēc galvaspilsētu un internetu viņa uzskata par savu lielāko konkurentu. Lai izceltos, uzņēmēja īpaši domā par diviem aspektiem - augstu apkalpošanas kultūru un individuālu pieeju katram cilvēkam. Klienti to novērtē.

Lai arī lielākoties viņas veikalu klienti ir vietējie, taču vasarās veikalu durvis ver arī ārvalstu tūristi. «Pēdējā laikā novēroju, ka daudzi brauc no Krievijas. Dobele vēsturiski ir bijusi armijas pilsēta. Un kungi, kas tolaik vēl bija jauni zēni, brauc uz Dobeli, nostalģijas vadīti. Man ir patīkami dzirdēt viņu vērtējumu par mums, mūsu valsti, jo tūristi uzskata, ka Latvija ir ļoti mainījusies uz labo pusi. Mēs ikdienā tā īsti tomēr to neredzam un citreiz pat paši šaujam sev kājā,» prāto A. Mangule.

Uzņēmēja stāsta, ka pats svarīgais viņai biznesā ir stabilitāte, tāpēc brīvie līdzekļi netiek iztērēti glaunu auto iegādei, bet ieguldīti uzņēmējdarbībā. «Esmu atvērta jaunām idejām, kas vērstas uz attīstību. Piemēram, 2016. gadā radās iespēja iegādāties nekustamos īpašumus, kuros atrodas divi mani veikali. Tāpēc papildus veikaliem pienākumu klāstā tagad ir arī nekustamo īpašumu apsaimniekošana, iznomāšana. Tas, protams, ietver arī dažādus izaicinājumus, bet tā ir labāk nekā rutīna - tā nogalina.»

Šobrīd viņas komandu veido 13 cilvēku. «Darbinieki ir manas rokas. Mums ir jāstrādā kā vienam veselumam, jo tieši vienotībā ir spēks.»

Viņa ir gandarīta, ka vietējās vietvaras līmenī jūt atbalsta plecu uzņēmējiem, bet to pašu nevar apgalvot par valsti kopumā. «Uzņēmēji nezina, nedz kāda būs politiskā, nedz ekonomiskā situācija valstī turpmāk. Piemēram, jau 1,5 gadus sadarbojos ar juvelierizstrādājumu rūpnīcu Krievijā. Tur esmu arī viesojusies klātienē. Tur darbiniekiem tiek piedāvāts apmeklēt masieri, ārstu, psihologu utt. Ēdināšana, protams, arī tiek nodrošināta. Neviļus rodas jautājumi - kāpēc viņi tā var, kāda ir nodokļu politika pie viņiem, lai to veicinātu, un kā tas ir pie mums. Tāpat novērtēju rūpnīcu kā lieliskus sadarbības partnerus - precīzi, korekti. Taču es nevaru būt droša par šo sadarbību ilgtermiņā, jo kādā dienā Latvija var pateikt - bizness ar Krieviju ir aizliegts.»

Lai arī sievietei dienas paiet, turot roku uz biznesa pulsa, A. Mangule atrod laiku arī nelielai atpūtai - viņa dievina rokdarbus, labprāt apmeklē teātri, koncertus. Papildus tam viņa dzīvē pilda vēl kādu nozīmīgu lomu - viņa ir mamma četriem bērniem.